Zelišča in noč čarovnic

Objavil v kategoriji Članki - 29. Oktober 2015 . Komentarji (0) .

 

Noč čarovnic prihaja in njena poglavitna tema nekoč je bila magija, čaranje ter izvajanje urokov. Seveda so bila pri tem pomembna tudi zelišča. Srednji vek je bil čas urokov in varovanja pred njimi. Ljudje so se največkrat obrnili k zeliščem in začimbam, za katere so verjeli, da imajo posebno in čarobno moč. Ker je bilo čarovništvo prepovedano in preganjano, so zelišča ponavadi prevreli, namakali v olju, predelali, napolnili mošnjičke in z njimi rokovali na skrivnosten način. Kar nekaj zelišč ima to skrivnostno povezavo. Spoznajte jih.

 

Buča: Noč čarovnic najprej povežemo z izrezano bučo.Ste vedeli, da so v Evropi so najprej izrezovali repo in jo uporabljali kot svetilke in ta tradicija se danes nadaljuje v Švici in Angliji. Jack-o-latern - lanterne izhajajo iz ljudske zgodbe o Jacku, ki je v izrezano repo vstavil goreč premog in si tako osvetljeval pot, zgodba izvira iz Evrope. Tradicija se je nato preselila v Združene države Amerike, kjer pa so priseljenci ugotovili, da je buče, ki so rasle tam, lažje izrezovati kot repo.

 

Navadni gozdni koren: Pogosto so ga gojili v samostanskih vrtovih. Navadni gozdni koren je nudil zaščito pred čarovništvom in uroki, kadar so ga nosili.

 

Bazilika: Uporabljali so jo kot afrodiziak in za klicanje in zbiranje škorpijonov in komu ne bi prišel prav škorpijon, ki je dober pomočnik na noč čarovnic.

 

Volčja češnja: Imenovali so jo tudi nočna senca, hudičevo zelišče saj je povzročala halucinacije, norost in tudi smrt, saj je strupena.

 

Kumina: Kumino so uporabljali predvsem v ljubezenskih napojih, da jih varuje pred zlom in da prepreči tatovom in zlem duhom, da vstopijo v vašo hišo.

 

Navadni potrošnik: Kadar so ga namočili v olju je veljalo, da si ob njegovi uporabi bolj priljubljen med vrstniki in je še danes uporabljan v Feng Shui tretmajih domov in pisarn.

 

Nageljnove žbice: Zanje so verjeli, da je afrodiziak in so bile glavna sestavina ljubezenskih napojev. Odlični so bili tudi za zdravljenje zobobola.

 

Vinska rutica: Kadar so jo nosili so bili zaščiteni pred kačjimi piki, strupi in kugo. Zato jo je vsekakor vredno nositi na noč čarovnic.

 

Koriander: Koriander so uporabljali za utrjevanje spomina in za povečanje potence pri ljubezenskih napojih. Še dan danes je sredstvo za večanje potence, pri tistih, ki se trudijo zanositi.

 

Navadni koper: Koper je nudil močno zaščito pred čarovništvom.

 

Navadni komarček: Če so ga obesili nad vrata je odganjal čarovnice.

 

Česen: Uporabljali so ga,  ker je krepil pogum, kot afrodiziak in kot zaščito pred zli duhovi.

 

Ingver: Ingver so uporabljali v ljubezenskih napojih, saj je vračal mladost in krepil ljubezen.

 

Navadni hren: Navadni hren vam je zagotavljal blaginjo, če ste ga nosili na prsih.

 

Navadni lovor: Lovor je nudil zaščito pred strelo, kuho, halucinacijami in demoni.

 

Navadni pelin: Kadar se je popotnik z njim zavaroval, ga je ščitil pred napadi in utrujenostjo.

 

Gorčična semena: So veljala za odlično sestavino ljubezenskega napoja, kadar so bila zmešana z vinom in meto.

 

Origano: Origano je ponujal zaščito pred zli duhovi.

 

Paprika: Vojaki so v žepih nosili papriko, da jim je pomagala preživeti bitko.

 

Rožmarin: Veljalo je, da ohranja žensko mlado, tudi dojenčkom so ga polagali ob posteljico, kjer je nudil posebno zaščito.

 

Timijan: Timijan je nudil zaščito pred čarovnicami.

 

 V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Oznake: začimbe, srednji vek, zelišča, zelišča in noč čarovnic, noč čarovnic Posodobljeno: 29. Oktober 2015

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook