Zalivanje in gnojenje za dobro rast vaših zelišč

Objavil v kategoriji Nasveti - 13. April 2014 . Komentarji (0) .

Zalivanje in gnojenje predstavljata odločilen del vzgoje vaših zelišč. S pravilno oskrbo boste imeli lepa, bujna in aromatična zelišča vso sezono. Zelišča zalivamo s postano vodo ali deževnico, najbolje zgodaj zjutraj. Zalivajmo raje redkeje in takrat obilno. Vodo dodajamo naravnost k zemlji, počasi, da se prepoji in zalivajmo toliko časa, dokler se v podstavku ne nabere odvečna voda. V veliki vročini vodo v podstavku pustimo, spomladi in jeseni pa jo odlijemo.

Večina zelišč, zlasti sredozemske vrste, kot sivka in rožmarin, izjemno dobro prenašajo sušo, zato jih moramo zalivati zmerno. Pred večjim izhlapevanjem so zelišča dobro zaščitena s svojimi igličastimi, robustnimi listi in dlačicami, ki pokrivajo liste. Zelišča z velikimi listi vam bodo poleti hvaležna za krepkejše požirke vode.

Pravilno zalivanje

Različna zelišča imajo različno potrebo po vodi. Nekatera zelišča, kot bazilika, rožmarin, timijan, origano in koper imajo rada suho zemljo. V takšni zemlji bodo razvila tudi močnejši vonj in boljši okus. Druga zelišča, kot peteršilj, drobnjak in žajbelj imajo raje rahlo vlažno zemljo.

Zalivajte zjutraj ali zvečer, ko so korenine bolj dovzetne za vlago, manj pa čez dan. Zalivanje zvečer lahko povzroči zastajanje vode čez noč, ki je lahko vzrok večim boleznim. Vsekakor pa boste res suho zelišče zalili kadarkoli v dnevu. Zalivajte z mehko deževnico ali uporabite postano vodo, pri kateri se je apnenec že usedel. Zalivajte zmeraj po tleh in nikoli ne prhajte rastlin samih. Z zalivalko tako dolgo zalivajte tla pod rastlinami, da voda le še počasi ponika. Tako pride vlaga globoko do korenin in rastline jo lahko dobro vsrkajo. Zelišča v posodah potrebujejo redno zalivanje. S prsti preverite ali je substrat suh 1-2 cm globoko, šele taktrat zalijte. Uveli listi in vršički poganjkov so sicer znak pomankanja vode, vendar jih lahko povzroči tudi preobilje vode. Pazite, da v podstavku ali okrasnem lončku ne ostane nič vode.

Gnojenje zelišč

Pri gnojenju velja pravilo manj je več. Rastline poleg svetlobe in vode potrebujejo še hranilne snovi, ki jih iz tal prevzamejo v obliki raztopljenih snovi. Rastline, ki izvirajo iz revnih rastišč, potrebujejo le malo gnojila (sredozemska zelišča kot so sivka, žajbelj, rožmarin, timijan). Če te rastline dobijo preveč hranilnih snovi razvijejo veliko listne mase in mehkega rastlinskega tkiva, tako postanejo dovzetnejša za škodljivce in bolezni, škodi pa tudi njihovi aromi in okusu. Mnoga zelišča najbolje uspevajo ob "lahki hrani", zmernim gnojenjem. Najbolje je gnojiti zgodaj spomladi, ko začnejo zelišča rasti in potrebujejo največ hranilnih snovi. Od avgusta dalje gnojenje ni več smiselno, saj s tem zmanjšate prezimno trdnot zelišč. Zelišča, ki smo jih pravkar presadili v nov substrat ni treba gnojiti ali pa jih pognojite le skromno.

S čim gnojiti?

Kupite lahko mineralna gnojila v tekoči obliki in se ravnate po navodilu proizvajalca. Ta delujejo krajši čas a so rastlinam takoj na voljo. Obstajajo dolgotrajna gnojila, ki  svoje učinkovine rastlinam oddajajo počasi. Pogosto so v obliki gnojilnih palčk ni peletov, takšno dolgotrajno, a blago gnojenje dobro dene vrstam, ki potrebujejo več hranilnih snovi, kot sta luštrek ali drobnjak. Tudi zrel kompost, rožena moka in diatomejski apnenec so organska gnojila.

Gnojila, ki jih naredimo sami

Doma pripravljene zelišče brozge, kot so kopriva, njivska preslica, gabez ali regrat so dobra naravna alternativa kupljenim gnojilom. Takšen prevretek pripravite podobno kot čaj: drobno pest (100g) svežih ali zvrhano žlico (20g) suhih zelišč poparite z 1l vrele vode. Ko se prevrek ohladi, ga precedite. Porabite približno 0,5 - 2 litra tekočine na eno rastlino, glede na njeno velikost. Pri zeliščih, ki potrebujejo več hranilnih snovi kot sta luštrek, hren ali peteršilj zalvajte z nerazredčenim prevretkom. Za vrste, ki potrebujejo manj hrane, brozgo zmešajte z deževnico v razmerju 1:1. Uporabite lahko tudi hladen namok teh rastlin. Rastline namočite za en dan v hladno vodo, kasneje precedite in uporabite.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook