Začimbe, ki pomagajo uravnavati holesterol

Objavil v kategoriji Članki, Nasveti - 11. Oktober 2014 . Komentarji (1) .

Holesterol in njegovo zdravljenje sodi med najbolj preračunljive zgodbe našega časa. Preden se zatečete k začimbam, najprej preverite, koliko vode spijete. Povišana raven holesterola je namreč eden prvih ukrepov, ki jih telo izvaja pri dehidraciji. Drugi pogoj je, da iz prehrane izločite degenerirane snovi, tukaj gre za maščobe, ki so strjene ali homogenizirane. Med ta živila sodijo živila pripravljena ali pogreta v mikrovalovkah in obsevana živila. Nato posezite po začimbah, ki so se izkazale za dobre pri uravnavanju holesterola.: česen, čemaž, čebula, ingver, meta, koriander, koper, kumina, kurkuma, pehtran, peteršilj, rožmarin, zelena in muškatni orešček.

Česen

V ljudski medicini je česen osnovna začimba, za katero vsi vedo, da uravnava holesterol in krvni pritisk. Ob tem česen preprečuje vnetja in s tem tudi degerativne spremembe na ožilju. Česen spreminja strukturo holesterola, za to leta bolj tekoč ni se ne lepi, kar se pozna tako na ožilju, kot tudi na boljši prečiščenosti jeter in žolčnika. Enako deluje česen tudi na kri, jo redči in preprečuje krvne strdke, kar je prav tako povezano z zdravjem ožilja.

Pri tem velja dodati, da ima zdravilne moči zgolj zdrav, doma pridelan ali preverjen česen, zato najprej preverite, kakšen česen uživate. Drugi pomemben pogoj, da česen opravi svoje poslanstvo je normalno delovanje črevesne flore. Le mlečnokislinske bakterije v vašem črevesju bodo aktivirale učinkovine česna in iz njih naredile zdravilo.

 

Čemaž

Ker čemaž še vedno živi svoje divje, naravno življenje so mnogi mnenja, da je še bolj učinkovit kot česen. Njegova sestava je podobna česnu (aliin, ki se preoblikuje v alicin), zato tudi čemaž zelo blagodejno vpliva na ožilje, čisti kri in znižuje raven holesterola. Manj znano je, da sezona čemaža ne preneha, ko listi izgubijo svežino. Uporabimo lahko tudi popke, cvetove in čebulčke.

 

Čebula

Pred nedavnim so odkrili, da ima tudi čebula sposobnost zniževanja holesterola in lipidov. Skrbi za boljšo prekrvavitev, preprečuje agregacijo krvnih ploščic na krvnih žilah in podaljšuje protrombinski čas. Zato je nepogrešljiva sestavina v prehrani ljudi z visokim krvnim pritiskom, visoko ravnijo holesterola ali srčno-žilnim obolenjem.

 

Čili

Čili širi ožilje, spodbuja prekrvavitev in pripomore k zniževanju LDL holesterola. Z njim pa ne gre pretiravati a je dobra pomoč.

 

Ingver

Ingver za zniževanje holesterola uporabljajo v indijskem zdravilstvu. Je zakladnica mineralov, ki jih je danes zelo težko najti v konvencionalni zelenjavi (kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo), vsebuje pa še vitamin A in niacin, ki razkisa telo. Tudi razkisanost telesa je v neposredni povezavi z uravnavanjem holesterola.

 

Koper

Orientalska tradicionalna medicina uporablja koper za zniževanje maščob v krvi. V neki raziskavi so iranski znanstveniki ugotovili, da povečuje koncentracijo antioksidativnih encimon v jetrih, ter vpliva na povišanje dobrega holesterola HDL. Izkazal je močan vpliv na zaščito jeter pred oksidacijskimi procesi v prehrani z visoko vsebnostjo maščob.

Kumina

Deluje na zmanjšanje trigliceridov in holesterola v krvi, tudi v primerih, ko gre za sladkorno bolezen.

 

Kurkuma

Odkrili so, da znižuje vrednost krvnih maščob in krepi delovanje srčno-žilnega sistema. Zaužitje treh gramov praha gomolja kurkume potroji izločanje žolčnika, s tem pa telo v veliki meri razbremeni odvečnega holesterola, ki na ta način zapusti telo. Še posebej je učinkovita v sodelovanju z ingverjem: njune sestavine najprej ovirajo prehod holesterola v kri, nato pa še pospešujejo njegovo izločanje.

 

Muškatni orešček

Znanstveno potrjeno je, da tudi muškatni orešček redči kri in znižuje holesterol.

 

Meta

Več študij dokazuje, da eterično olje poprove mete spodbuja izločanje žolča in vpliva na koncentracijo žolčnih kislin, bilirubina in holesterola. Povečano izločanje žolča lahko dosežemo že s čajem iz listov poprove mete, kar vpliva na zmanjšanje prebavnih težav, ki so povezane z motnjo v presnovi.

 

Peteršilj

Peteršilj je zelo močen antioksidant. Ob uživanju svežega listja peteršilja je njegova antioksidativna moč še večja. Glavna antioksidanta sta apiol in miristicin, poleg teh pa je v njem še rožmarinska kislina, ki zaviranastanek arteroskleroznih plakov v arterijah. Dokazano je njegovo učinkovanje proti zlepljanju krvnih ploščic.

 

Rožmarin

Podobno kot origano tudi rožmarin ščiti srce. Karvakrol in rožmarinska kislina neposredno preprečuje odlaganje maščob na stene arterij in s tem preprečujeta njihovo zožitev. Pri znižanju visokih vrednosti maščob v krvi pa sodelujejo se ursolna in kavna kislina.

 

Zelena

Več študij dokazuje, da učinkovine v zeline sprostijo ožilje in znižujejo krvni pritisk, učinkujejo pri artritisu in znižujejo holesterol. Ugotovili so, da učinkovina ftalid 3-n-butilftalid zniža krvni pritisk za 12 – 14%, holesterol pa za 7%, že v zelo majhnih količinah.

 

Vrt nam ponuja ogromno možnosti in podpore za naše zdravje. Uporabimo naravo, da telesu povrnemo naravno zdravje in ga napolnimo z energijo življenja. Če vam je prispevek všeč in želite več informacij iz sveta zelišč in naravnih izdelkov, se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji (1) (Odgovori (1)

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook