Smrekova smola je zlato bogastvo narave

Objavil v kategoriji Članki - 4. Marec 2018 . Komentarji (0) .

 

O smrekovi smoli

 

Smrekova smola je izloček smreke, ki nastaja v posebnih žlezah v drevesu in se nato izloča v smolne kanale. Glavni namen smrekove smole je celiti rane drevesa in ga varovati pred poškodbami ter preprečevati izsuševanje drevesa.  Smrekovo smolo sestavlja preko 80 različnih organskih spojin.

Uporaba smole se dokazano uporablja že več tisoč let.  Starodavna ljudstva na področju današnje Finske so že 5000 let p.n.š. uživala smrekovo smolo. Hipokrat (460–370 pr. n. št.) je opisoval metode uporabe smrekove smole, ki so se jih posluževali tudi zdravniki v srednjem veku.

Smrekovo smolo so stoletja uporabljali tudi ameriški Indijanci za zdravljenje ran in ureznin, prav tako so smolo žvečili pri vnetem grlu in drugih težavah v ustni votlini. John B. Curtis je leta 1848 razvil prvi žvečilni gumi iz smrekove smole. V 70. letih je Henry Gray izumil sirup iz smole rdeče smreke, ki je imel blagodejne učinke pri prehladu, kašlju, vnetjih grla in bronhijev.

Najpogostejšo uporabo pa zasledimo na finskem in v preostalih skandinavskih deželah. Tam ima vsakdo v svoji domači lekarni mazilo, narejeno iz smole norveške smreke (Picea Excelsa) in nesoljenega masla.

 

Uporaba smrekove smole v Sloveniji

 

V slovenskem prostoru najprej zasledimo uporabo smrekove smole pri zdravljenju ran živali in ljudi. Ljudje so si pripravke delali sami in jih tradicionalno uporabljali za zdravljenje ran, vnetij sklepov, odrgnin, artritisa, turov, opeklin, prehlada, tuberkoloze, kašlja, glavobola, revmatizma, tumorjev, ran. Pogosto so ga uporabljali tudi pri zdravljenju vnetja vim pri kravah.

Širok spekter zdravilnih učinkov smole je predstavil tudi znan slovenski zeliščar pater Simon Ašič v njegovem priročniku za nabiranje zdravilnih rastlin. V priročniku zasledimo, da pripravki iz smrekove smole poživljajo okorele mišice, večajo telesno odpornost in zmogljivost, ter učinkovito pomagajo pri kožnih boleznih, krastah, tvorih, izpuščajih in celjenju ran.

Tradicionalno smrekovo mazilo

 

Tradicionalno smrekovo mazilo pripravljamo tudi mi. Želeli smo obdržati čim bolj naraven in izviren recept, zato naše mazilo sestavlja samo ekstra deviško oljčno olje, čebelji vosek in smrekova smola. Naše smrekovo mazilo je prepričalo tudi izbirno komisijo Lidlovega projekta Lojtr'ca domačih, ki ga je uvrstila med 50 izbranih butičnih izdelkov, narejenih z navdihom.

 

 

Smrekovo mazilo je namenjeno za nego in regeneracijo kože. Kožo ohranja zdravo, izboljšuje njen obrambni mehanizem in pospešuje prekrvavitev. Primerno je kot masažna podlaga za poživitev in nego mišic, sklepov, vezi, hrbta in ostalih okončin. Namenjeno je splošni negi kože, saj izboljšuje njeno strukturo, jo napenja, mehča in neguje, kar je še posebej primerno za suho kožo. Podpira sposobnost obnavljanja kože in pomaga pri preprečevanju nastanka strij.

Uporaba: Mazilo večkrat dnevno v tankem sloju nanesemo na prizadeta mesta in nežno vmasiramo. Za boljše učinkovanje lahko namazan predel ovijemo s povojem ali gazo.

 

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook