Prava aloja - Aloe vera

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 5. Julij 2016 . Komentarji (2) .

Prava aloja - Aloe vera

 

Druga imena/vrste: barbadoška aloja, grenka aloja, širokolistna aloja

 

Družina: Lilijevke

 

Čas nabiranja: Rastlina potrebuje 3 - 4 leta, da dozori in postane gel, znotraj zunanjih listov, najmočnejši po svoji hranilni vrednosti, torej najbolj učinkovit in zdravilen.

 

Značilnost: Značilnost aloje je, da lahko zapre svoje stomate (majhne odprtinice v povrhnjici lista) in s tem ohrani vodo v rastlini, kar ji omogoča prestati daljša sušna obdobja. Listi imajo zaradi posebne kemične sestave tudi sposobnost, da v trenutku zaprejo vsako rano in poškodbo na zunanji strani lista in tako preprečijo izgubo dragocene tekočine.

 

»Stari Egipčani so jo imenovali "rastlina nesmrtnosti" in Kleopatra je z njenimi sokovi ohranjala svojo lepoto.«

Aloe Vera po obliki spominja na kaktus, spada med trajne sukulente, v skupino lilijevk, tako kot čebula, česen, tulipan, beluši. Listi aloje so dolgi, trdi in mesnati, ostrih vrhov v obliki meča. Na konicah le teh pa se nahajajo trni. Listi so zelene barve in zrastejo v obliki rozete naravnost iz tal. Rastlina cveti spomladi ali jeseni. Takrat svetlo rumeni cvet, na vrhu steblike, ki raste iz središča rastline, prerašča liste. Zunanji listi odrasle rastline zrastejo do 90 cm visoko in so lahko težki do 2 kg. Ti veliki listi ščitijo mlade, ki rastejo iz sredine. Razmnožuje se sama z mladicami.

 

»Prozoren gel iz prerezanih listov ima blažilne in zdravilne lastnosti.«

 

Rastišče

Obstaja več kot 250 vrst aloj, vendar imajo največ zdravilnih lastnosti aloe vera, aloe barbadensces (hibridna aloja) in aloa arborenscens (drevesasta aloja) in širokolistna aloja. Beseda Aloe naj bi izhajala iz arabske besede alloeh - svetleča, grenka substanca,Vera pa iz latinščine in pomeni pravi. Aloe vera uspeva samo v toplih, sušnih delih sveta.

 

»Prava aloja je primerna za velike lončke in skalnjake, pa tudi kot sobna rastline. Kjer se temperature spustijo pod 5 stopinj celzija, jo je najbolje gojiti v lončku in prenašati v notranje prostore.«

 

Sestavine in učinkovine

Aloe vera vsebuje preko 240 sestavin in to vitaminov (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E), folno kislino, več kot 20 mineralov (kalcij, kalij, železo, natrij, kolin, magnezij, baker, krom, cink), mono in polisaharide (to so enostavni in sestavljeni sladkorji kot na primer acemanan, za katerega je bilo ugotovljeno, da pomaga pri zdravljenju bolezni imunskega sistema kot so rak, AIDS, potem še celuloza, glukoza), aminokisline (gradi-jo beljakovine in vplivajo na funkcijo možganov, vsebuje sedem esencialnih aminokislin, ki jih mora telo dobiti s hrano) in encime (ključni za življenje ljudi in živali, saj je njihova glavna funkcija razgrajevanje hrane in oskrbovanje celic z energijo).

 

Uporaba

Rastlina naj bi po dognanjih znanih in priznanih ameriških strokovnjakov za zdravo prehrano, imela tako hranilno in zdravilno moč zaradi velike koncentracije mukopolisaharidov (sluzavih sladkorjev). Ti so namreč za naš organizem tako potrebni kot opeka za zgradbo. Le ti so namreč prisotni v vsaki celici našega organizma in prvo desetletje našega življenja jih proizvajamo sami, potem pa moramo dobiti te sladkorje od zunaj in le malo je rastlin, ki so z mukopolisaharidi tako bogate kot ravno aloe vera.

Prozoren lepljiv gel iz sredine listov prave oleje učinkuje proti vnetju in ima zdravilne lastnosti. Morda je najbolj znan po tem, da spodbuja celjenje opeklin. Alojin gel lahko nanašamo tudi na rane, modrice, izpiščaje, psoriazo in čire. Sok iz prerezanega lista deluje, kot izredno močno odvajalo.

Prava aloja učinkuje zelo blažilno ni nahrani tudi najbolj posušeno in dehidrirano kožo. Kožo blago olušči in odstrani mrtve kožne celice, hkrati pa spodbuja obnavljanje celic, kar preprečuje brazgotine in zaymnjšuje gubanje.

Mazilo z aloe vero

Mazilo z aloe vero spodbuja celjenje ran, lajša vnetja, ekceme, opekline in blaži pike žuželk. Izdatno vlaži in mehča kožo, neguje ter deluje pomlajevalno. Naroči…

 

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji (2)

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook