Sladkasta aroma janeža skrbi za dober okus in vaše zdravje

Objavil v kategoriji Članki, Nasveti - 6. December 2014 . Komentarji (0) .

Snov, kateri gre zasluga za večino njegovih učinkov, je fitoestrogen anetol. Po kemični strukturi je podoben kateholaminom, ki v našem telesu skrbijo za prenašanje živčnih sporočil po telesu.

Anetol:

•          ima pomirjevalne učinke,

•          blaži menstrualne krče,

•          deluje razkuževalno.

Janeževa semena (oziroma njihov poparek) pomagajo:

•          pri slabi prebavi, napenjanju, črevesnih krčih, vetrovih,

•          slabem zadahu,

•          zaprtju,

•          pomanjkanju apetita,

•          olajšajo izkašljevanje in pomagajo pri težavah z dihali (bronhitis, vneto grlo, astma, oslovski kašelj …), saj učinkovito razkužuje dihalne poti.

•          nasploh delujejo antiseptično,

•          zatirajo črevesne parazite, ob zunanji uporabi pa uši in garje.

»Kdo bi si mislil, da lahko toliko težav sodobnega časa omili ali prežene tako preprosta začimba, kakršna je janež.«

Janež je bil zelo cenjen že v starem Egiptu, še bolj pa v antični Grčiji in Rimu. V Evropi so ga v srednjem veku uporabljali predvsem zato, ker spodbuja apetit. Izročilo pravi, da so z njim ohranjali tudi zdravje domačih živali in sicer tako, da so ga dodajali v krmo.

Na Bližnjem vzhodu čaj iz janeževih semen ponudijo doječim materam, ker spodbuja tvorbo mleka in lažjo prebavljivost za dojenčka. Uporaben je tudi za druge ženske zadeve, saj ureja menstrualne težave, olajša porod in blaži simptome menopavze. Že rimski pisec Plinij starejši je janež omenjal v povezavi z odpravljanjem nespečnosti, če semena zaužijemo s toplim mlekom. Priporoča ga tudi za svež dah: v ta namen nekaj semen vsako jutro prežvečimo skupaj z medom.

Janež je učinkovit pri težavah s prebavo, pomaga pa tudi pri močnem kašlju. Njegovo olje krepi želodec in pomirja krče. Hildegarda iz Bingna je priporočala zunanjo uporabo janeža pri napenjanju, tako, da je toplega dala v nogavico in jo položila na telo. Mazila z janežem blažijo revmatične težave in kolike pri dojenčkih.

»V nežno sladkasti aromi janeža se mešata lesnati in poprasti pridih.«

Janež v sladkih pecivih ni le zaradi boljšega okusa, temveč tudi zaradi lažje prebave. Odlično se ujema z lešniki, s pomarančami, s čokolado in rožiči. Ker rožičeva peciva praviloma napenjajo, janež to spotoma omili in pecivu dodatno osveži okus. Njegova sladkoba je nežna in ne preveč izrazita, zato lahko janež uporabljamo tako v sladkih, kot tudi v začinjenih jedeh. Dobro se ujame z pehtranom, koromačem, kardamomom, kumino, muškatnim oreščkom, klinčki, česnom, poprom, makom, zvezdastim janežem, cimetom, medom, čokolado, mandlji in s pomarančo.

V zadnjem času je vse več govora o nevarnosti prostih radikalov in koristnosti antioksidantov. Mnogi za tovrstna prehranska dopolnila odštejejo zajeten kupček denarja. Če bi le vedeli, da ščepec začimb odtehta več kot marsikateri umetni pripravek, lahko pa je tudi pomembnejši kot pol kilograma zelenjave. Marsikatero okrasno rožo bi lahko zamenjali za začimbnice, ljudje pa bi si jih lahko podarjali namesto lepih rož brez vonja.

"Začimbe zdravijo bolj modro, bolj celostno in se ne obnašajo v telesu kot slon v trgovini s porcelanom. V kuhinji so dragocene pomočnice za vsakdanje iskanje ravnovesja in sprotno odpravljanje težav. Ob tem nam povrnejo občutek, kako ljubljeni, varni in preskrbljeni smo na vsakem koraku."

Če primerjamo uradne meritve antioksidativnih potencialov različnih živil, spoznamo, da začimbe močno prekašajo vse znano sadje in zelenjavo.

Za primerjavo: Dva grama klinčkov ima več antioksidantov kot 300 g sveže solate ali 200 g dušenega brokolija. Gram origana na pici v telo prinese več antioksidantov kot 700 g svežega korenčka. Pol žličke cimeta (3 g) ima več antioksidantov kot 400 g pomaranče. Gram kurkume, ki ga dodamo rižu, je enakovreden kot če bi ob tem rižu zaužili 100 g surove špinače. Deset gramov sveže bazilike vsebuje več antioksidantov kot 250 g svežih kumar.

Če vam je prispevek všeč in želite še več zanimivih informacij, se naročite na novice in zanimivosti iz sveta zelišč. Veseli pa bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Oznake: pecivo, prebava, pomanjkanje apetita, antiseptik, dojenčki, matere, napenjanje, janež, zaprtje, apetit Posodobljeno: 6. December 2014

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook