Prava Lakota - Galium verum L.

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 16. Marec 2016 . Komentarji (0) .

Prava Lakota - Galium verum L.

 

Druga imena: Kršlimpovka, slipovka, smolec, divji lan, dremovka, rumena mračnica, slama Marije device.

 

Družina: Broščevke.

 

Čas nabiranja: V času cvetenja od maja do septembra

 

Značilnost:  Diši po medu in jo kot tako ne moremo zamenjati z nobeno drugo rastlino.

 

 

 

 

 

 

"Bolj kot pri nas so jo častili Germani, saj so jo posvetili boginji plodnosti in ljubezni, to pa zaradi tega, ker so zel polagali porodnicam pod rjuhe"

 

Spoznali jo boste po majhnih rumenih cvetovih, ki so združeni v socvetje in rastejo na gladkem steblu brez bodic. Listi so razporejeni v vretencih, ima pa tudi prijeten vonj po medu. V naših krajih je prava lakota poznana kot zdravilna rastlina že vrsto let. Cveti junija. Tam kjer ima rastišče, so travniki rumeni. Ker diši po medu, jo kot tako ne moremo zamenjati z nobeno drugo rastlino.

 

Rastišče

Prava lakota rase ob robovih gozdov, na suhih travnikih, pobočjih in obronkih. Včasih jo najdemo tudi na vlažnih tleh, kjer so daljša sušna obdobja. V Sloveniji je boste našli največ na suhih travnikih in pašnikih, v svetlih gozdovih, povsod od nižin pa do gorskega pasu na toplih legah.

 

Sestavine in učinkovine

Vsebuje glikozide galiozin, rubiadin, asperulozid, saponoziode, čreslovine, sluzi, voske, organske kisline in njihove rudninske snovi, eterično olje v sledovih in encime, ki delujejo kot sirilo.

 

Uporaba

Nabiramo cvetočo rastlino in nabrano hitro posušimo v senci na prepihu, oziroma v sušilniku.  Pravo lakoto so že od nekdaj uporabljali za zdravljenje zlatenice, rakastih obolenj, zelo pa se je obnesla tudi pri zdravljenju trebušnih krčev pri otrocih. Ljudsko zdravilstvo uporablja pravo lakoto za zdravljenje obolenj ledvic in mehurja, pri obolenjih vranice in trebušne slinavke ter obolenjih jeter. Najbolj pa je prava lakota uporabna za zdravljenje kožnih obolenj. Mazilo iz prave lakote in krvavega mlečka je učinkovito zdravilo za tako imenovane sončne oziroma kožne rake, razen za melanom oziroma črnega raka. Ljudsko zdravilstvo jo uporablja tudi pri levkemiji, luskavici in kožnih obolenjih.

Čaj iz prave lakote pa naj bi pomagal tudi tistim, ki imajo težave z golšavostjo in ščitnico. Velika zeliščarska poznavalka Maria Treben je priporočala dnevno uživanje tega čaja tistim, ki imajo težave z limfnimi žlezami. Prava lakota pomirja krče, žene na vodo in pospešuje potenje. Pomaga pri živčnih boleznih, božjasti in nervozi, pri ženskih boleznih in vodenici, prebavnih motnjah in slabokrvnosti.

Zunanje se prava lakota uporablja kot obkladek ali kopel za zdravljenje turov in aken. Sveže iztisnjen sok se uporablja za zdravljenje ekcemov, lišajev, kožnih nečistoč. Ljudsko zdravilstvo uporablja sok pri zdravljenju kožnega raka.

Namesto soka lahko za zdravljenje kože uporabimo tudi čaj ali pa mazilo, ki ga pripravimo tako, da v maslo zmešamo sok prave lakote ter to mazilo namažemo na lišaje, izpuščaje, ekceme, kožne tvorbe. Blagodejna za kožo je tudi kopel. Lakota pa se uporablja tudi v čajnih mešanicah za »čiščenje krvi«.

 

Recepti

Tinktura

Iz sveže rastline lahko pripravimo tinkturo tako, da en utežni del drobno zrezane in posušene lahkote namoćimo v petih utežnih delih 90-odstotnega alkohola. Dobro zaprto steklenico postavimo za 14 dni na toplo. Nato precedimo in shranimo v temno steklenico. Razredčeno tinkturo uporablja ljudsko zdravilstvo za obkladke ran in za zdravljenje kožnih uljes.

 

Čaj kot zavretek

V hladno vodo damo 2 čajni žlici posušene ali sveže prave lakote. Postavimo na ogenj in ko voda zavre, odstavimo iz ognja, pokrijemo in pustimo počivati 5 minut. Nato čaj precedim() in pijemo dve do tri skodelice vedno sveže pripravljenega napitka. Pomaga pri katarju mehurja, pri ledvičnih kamnih in pesku pa tudi pri bolečem uriniranju. Ta čaj je primeren tako za uživanje kakor tudi za obloge.

 

Kopel za kožo

100 g suhe prave lakote prelijemo z 2 litroma vrele vode, pokrijemo in pustimo počivati 20 minut. Nato precedimo in uporabimo za kopel. Ta kopel se dobro obnese pri kožnih nečistočah in drugih težavah. Za kopel lahko uporabimo tudi zavretek prave lakote, na enak način kot pripravimo čaj, ki ga tudi pijemo.

 

Sok

Sok pripravimo tako, da stisnemo liste sveže lakote ter z njim namažemo ekceme, akne.

 

Mazilo Prave lakote

Pomaga pri kožnih izpuščajih, ekcemih, lišajih, turih in zatrdlinah. Ugodno deluje pri oteklih bezgavkah in nekaterih vrstah luskavice.  Naroči...

 

 

 

 

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook