V družbi zdravilnih zelišč

Objavil v kategoriji Članki - 5. Marec 2014 . Komentarji (0) .

Zelišča nekoč

Ljudje že nekaj tisoč let uporabljajo zelišča za začinjanje in shranjevanje hrane, zdravljenje obolenj, zaščito pred škodljivci in ohranjanje zdravja ter dobrega počutja. Zelišča so bila v preteklosti prepletena z očarljivimi miti, legendami in ljudskimi pripovedmi.  Prastari dokazi nas vodijo k Bodenskem jezeru, kjer so našli približno 4000 let stara semena kumine. Najstarejši pisni vir pa nas popelje v kitajsko cesarstvo, nekje v leto 3700 pred našim štetjem, kjer je kitajski cesar Shinnonga listal knjigo o zdravilnih rastlinah.  

Pravi razcvet so zelišča doživela v grški in rimski antiki, kjer so medicinski učenjaki, kot je bil Hipokrat, to znanje predajali svojim učencem. Grki so poznali in uporabljali več kot 1000 prosto rastočih zdravilnih rastlin. Homer je na primer omenil v svojih delih 60 prosto rastočih rastlinskih vrst, Herod  63, Teokrit 107 in Hipokrat, naslednik Aristotela 237 vrst. Teofrast je uporabil v praksi 450 vrst. Dioskorid je v svojem delu De Materia Medica, objavljenem 77 n. š., zbral podatke o 512 rastlinskih vrstah, ki so se uporabljale v vsakdanjem življenju.

Zelišča so bila pogosta tudi  v srednji Evropi, kjer so to znanje hranili v številnih samostanih. V poznem srednjem veku so to znanje prevzeli lekarnarji, nabiranje zdravilnih rastlin pa je v tem času postalo tudi del vsakdanjika na podeželju. Z odkritjem tiska je zeliščarska znanost zelo napredovala, zelišča so postajala vse bolj priljubljena tudi zunaj samostanskih zidov in postala stalnica kmečkih vrtov in domačih gred.

Zelišča danes

Danes spet obujamo tradicijo in se povezujemo s starimi znanji. Zeliščni vrtovi so zraven uporabne dobili tudi estetsko funkcijo in postajajo pomemben del našega življenja. Narava je v modi, zdrava hrana postaja pomembnejša in pridelki vzgojeni po naravni poti so še posebej iskani. Delo na vrtu ne predstavlja več napora, ampak vir sprostitve po delovnem dnevu, sprostitev, ki omogoča zdravo gibanje na svežem zraku.

Zelišča zasedajo pomemben del vrta in njihova priljubljenost narašča. So prava paša za oči, nezahtevna za nego, potrebujejo malo prostora in nudijo široko paleto uporabe. Jedi spreminjajo v kulinarične mojstrovine, negujejo telo in duha, krepijo zdravje in pomembno prispevajo k dobremu počutju. Številna zelišča so zaradi svojih učinkovin in vonjev postala pomemben del telesne nege. Uporabljajo se kot dodatki kopelim, kremam, mazilom, oljem za nego telesa, peelingom in ostalim izdelkom, ki razvajajo našo kožo, nas sprostijo in izboljšajo počutje. Mnoge stare recepture so se ohranile do danes. Zelišča pa so kot naročena za moderne vrtove, saj ponujajo široko paleto barv in oblik. Ob vsej raznovrstnosti popestrijo vsak kotiček. Za zelišča se zmeraj najde prostor – v lončkih na terasi, v zelenjavnem vrtu, na cvetličnih koritih na balkonu in so tudi nepogrešljivi del začimbnih lončnic v kuhinji.

Zelišča kot hrana

Dandanes postaja očitno, da so zelišča pomembna. Veliko vlogo imajo kuhinjska zelišča kot so bazilika, peteršilj, drobnjak, kumina, ta zelišča imajo značilno aromo, ki jim je dala mesto v posameznih receptih. Izboljšajo jedi, hkrati pa olajšajo prebavo, tako, da povečajo izločanje prebavnih sokov ali povečajo prebavljivost. Mnoga preprečijo neprijetne stranske učinke jedi kot sta napenjanje in vetrovi. Raznolikost uporabe zelišč je odvisna tudi od same kulture naroda in njegove zgodovine. Pomembno pri uporabi zelišč v kuhinji je, da se ujemajo s hrano in da so pravilno odmerjena. Večina kuhinjskih zelišč prihaja iz obhišnega vrta in jih redkeje nabiramo v naravi. Velikokrat jih ohranjamo z sušenjem ali konzerviranjem.

Zelišča in dišave

Prijeten vonj je čudovita značilnost mnogih zelišč, nekatera celo prej zavohamo kot vidimo. Posamezna zelišča imajo prepoznaven vonj in jih že po vonju takoj prepoznamo. Tako dišeča lakota in cvetoča lipa v  vročem poletju zadišita že od daleč. Podobno je z zelišči, kot so meta, melisa, sivka, rožmarin. Prav zato so naši predniki izkoristili to lastnost in jih uporabljali za dišavljenje prostorov in obleke. Velik del uporabnosti vonja predstavljajo eterična olja, ki so postala že nepogrešljiv del naših gospodinjstev.

Zelišča in gospodinjstvo

Včasih so imela veliko vlogo, kar se z zdravim in naravnim načinom življenja vrača tudi danes. Prepoznavno sivkino olje ali vrečke za odganjanje moljev so med najbolj prepoznavnimi, uporabljamo jih za odganjanje marčesa iz prostorov, loščenje posode, v čistilih. Pomembno vlogo pa imajo kot pripravki za zaščito rastlin na vrtu. So idealen nadomestek škropivu in naš vrt ohranjajo v svoji naravni podobi.

Zelišča za lepoto

Mnoga zelišča imajo ugoden vpliv na kožo, nekatera jo vlažijo, napenjajo, hranijo ali obnavljajo. Danes so pomemben del kozmetike. Šamponi, kopalne soli, peelingi, peneče kopeli, zeliščna mazila, olja, kreme z naravnimi sestavinami in dodatkom učinkovitih zelišč so vedno bolj priljubljena. Zelišča so nenadomestljiv člen aromaterapije. Mnogo eteričnih olj ima pozitiven vpliv na človeka, lajšajo posamezne težave, sproščajo in uravnavajo delovanje človeškega telesa. Koža je naš največji organ in moramo zanjo kar se da dobro skrbeti. Naravna kozmetika izkorišča moč svežih in vitalnih rastlin, ki jih dopolnimo z negovalnimi olji in subtilnimi esencami.

Zelišča na vrtu

Zelišča na vrtu imajo zraven svoje namembnosti tudi vrednost zaradi pomoči drugim rastlinam. Velikokrat so dobri sosedje ali pa odvračajo nepovabljene goste. Velik vpliv imajo v obliki pripravkov za zaščito rastlin, gnojenje ali pospeševanje procesa kompostiranja

Zelišča in zdravje

Z nabiranjem in uporabo je človek spoznal zdravilno uporabo zelišč. Iz tega izhaja obsežno znanje, ki so ga že zgodaj povezali v posamezne sisteme zdravljenja. Poleg zelišč imajo zdravilne učinkovine tudi drevesa, grmi, alge, lišaji. Do 19. stoletja so prevladovala tudi v evropski medicini, vendar so jih kasneje izrinila kemijsko pripravljena zdravila. Danes se srečujemo z več  sistemi uporabe zelišč. Prvi je  fitoterapija,  ki  uporablja  učinkovine  v rastlinah  in  njihove  kombinacije za lajšanje težav in zdravljenje. Vse bolj popularni postajajo homeopatija in uporaba Bachovih cvetličnih zdravil, kjer so rastline izhodiščni material za pripravke. Vse bolj pa se seznanjamo tudi s tradicionalno kitajsko medicino, indijsko ajurvedo in drugimi sistemi zdravljenja, kjer zdravilna  zelišča igrajo pomembno vlogo. Slovenci pa imamo tudi sami izjemno zgodovino nabiranja, pridelovanja in predelave zdravilnih zelišč, ki nam služijo že stoletja.

Zelišča so sestavni del našega življenja že od pradavnine. Zmeraj so imela pomembno vlogo v našem življenju in so se zmeraj pokazala kot koristna in uporabna. Ohranimo zananja, ki so nam jih predali naši predniki, vrnimo se k naravnemu načinu življenja in pogosto povabimo zelišča v naše življenje, saj je življenje z zelišči lepše in boljše.

Oznake: zgodovina, zelišča, preteklost, zelišča za zdravje, vrt, danes, lepota, nekoč Posodobljeno: 9. Marec 2014

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook