Sivka nas sprosti že ob pogledu

Objavil v kategoriji Članki - 1. Julij 2014 . Komentarji (0) .

Sivka ima bogato zgodovino, epskih razsežnosti. Nekateri pripovedujejo, da sta jo prinesla Adam in Eva iz raja, saj je njena zgodovina skoraj tako dolga, kot zgodovina človeštva. Stari Egipčani so mrtvaške prte pomakali v sivkino vodo. Rimljani pa so s sivko dišavili kopališča – od tod izvira tudi njeno ime, saj lavare pomeni »umivati«. Svetopisemski izraz za  sivko je narda. Ljudsko izročilo pravi, da je Devica Marija z nardo odišavila malega Jezusa. Marija Magdalena pa naj bi s sivkinim oljem mazilila Jezusove noge. V srednjem veku so jo imeli radi tudi lekarniški menihi, ki so z njo zdravili vse od porodnih krčev, do obsedenosti z hudičem.

 

»Dišeča rastlina je sestavina potpurijev, šopkov in cvetličarskih dekoracij.«

 

Sivka je grmiček, ki nas očara

Obstaja okoli 30 vrst sivke, ki jih najdemo vse od Zahodne Indije in se delijo na šest odsekov, od katerih so pomembnejši štirje: Lavandula vsebuje pravo ali ozkolistno sivko (L. angustifolia) in njene podvrste – volnato sivko (L. lanata,), širokolistno ali klasasto sivko (L. latifolia) in hibridno sivko (L.x intermedia).

Sivka je pritlikav grmiček, ki zraste od 30-60 cm visoko in je doma v sredozemskih krajih. Ima pokončna stebla in ozke, podolgovate srebrno sive liste. Aromatični so vsi deli rastline, najbolj pa dišijo cvetovi. Zgodaj poleti se razcvetijo modro do sivo vijoličasti cvetovi, združeni v klasu podobna socvetja in prerastejo liste. Sivka je ena najbolj priljubljenih in znanih zelišč, tudi za zdravilne namene. Svežo ali posušeno sivko lahko uporabimo na veliko načinov, njeno eterično olje pa je doma v pripravljenih osvežilcih zraka in čistilih.

 

»Sivkina kopel spodbuja in osveži, vrečice s cvetovi pa v omarah z oblačili odganjajo molje.«

 

Zeliščno zdravilo

Lavandula angustufolia. Cvetove nabiramo med majem in junijem, preden se razcvetijo, jih posušimo in uporabimo za čaje. Iz njih izdelujejo tudi kapsule ali pridobivajo eterično olje. Eterično olje uporabljajo pri  izdelovanju mazil, krem in gelov. Večino sivkinega olja izdelajo v južni Franciji. Sivka je zelo staro zdravilo za pomirjanje in blaženje živcev, izboljšanje razpoloženja in sproščanje mišic. Japonski raziskovalci so leta 2001 ugotovili, da vonj sivke zmanjšuje duševni stres, kar opravičuje njeno uporabo pri zdravljenju tesnobe, depresije in tenzijskih glavobolov. Ker lepo diši, njena eterična olja uporabljajo za uspavanje v krepilen spanec, ki ublaži depresijo in tesnobo, pa tudi druge motnje povezane z živčnostjo in napetostjo, kot so želodčne težave. Sivka deluje tudi razkužilno, učinkuje proti bakterijam ter pomaga pri manjših kožnih okužbah.

 

Iz cvetov sivke lahko pripravite poparek, ki ga popijete ali dodate kopeli, da pomaga pri sproščanju. Nerazredčeno eterično olje uporabite za ublažitev pikov žuželk in za preprečevanje ognojitev urezov in odrgnin. Eterično olje lahko dodate tudi masažnemu olju, saj pomaga sproščati napetosti v mišicah in glavobole.

 

»Sivkino eterično olje deluje razkužilno in protibakterijsko, tako, da je idealno za kožo, ki povzroča težave.«

 

Sivka je nepogrešljiv partner v našem domu

Če bi izbirali najbolj uporabno zelišče v gospodinjstvu, bi bila sivka prav gotovo na vrhu seznama. Poleg tega, da ima lepe cvetove in lepo diši, deluje tudi antibakterijsko, antibiotično, protivirusno in razkužilno. Sivka lepo odišavi in odganja mrčes. To pomeni, da jo lahko uporabljate v dnevni sobi, kuhinji, pralnici, sobi za dojenčke in notranjem dvorišču, pa tudi v omarah in predalih, na hišnih ljubljenčkih in na lastni koži.

Uporaba sivke za kuho je omejena, čeprav so cvetovi užitni. Uporabljajo jih v maroški mešanici začimb ras el hanout in v francoskih provansalskih zeliščih. Sivka gre dobro k sladkim jedem, ki vsebujejo smetano, kot je sladoled. Dodajo jo tudi kolačem in oblivom, uporabljajo pa jo tudi v džemih ni želejih. Cvetove lahko tudi kristalizirate za užitni okras tort. O varni in  pravilni notranji rabi sivke se posvetujte z zdravstvenimi strokovnjaki.

 

»Aromatično sladek vonj Provanse.«

 

Sivkino milo

 

Naravno milo kožo nežno čisti, jo neguje, vlaži in mehča. Odišavljeno je z naravnim eteričnim oljem sivke, ki osvežuje in prijetno pomirja. Milo vsebuje izključno naravne sestavine in je namenjeno vsakodnevni negi celega telesa.

V kolikor vam je prispevek všeč in želite še več informacij in nasvetov iz sveta zelišč ter naravnih izdelkov, se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

 

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook