Žajbelj starodavni eliksir življenja

Objavil v kategoriji Članki - 17. Februar 2017 . Komentarji (1) .

 • lajša prebavo • oži žilice in krči tkivo • učinkuje kot je antioksidant • deluje kot estrogen

 

Žajbljeve zdravilne lastnosti so tako učinkovite, da so ga stari Grki imenovali »zelišče nesmrtnosti«, stari Egipčani pa so ga slavili kot rešitelja življenja. Nič čudnega torej, da njegovo botanično ime, Salva, pomeni rešiti.

 

»Stan Rimljani so ga uporabljali kot zdravilo za neplodnost. Partnerja sta morala narazen za štiri dni in ves čas piti žajbljev čaj. Ko sta smela spet skupaj, sta uživala drugi medeni mesec in pravijo, da ne brez uspeha!«

 

Žajbelj, ki je eno najbolj cenjenih starodavnih zelišč, je močno razkužilo in že v starem egiptu so ga častili, ker učinkuje kot pomlajevalno krepčilo in odpravlja infekcije - celo kugo. Žajbelj je odlično zdravilo za vnetje mandljev, bronhitis, astmo, katar in sinuzitis, še zlasti, če ga uporabljamo že ob prvih znakih okužbe dihal. Oži žilice in krči tkivo ter lajša izkašljevanje, zato pomaga izločanju prsne sluzi in zmanjševanju katarja. Pitje in inhaliranje žajbljevega čaja krepi imunski sistem in pospešuje odpravljanje okužbe. Žajbljeva eterična olja sproščajo mišice v prebavilih, grenke snovi pa pospešujejo pretok prebavnih sokov in žolča in s tena spodbujajo prebavo. Jemljemo ga lahko za izboljšanje teka, pomiritev želodca in lajanje kolik, slabe prebave, slabosti, driske, vnetja debelega črevesa in jetrnih bolezni.

 

»V srednjem veku je bil žajbelj zaradi svojega pomlajevalnega učinka najpomembnejša sestavina receptov za eliksirje življenja«

 

Ker pospešuje izločanje seča je odličen za čiščenje telesa in odpravo strupov ter za artritis in protin. Žajbelj priporočajo za urejanje menstruacije in pri menstrualnih krčih. Ker učinkuje adstringentno, zmanjšuje močne krvavitve, s svojim estrogenim učinkovanjem pa je odlično zdravilo za klimakterijske težave, zlasti za navale vročine.

 

»V tradicionalni kuhinji sodi žajbelj k močni, težki hrani, ker lajša prebavo.«

 

Žajbelj je prvovrstno razkužilo in adstringent za ureznine in rane, pospešuje pa tudi celjenje tkiva. Z žajbljevim čajem si lahko izpiramo opekline. krastave rane, razjede, pike žuželk in bolno kožo, uporabimo ga lahko v mazilih in obkladkih za izpahe, artritis in neti nevralgijo. Žajbljev čaj lahko uporabljamo za grgranje, če imamo vneto grlo, ali kot ustno vodo pri razjedah in vnetih dlesnih, pa tudi kot prho za zdravljenje okužb in vnetij, kot je kandidiaza.

 

Pod prispevkom so odlični izdelki pripravljeni iz žaljblja, preglejte in naročite!

OPOZORILO Žajbljevega čaja ne smemo dalj časa piti v velikih količinah. Med nosečnostjo in dojenjem ga raje ne pijmo. 

Oznake: koža, bolna koža, razjede, piki žuželk, rane, celjenje tkiva, Žajbelj, opekline Posodobljeno: 17. Februar 2017

Komentarji (1)

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook