Zastirka izboljša in polepša gredo

Objavil v kategoriji Nasveti - 9. April 2014 . Komentarji (0) .

Zastirka je sloj materiala s katerim prekrijemo zemljo ali mešanico za lončke in ki deluje kot naravna odeja s številnimi koristnimi funkcijami. Ta sloj je lahko sestavljen iz različnih vrst materiala, od lubja in slame do prodniklov in gramoza.

Kako zastirka koristi

Debel sloj zastirke varuje zemljo in rastlinske korenine pred nihanji temperature in jo ohraja hladno, s čimer pomaga, da vlaga ostane v njej, tako je je treba manj zalivati. To je pomembno zlasti za rastline s plitvimi koreninami. Debeli sloji zastirke pomagajo zatirati tudi plevel. Pogosto pa zaradi zastirke ni dovolj svetlobe, da bi plevel uspešno skalil, če pa že skali, se morajo mladi poganjki z velikimi težavami prebiti skozi zastirko. Tako zrastejo šibke rastline, ki se jih je lažje znebiti. Z zastirko privarčujete čas, napor in energijo.

V estetskem pogledu zastirka oblikuje preprogo, ki vrtnim gredicam ali zabojem zagotovi privlačen videz. Izberite primeren material in barvo, ki se sklada z tipom vrta, velikostjo rastlin in okolico. Tako lahko zastirka lepo izboljša videz hiše ali vrta. Med tem ko so svetli prodniki in zastirke zelo privlačni na skalnjakih, nežna naravo dobro dopolnjuje vsako okolje.  Velja opozorilo, da nekompostirano lubje povzroči verižno reakcijo, ki v zemlji spodbudi dejavnost bakterij in glivic, ki iz zastirke črpajo dušik. Ta proces lahko ublažite z dodajanjem gnojila, ki je bogato z dušikom.

Vrste zastirke

Obstajata dve vrsti zastirke. Organske zastirke – kot so različne vrste lesa, slama, posušene grahove vitice in lucerna, te se razgradijo in zemljo obogatijo z organskimi hranilnimi snovmi. Anorganske zastirke, kot so gramoz in prodniki, se po drugi strani ne razgradijo, zemlje ne bogatijo z snovmi, ne izboljšajo njene kvalitete in ne zadržujejo vode. Vendar pa so zelo učinkovite pri zagotavljanju lepega videza, če na območju ni težav zs padlim listjem.

Uporaba zastirke

Zastirko vedno nanašajte na vlažno zemljo. Najbolje je, da to storite po dežju. Poskrbite tudi, da so gredice brez plevela in da okoli dreves in stebel pustite nekaj praznega prostora, saj lahko zaradi vlage začnejo gniti. Debelina zastirjke je odvisna od vrste zastirke, ki jo uporabljate. Po navadi zadostuje 2 – 6 cm debela plast. Bolj drobne zastirke se hitreje razgradijo kot grobe, tako, da jih je potrebno pogosteje nanašati. Pod neorgansko zastirko lahko položite plast folije, da še dodatno omejite rast plevela.

Na voljo je velik izbor organskih in anorganskih zastirk

1. Listna zastirka – mešanica okruškov debel in vej, ter listja.

2. Lesni sekanci – cenena in trajna, vendar ni tako privlačna kot drobni okruški borovega lubja.

3. Lucerna – na voljo v stisnjenih slojih ali rogoznicah ali pa kot drobno nasekljani delci.

4. Lubje ciprese v prahu – odporno proti termitom in dolgo obdrži barvo.

5. Rdeči lesni sekanci – lesni okruški obarvani z okolju prijazno barvo.

6. Zastirka iz čajnega drevesa – privlačna, drobna in temna zastirka, ki ustvari sijajno nasprotje v naravnih vrtovih in vrtovih, ki se skladajo z okoljem.

7. Drobni sekanci borovega lubja – estetsko privlačna in odlična zastirka, ki se počasi razgradi.

8. Rečni prodniki – dobijo se v različnih velikostih in barvah. Lepo delujejo v okrasnih vrtovih in vrtovih, ki se skladajo z okoljem. Druga možnost je drobir iz kremenjaka.

9. Organska vrtna mešanica zemlje – mešanica iz globljega komposta, zemlje, peska, pepela, in piščančjega gnoja. Vkopljite jo v obstoječe gredice ali pa ustvarite popolnoma novo območje.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook