Rožmarin je kralj med aromatičnimi zelišči

Objavil v kategoriji Članki - 26. September 2015 . Komentarji (0) .

Deluje razkužilno, protibakterijsko in protiglivično • sprošča • upočasnjuje staranje • oži žilice in krči tkivo • izboljšuje spomin • pospešuje izločanje seča

 

“Nekoč so verjeli, da rožmarin prinaša srečo in veselje, zato so ga zapletali v kraljevske krone in poročne venčke za neveste.”

 

Domovina rožmarina je Sredozemlje, od koder izvira tudi njegovo ime Rosmarinus — »rosa morja«. Rožmarin že dolgo slovi kot čudovito krepčilo, zlasti za srce, možgane in živce. Renesančni zeliščar Wilhelm Ryff je rožmarin opisal takole: »To je pijača, ki prežene malodušje in skrbi in vzradosti telo in duha.«

 

“Nedavne raziskave so potrdile, da je rožmarin učinkovit antioksidant, ki lahko upočasni proces staranja.”

 

Rožmarin poveča dotok krvi v glavo in s tem spodbudi dejavnost možganov in poveča koncentracijo. To je verjetno tudi razlog, da slovi kot sredstvo, ki izboljšuje spo-min. Ker sprošča napete mišice v glavi, je tudi odlično zdravilo za glavobole in migreno. Rožmarin ogreva, spodbuja srce in krvni obtok, odpravlja prehlad in zimsko nerazpoloženost, izboljšuje krvni obtok in prebavo in povečuje življenjsko moč. S tem ko poživlja delovanje jeter in povečuje odtok seča, pripomore k izločanju strupov iz telesa in koristi pri artritisu in protinu. Podobno kot druga aromatična zelišča vsebuje tudi razkužilna hlapna olja, ki krepijo imunski sistem. Vroč rožmarinov čaj zbija vročino, čisti sluz in zdravi kašelj, prehlad, vne-to grlo in prsne infekcije, z ,lajšanjem bronhialnih krčev pa koristi tudi pri astmi.

 

“V Italiji in na Portugalskem je rožmarin simbol zvestobe, zato so imeli navado, da so ga položili v ženinove in nevestine copate, da bi si bila vdana.”

 

Kopel z nekaj kapljicami rožmarinovega olja je odlična osvežitev, kadar smo utrujeni in nas vse boli. Z razredčenim eteričnim oljem si lahko natiramo vnete sklepe, masiramo lasišče, da preprečimo izpadanje las in zdravimo kožne bolezni, kot so garje ali uši. Če ga vmasiramo na senca, blaži glavobol in odpravlja dremavo lenobnost. Rožmarinov čaj lahko uporabljamo tudi za izpiranje nožničnih okužb ali kot ustno vodo pri krvavečih dlesnih.

 

“Prepričani so bili, da rožmarin varuje pred kužnimi boleznimi, pa tudi pred nesrečo in uroki. V bolnišnicah in domovih bolnikov so zažigali sodčke s posušenim rožmarinom, da bi razkužili ozračje in odpravili bolezen.”

 

V ljudskem zdravilstvu uporabljamo rožmarin za celo vrsto bolezni: omedlevico, živčnost, tesnobo, izčrpanost, lenobnost, potrtost, nespečnost, omrtvičenost udov, zamegljen vid, omotico, dremavost, slabotnost, nerazsodnost, ohromelost, krče in celo norost! Včasih so si ga s platneno krpo privezovali na desno roko, da bi bili »brezskrbnejši in veseli«. V lekarnah so ga prodajali kot zdravilo proti mačku, menili pa so tudi, da odlično očisti telo. Rožmarinove iglice vsebujejo tanine, ki učinkujejo adstringentno, pomagajo ustavljati krvavitve in zmanjšujejo obilno menstruacijo. S svojim pomirjevalnim učinkovanjem blažijo tudi menstrualne bolečine.

 

“Nedavne raziskave so potrdile, da je rožmarin učinkovit antioksidant, ki lahko upočasni proces staranja.”

 

Mazilo za mišice in sklepe

Posebno mazilo za mišice in sklepe smo pripravili iz mešanice zdravilnih zelišč in eteričnih olj. Mazilo je pripravljeno na naravni mazilni osnovi, brez dodanih umetnih barvil in konzervasov. Vse njegove sestavine so naravnega izvora. Določene lastnosti posameznega zelišča in njihov skupni usklajeni učinek blagodejno vpliva na mišice in sklepe. Domače mazilo je namenjeno za masažo okorelih mišic ter sklepov. Blagodejno deluje pri vnetjih, pomaga pri revmatičnih bolečinah v mišicah in sklepih. Zaradi bogate vsebnosti različnih zelišč in eteričnih olj ima širok spekter uporabe. Naročite...

 

Vir: Ljudska zdravila za vsakdanje bolezni; Anne McIntyre

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook