Tudi iz ostankov hrane lahko pričaramo okusne jedi

Objavil v kategoriji Nasveti - 25. Avgust 2018 . Komentarji (0) .

 

Čeprav se zmeraj trudimo, da bi porabili vse sestavine, nam  to velikokrat ne uspe. V vsaki shrambi ali hladilniku se nahajajo dodatne sestavine, s katerimi lahko iz ostankov pričaramo okusne in pestre jedi.

 

Uporaba ostankov krompirja testenin in riža

Ostanke krompirja, testenin in riža lahko po navadi uporabite za narastke in solate, pa tudi za juhe in poobedke.

Krompir ali ostanke cmokov lahko pomešate z na drobno narezano pečenko ali ostanki mesa ter umešanim jajcem v slastno krompirjevo jed.

Poskusite pripraviti krompirjeve ocvrtke: krompir pretlačite in zmešajte z jajcem, soljo, poprom, česnom, peteršiljem in nasekljano čebulo. Oblikujte kolutke in jih panirajte ter ocvrite na rastlinskem olju.

Za krompirjevo juho pretlačite krompirjeve ostanke, jih razredčite z jušno osnovo in po okusu začinite s smetano, zelišči ali kockami šunke.

Pri peki narastka parmezan zagotovi čudovit vonj, vendar se hitro prismodi, ker je zelo suh, zato ga prej zmehčajte z mlekom ali smetano ali pa narastek potresite s kosmi masla.

lz testenin od prejšnjega dne lahko pripravite odlične testenine s šunko. Šunko in kocke čebule popražite, dodajte testenine in jim primešajte sol, poper in sveža zelišča ter umešano jajce. Takoj ko se jajčna masa strdi, Premešajte in postrezite.

 

»Klasičen način uporabe ostankov je narastek. Pri izbiri sestavin ni skoraj nobenih meja.«

 

Za Poletno lahko testeninsko solato po testeninah Potresite konzervo tunine skupaj s sokom in 1-2 žlicama kaper ali narezanih kumaric. Vse skupaj začinite s kisom, olivnim oljem, Soli in poprom.

Solate iz testenin imajo dober okus zlasti tedaj, ko pustite, da dolgo časa počivajo. Enako velja za krompirjeve in riževe solate.

Ostanke riža lahko skupaj z jajci, šunko ali mletim mesom, čebulo in zelenjavo predelate v krepko riževo ponev. Za azijski pridih popražite na sezamovem olju in začinite s sojino omako.

Iz riža od prejšnjega dne lahko pričarate tudi poobedek: z rižem zmešajte sadeže za koktajle iz konzerv in jih porazdelite na ognjevarne krožnike za poobedek. Trdo stepite tri beljake z nekaj sladkorja, s snegom prekrijte riž in vse skupaj specite v pečici.

Za občutljive riževe palačinke zmešajte ostanke riža z moko, mlekom in jajci. Testo po delih specite. Postrezite s cimetom in sladkorjem ali džemom.

 

»Popečene kruhove kocke iz ostankov kruha lepo dopolnijo svežo solato ali pretlačeno juho.«

 

Zelenjava nekoliko drugače

Za narastek naložite plasti ostankov zelenjave in krompirja ali testenin v pekač in jih prelijte s smetano ali bešamelno omako. Potresite s sirom in specite v pečici.

Iz ostankov zelenjave lahko pripravite pire: na kocke narezano zelenjavo pogrejte v nekaj jušne osnove, pretlačite in umešajte mleko, da pire postane kremast. Na koncu v njem stopite žlice masla, premešajte in vse skupaj začinite.

 

Uporaba starega kruha

Zmehčane žemlje lahko uporabite v mesnih cmokih ali polpetah iz mletega mesa. Če žemlje zmehčate z jušno osnovo, imajo te jedi boljši okus.

Ko žemlje in kruh še niso prestari, lahko iz njih preprosto pripravite popečene kruhke za solate ali juhe. Narežite jih na kocke in jih v ponvi prepražite na nekaj olja. Če jim dodate čebulo, oreške ali parmezan, imajo zelo slasten okus.

Poleti je zelo uspešna kruhova solata. Rezine starega belega kruha narežite na grižljajčke, ki jih zmešajte z narezanima paradižnikom in čebulo ter olivnim in vinskim kisom. Začinite s soljo, poprom in zelišči ter pustite, da solata nekaj časa počiva.

Dobro je vedeti

Smete pogrevati tudi špinačo in gobe? Nekdaj je veljalo pravilo, da špinače in gob ne smete pogrevati. To pravilo že dolgo ne velja več, saj izvira iz časov, ko še ni bilo hladilnikov. Gob ali špinače namreč ne smete dolgo puščati na sobni temperaturi. Pri pogrevanju jih morate hitro segreti.

 

Drugi ostanki

Ostanke pečenega piščanca ali kokoši postrezite naslednji dan z zeleno solato. K jedi gre dobro polivka iz balzamičnega kisa. Obogatite jo lahko tudi z orehi, pinjolami, rozinami ali ameriškimi brusnicami.

Če so vam ostale palačinke, vanje zavijte 1-2 rezini šunke in sira ter jih zložite v ognjevaren pekač, Zavitke prelijte z mešanico smetane in jajc in potresite z naribanim sirom, nato pa v pečici specite slasten narastek.

Kuhana žitna zrna so hranljiva in nasitna priloga za juho. V nobenem primeru ne smete pogrevati ostankov rakov ali školjk.

S strgalom ali mešalnikom lahko trde žemlje ali trd beli kruh predelate v panirno moko.

Če vam je prispevek všeč se nam lahko pridružite na facebook strani ali se naročite na naše novice.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

02 675 71 31
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook