Trobentica - Primula vulgaris Huds

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 16. Februar 2016 . Komentarji (0) .

Trobentica - Primula vulgaris Huds

 

Druga imena: brezstebelni jeglič, brkonšica, godčki, pobožne deklice, igovček, jagulec, jeklic, jugeljc, ovčice, piskalica, elovec, igolc, pi-skerc, vovčice.

 

Družina: Jegličevke

 

Čas nabiranja:  V času cvetenja nabiramo prijetno dišeče cvetove s čaško (Primulae flores cum caly-cibus) ali brez nje (Primulae flores sine calycibus) in jih sušimo v senci na prepihu razprostrte v tankem sloju.  Korenike s koreninicami (Primulae radix) izkopavamo v jeseni ali spomladi tik pred cvetenjem ali v času cvetenja.

 

 

 

Značilnost

Trobentica je trajna zelika, ki zraste do 15 cm visoko in spada v družino jegličevk (Primulaceae ). V zemlji ima kratko in tanko koreniko z mnogimi koreninicami, iz katere poženejo pritlični listi, ki so podolgovato, narobe jajčasti, nazobčani, zgrbančeni in so svetlejše barve na spodnji strani.

Cvetna stebelca nosijo na vrhu posamične cvetove. Stebelce in listi so na spodnji strani porasli s finimi dlačicami. Cvetni venec je sestavljen iz 5 bledo rumenih lističev, ki imajo oranžne lise. To je vsem dobro poznana rastlina, ki cveti zgodaj spomladi. V rod Pri-mula spadajo številne vrste, med katerimi naj omenimo najpomembnejše: Primula veris L. - pomladanski jeglič, Primula elatior L. - visoki jeglič in Primula auricula L. - avrikelj. Te vrste imajo prav tako rumene cvetove in se med seboj razlikujejo predvsem po močnejšem in daljšem stebelcu ter jih uporabljamo v iste namene kot trobentico.

 

Rastišče

Raste po travnikih, svetlih gozdovih in med grmovjem.

 

Sestavine in učinkovine

V vseh delih rastline, posebno v korenini pa tudi v cvetu, so saponini, lahko hlapljivo olje, saponoid primulin, glikozid primverin in primulaverin, primula kislina, sluzi, vitamin C (askorbinska grenčina, rumeno barvilo, čreslovina.

Hranimo jih v dobro zaprti posodi. lz 6 do 7 kg svežih cvetov dobimo približno 1 kg suhih. Korenike s koreninicami (Primulae radix) izkopavamo v jeseni ali spomladi tik pred cvetenjem ali v času cvetenja. Očiščene in oprane korenike sušimo no soncu ali sušilnici pri temperaturi do 50 stopinj C. Hranimo jih na suhem in zračnem prostoru. lz 4 kg svežih korenik dobimo približno 1 kg suhih.

 

Uporaba

Trobentica in druge naštete vrste rodu Primula so dolgo poznana in zelo cenjena zdravilna zelišča v ljudski kakor tudi v znanstveni medicini. Korenika se uporablja obliki prevretka (dekokta) ali tekočega ekstrakta kot zelo dober ekspektorans (sredstvo za izkašljevanje) pri zdravljenju dihalnih organov, kot npr. navadnega kašlja, oslovskega kašlja, zasluzenosti dihalnih poti, gripoznih stanjih, pljučnici.

Cvetove uporabljamo v obliki preliva (infuza) kot sredstvo za čiščenje krvi. Droga se lahko uporablja tudi za zdravljenje ledvic in mehurja, protina, revme, ker čisti kri in odstranjuje škodljive snovi. Pri pravilni uporabi te droge niso poznan škodljivi učinki. Nabrane dele hranimo v dobro zaprti posodi. lz 6 do 7 kg sve-žih cvetov dobimo približno 1 kg suhih.

Korenike s koreninicami (Primulae radix) izkopavamo v jeseni ali spomladi tik ped cvetenjem ali v času cvetenja. Očiščene in oprane korenike sušimo no soncu ali sušilnici pri temperaturi do 50 stopinj C. Hranimo jih na suhem in zračnem prostoru. lz 4 kg svežih korenik dobimo približno 1 kg suhih.

 

CVETNI PEELING

Cvetni peeling kožo očisti in hkrati neguje, zato ga lahko uporabljamo namesto gela za prhanje. Uporabimo ga lahko tudi v kopelih in v savnah. Peeling kožo očisti, navlaži, nahrani, pomladi, pozdravi in odišavi, zato ga lahko uporabljamo tudi pri vsakodnevni negi telesa. Bogata negovalna olja, ki so sestavni del peelinga, kožo nahranijo in navlažijo. Eterična olja skozi pore prodrejo do kapilarnega sistema in se vpijejo v telo. Suhi cvetovi pa s svojo sestavo poskrbijo za čarovnijo narave. Po uporabi bo koža očiščena, nahranjena in navlažena. Naroči...

 

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook