Rastlinske učinkovine, ki vplivajo na kožo

Objavil v kategoriji Članki - 26. Marec 2014 . Komentarji (0) .

Rastlinski pripravki za nego kože ščitijo kožo pred kemičnimi in zunanjimi vplivi ter regulirajo kislinski in maščobni plašč na koži. Nekatere učinkovine izboljšajo prekrvavitev kože, tako preprečujejo obolenja in predčasno staranje kože. Posamezne snovi in njihovo medsebojno delovanje imajo pozitiven vpliv na našo kožo in naše zdravje.

Rastlinske sluzi

Prekrijejo kožo z zaščitno plastjo in jo ščitijo pred zunanjimi vplivi ter preprečujejo njeno izsuševanje. Na kožo delujejo pomirjajoče in jo mehčajo, da posatane gladka in prožna. Primerne so za nego otroške in ostarele kože.

Čreslovine

Čreslovine reagirajo kislo, pomagajo ohraniti oziroma obnoviti kislinski plašč kože. Z beljakovinami se povežejo v netopne komplekse in uničujejo mikroorganizme na kožni površini. Delujejo proti bakterijam in gljivicam. Zgostijo plast celic povrhnjice, zmanjšajo nabreklost kože in napravijo kožo manj občutljivo na zunanje vplive. Pri sončnih opeklinah preprečujejo nastanek mehurjev. Čreslovine zožijo kožne pore in s tem zmanjšajo izločanje loja in znoja. Zožujejo tudi krvne žile in preprečujejo nastanek oteklin. Zaradi blagega anestetičnega učinka na proste živčne končiče v koži blažijo bolečine in srbenje. Pomirjajo kožo. Posebno pomemben učinek na kožo imajo čreslovine rastlin, ki spadajo v družino ustnatic.

Hlapna ali eterična olja

Eterična olja zelo dobro prodirajo skozi kožo ali sluznice, od koder hitro preidejo v kri. Pri kopelih z eteričnim oljem naše telo sprejme del teh snovi skozi kožo, dihala in ledvice. V negovalnih pripravkih jih uporabljamo v majhnih količinah. Njihov vpliv na kožo je različen. Nekatera pospešujejo prekrvavljenost kože in povzročajo pordečitev, druge jo pomirjajo, zavirajo vnetja in pomagajo celiti rane, tako, da pospešujejo nastanek novih celic. Mnoga olja vplivajo tudi proti bakterijam in glivicam.

Flavonoidni glikozidi

Preprečujejo pokanje kapilar in zmanjšujejo njihovo prepustnost. Tako zavirajo nastanek edemov in podkožnih krvavitev.

Saponini

Večina saponinov povečuje prekrvavitev kože. Pripravkli iz divjega kostanja zavirajo razvoj edemov. Saponini delujejo antibiotično, antimikrotično in antivirusno.

Topna kremenčeva kislina

Preprečuje vnetja kože in sluznic. Pospešuje presnovo kože in povečuje njeno odpornost. Raziskave so pokazale, da topna kremenčeva kislina pospešuje nastanek levkocitov in tako stimulira obrambne mehanizme telesa.

 

Koža skrbi, da organizem ostaja čist, izloča strupe oziroma jim sploh ne pusti v telo, hkrati pa varuje naše notranje življenje. Rastline lahko na kožo delujejo dobrodejno, poslužimo se večne podpore narave in njenih naravnih danosti.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook