Spoznajte opojno, dišečo in pomirjujočo sivko

Objavil v kategoriji Članki - 6. Februar 2019 . Komentarji (0) .

 

Opojna, dišeča in pomirjujoča za živce in čustva

 

»Rimljani so si s sivko odišavljali kopeli in latinsko ime Lavandula je izpeljanka iz lavare, ki pomeni umivati.«

 

Sivka je bila od nekdaj eno najbolj priljubljenih dišečih zelišč. Grški zdravnik Dioskrid je menil, da so njene vonjave boljše od vsakega parfuma, oboževal pa ni le zaradi tega, ampak tudi zaradi njenih očiščevalnih sposobnosti. Sivka pravzaprav čudovito obnavlja telo  in duha.

 

»V novi zavezi govori sv. Marko o sivki kot o olju velike vrednosti. Ženska, ki je prišla h Kristusu z alabastrovo skrinjico, v kateri je bilo sivkino mazilo, je razbila skrinjico in ga z mazilom polila po glavi.«

 

Sivka vpliva izredno pomirjevalno na tesnobo, potrtost, živčnost in spreminjajoče telesne bolezenske znake (napetost, glavobol, razbijinje srca in nespečnost). Pomirjevalno učinkuje tudi na prebavila in s tem blaži krče, lajša napenjanje in vetrove, omili slabost z bruhanjem in slabo prebavo in izboljšuje tek.

Sproščujoča moč sivkinega olja

Njena močna razkužilna olja so učinkovita proti bakterijam, kot so difterija, streptokoki in pnevmokoki. Ker zmanjšuje nabreklost sluznice in lajša izkašljevanje, je čudovito zdravilo proti prehladu, katarju in prsnim infekcijam. Vroč sivkin čaj povzroča znojenje in znižuje vročino. Tako pomaga tudi pri izločanju telesnih strupov skozi kožne pore, s svojim blagim diuretičnim učinkovanjem pa tudi prek seča.

 

»Za Devico Marijo pravijo, da ji je bila sivka posebno všeč, ker varuje obleke pred mrčesom in »umazanimi zverinicami« in ohranja devištvo.«

 

Pri aromatskem zdravljenju ima sivkino olje, ki ga vdihavamo  ali uporabljamo za masiranje, vlogo sredstva za doseganje čustvene uravnovešenosti. Izboljšuje razpoloženje, zmanjšuje potrtost in vzpostavlja notranje ravnovesje.  Spodbujevalno učinkuje tudi na živčni sistem in obnavlja moč in življenjsko energijo. Razredčeno sivkino olje hladi in preprečuje okužbe in je učinkovito razkužilo odlično zdravilo za pike žuželk in vbode z rastlinskimi koži. za ureznine in rane, kraste, razjede in vnetja na Blaži bolečine pri podplutbah in oteklih sklepih, le trni in sredstvo za odganjanje mrčesa. Sivka slovi tudi kot zdravilo za opekline, saj spodbuja celjenje tkiva in preprečuje nastajanje brazgotin.

 

»Starodavno zdravilo za okrepitev pri omedlevici, omotici in oslabelosti je bila sivkina aroma, ki so jo naredili tako, da so cvetove sivke namočili v žganje ali brinovec in jo potem inhalirali ali srkali.«

 

Že v preteklosti je imela pomembno vlogo

V srednjem veku in renesansi so sivko potresali po hišnih in cerkvenih tleh, da jih je varovala pred kugo. Gospodinje so jo polagale v omare in predale, da je odganjala molje in da je perilo lepo dišalo. V 16. stoletju so zeliščarji spoznali njene zdravilne lastnosti in so jo priporočali za izboljšanje vida, odpravljanje glavobola, omotice in omedlevice ter za umirjanje srca, Italjanski zeliščar Mattioli je dejal, da jo veliko uporabljajo pri tistih boleznih in možganskih motnjah, ki jih povzroča hlad, na pri božjasti, omrtvičenosti udov, krčih in paralizi.

 

Pod člankom lahko najdete in naročite naše naravne, ročno izdelane in unikatne izdelke iz sivke.

»Pravijo, da so pod vplivom pomirjevalnega sivkinega učinka postali krotkejši celo levi in tigri v živalskih vrtovih.«

Vir: Ljudska zdravila za vsakdanje bolezni: Anne McIntyre

 

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook