Trpotec – sveto zelišče

Objavil v kategoriji Članki - 28. Junij 2014 . Komentarji (0) .

Navadni trpotec ima veliko vrtnarjev za plevel, ljudska medicina pa ga že stoletja ceni in je še danes zelo uporabno zelišče. Trpotec je bil eden devetih svetih zelišč Anglosasov, ki so ga uporabljali za zdravljenje glavobolov.

V ljudski medicini pa uporabljamo predvsem ozkolistni trpotec (Plantago lanceolata) ali veliki trpotec (P. major). Širokolistni veliki trpotec (P. major) je bil že v starem veku cenjeno zelišče za celjenje ran; Plinij je menil, da bi se posamezni koščki mesa, če bi jih dali v posodo skupaj s trpotcem, znova zarasli. Ta trpotec uporabljamo bolj za obloge in je prijetnejšega okusa.

 

"Uporabljamo liste, ki zaradi sluzastih sestavin, ki jih vsebuje blažilno učinkuje na pljuča in zmanjšuje vnetje in draženje ter pomaga odstranjevati posledice prehlada."

 

Današnji zeliščarji uporabljajo predvsem ozkolistni trpotec. Trpotec uporabljajo za zdravljenje čirov na želodcu in želodčni žlezi, gastritisa in kolitisa. Priporočajo ga ljudem  s slabotnimi pljuči in šibkim glasom. Uporabljamo ga kot čaj, zelo dober pa je tudi kot sirup. 

Trpotec lahko uporabljamo za ustno vodico ali grgranje pri vnetjih v ustni votlini in grlo, kot mazilo in pomoč pri celjenju pa tudi pri hemoroidih, urezih in odrgninah. 

Sok stisnejo iz svežih listov; pitje priporočajo trikrat dnevno pri vnetju želodčne sluznice, pri cistitisu, driskah in okužbah pljuč. Spiranje s sokom priporočajo pri vnetjih, praskah in površinskih ranah.

Tinktura pripravljena iz svežih listov se dobro obnese pri nahodu zaradi alergičnega vnetja nosne sluznice.

Obkladek iz svežih listov priporočajo pri čebeljih pikih in ranah, ki se počasi celijo. Mazilo nanašajo na rane, hemoroide in opekline.

Grgranje pomaga pri vnetjih grla, ustne votline in dlesni. Sirup se uporablja za blaženje kašlja, še zlasti, če je posledica draženj zaradi vnetega grla. Uporabljamo pa lahko tudi semena.

Bolhačica (P. psyllium) je enoletnica s socvetji, ki obrodijo drobna semena. Veliko uporabljajo jajčasto bolhačico (P. ovata), manj pa črno (P. indica) in peščeno (P. arenaria).

 

"Zaradi topljivih vlaknin je bolhačica dragocena tudi v programih zniževanja holesterola. Vlaknine se vežejo s holesterolom v črevesju in telesu omogočijo, da ga izloči."

 

Uporabni deli bolhačice so semena in lupine strokov. Bolhačica je odlično odvajalno sredstvo. Topljive vlaknine v semenih vsrkavajo vodo, zaradi česar se črevesje lažje in bolj pravilno premika. Klinični preskusi so potrdili koristi bolhačice pri zdravljenju kroničnega zaprtja in sindroma občutljivega črevesja. Bolhačico lahko uporabljamo tudi v primerih analnih fisur, okrevanja od analnih in rektalnih kirurških posegov in hemeroidov, pri katerih je potrebna mehkejša stolica.

O varni in pravilni uporabi trpotca se posvetujte z zdravstvenimi strokovnjaki. 

Želimo vam razkriti čimveč zanimivosti o zeliščih ni začimbah, če želite še več podobnih vsebin, se lahko naročite na novice na tej povezavi. Veseli bomo vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook