Spoznajte naravna masla in njihovo uporabo v kozmetiki

Objavil v kategoriji Članki - 1. Avgust 2018 . Komentarji (0) .

 

Naravna masla

 

Naravna masla so naravno hladno stiskana iz drevesnih semen in jedrc in so na sobni temperaturi v trdnem stanju. Masla so pogosta v receptih za kozmetične izdelke in omogočajo, da so losjoni, kreme in mazila za ustnice in celo mila zelo kremasti, gladki in imajo gosto konsistenco. So resnično odlična stvar in čudovito razvajajo kožo. Za nego kože se uporabljajo tudi samostojno.

 

Naravna masla se pojavljajo v več. odtenkih, od bele do sivo bete, smetanaste in bledo rumene ali celo rumeno rjave ali sivkaste barve. Naprodaj so rafinirana in nerafinirana, po konsistenci pa so lahko mehka, srednje trda ali zelo trda. »Nerafinirano« pomeni, da maslo ni filtrirano in/ali ni obdelano z nobenim kemičnim sredstvom ali topilom, da bi spremenilo barvo, teksturo, aromo, vsebnost vitaminov ali naravnih lastnosti. Naprodaj so naslednje različice: »rafinirano«, »ultrarafinirano« in »deodonizirano«. Če res želite maslo v njegovi naravni obliki, izberite surovo ali nerafinirano. Priporočljivo je, da jih uporabljamo 'za izdelavo krem, masla za telo, balzamov za ustnice, maslenih ploščic in balzamov za lase.

 

Izbira najboljšega masla za različne recepte

 

Kakavovo maslo: smetanasto do bledo rumeno poltrdo maslo, ki je hladno stiskano iz prodov kakavovca (Theobroma cacao). Kakavovo maslo kozmetičnim izdelkom doda prijetno čokoladno aromo. Je odlična sestavina, če želimo doseči, da bi bila koža manj suha in bolj elastična. Kakavovo maslo se pogosto uporablja v formulah, s katerimi želimo zmanjšati nastanek strli. Naprodaj je v priročnih majhnih ploščicah, da se lažje stopi.

 

Maslo kokum: trdo belo maslo, ki ga hladno stiskajo iz plodov drevesa Garcinia indica. Na kožo deluje izjemno blagodejno ter je običajna sestavina v kremah in losjonih. Zlahka se stopi na sobni temperaturi in je odlična sestavina za balzame za ustnice.

 

Ilipejevo maslo: trdo smetanasto ali belo maslo, ki ga hladno stiskajo iz oreščkov drevesa ilipe (Shorea stenoptera). Ilipejevo maslo je odlična negovalna sestavina in nadvse primeren dodatek za losjone in kreme, ki jih uporabljamo za pomlajevanje in osvežitev dehidrirane in žejne kože.

 

Mangovo maslo: poltrdo sivo belo maslo, ki je hladno stiskano iz jedrc mangovca (Mangifera indica). Mangovo maslo vsebuje zelo veliko antioksidantov in esencialnih maščobnih kislin . Pogosto se uporablja v receptih za izdelke, ki kožo hranijo in pomirjajo in za glajenje gubic. Je izvrstna sestavina v losjonih in balzamih za ustnice in milih.

 

Maslo murumuru: trdo maslo sivo bele barve, ki je hladno stiskano iz plodov drevesa Astrocaryum murumuru. Vsebuje izjemno veliko esencialnih maščobnih kislin in se uporablja v kozmetičnih izdelkih za pomlajevanje in obnavljanje suhe in rele kože.

 

Karitejevo maslo:  žametno mehko smetanasto do bledo rumeno maslo,  ki je hladno stiskano iz drevesa karite (Vitellaria paradoxa parkii). Je eno najpogosteje uporabljenih masel v izdelkih za nego kože. Izjemno močno ščiti in pomirja kožo ter se običajno uporablja v losjonih in kremah, kremah za telo in balzamih.

 

»Med nosečnostjo si trebuh masirajte s čistim karitejevim maslom, da bo koža ostala prožna in da preprečite nastanek strij.«

 

Kokosovo maslo: Uporaba kokosovega masla učinkovito ščiti našo kožo in telo pred nastajanjem prostih radikalov, ki velikokrat povzročajo staranje kože in njene poškodbe. Kokosovo maslo kožo navlaži in nahrani. Poskrbi, da naši nohti postanejo močnejši in bolj sijoči. Uporabimo ga lahko namesto kreme za britje in za beljenje zob. Odlično je za nego lasišča in las, saj je odličen regenerator, ki obnavlja lasišče in uspešno preprečuje pojav prhljaja.

Naroči zdaj

Uporaba naravnega masla

 

Graf prikazuje rok trajanja najpogosteje uporabljenih vrst naravnega masla, če ga hranimo v nepredušno zaprti posodi na hladnem in temnem mestu. Navedeno je tudi tališče masla, kar je pomemben podatek„ če izdelujemo balzame za ustnice, ki se, če jih nosimo blizu telesa, lahko segrejejo in zato stopijo.

 

 

Maslo

 

 

Rok trajanja

 

Tališče

 

Kakavovo maslo

2-4 leta

(34 °C)

Maslo kokum

1 leto

(35 °C)

llipejevo maslo

1-2 leti

(37 °C)

Mangovo maslo

2 leti

(37 °C)

Maslo murumuru

2 leti

(31 °C)

Karitejevo maslo

1 leto

(28 °C)

 

Nasveti in namigi za nakup in shranjevanje masla

 

• Maslo vedno hranimo v nepredušno zaprti posodi.

• Hranimo ga na hladnem, temnem mestu.

• Maslo vedno jemljemo iz posod s čistim priborom.

• Značilna aroma nerafiniranega karitejevega in naravnega kakavovega masla se zazna v vonju končnega izdelka. če želimo. da izdelek diši po mešanici eteričnih olj, lahko uporabimo deodorizirano kakavovo in rafinirano karitejevo maslo.

• Uporabljajte samo 100-odstotna naravna masla. ki niso hidrogenirana ali mešana s konzervansi, dišavami ali drugimi sestavinami.

 

Vir: 200 receptov, nasvetov in tehnik za naravno lepoto

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook