Pomoč pri krčnih žilah

Objavil v kategoriji Nasveti - 14. April 2019 . Komentarji (0) .

 

Krčne žile

• Povečane, črevasto ali kačasto odebeljene plavkaste vene, ki se pod kožo močno odražajo.

• Krčnice se pojavijo navadno na zadnji strani golen, možne pa so na notranji strani noge od gležnjev pa čisto do dimelj.

• bolečine, zlasti med stanjem.

 

"Nagnjenje h krčnim žilam in razširjenim tankim podkožnim venam je lahko dedno, zato jih je treba preprečevati."

 

Vzroki

Zastoji krvi zaradi pomanjkljive oskrbe venskega ostenja. Čezmerna teža, nosečnost, pa tudi delo, ki ga je treba opravljati pretežno stoje, pospešujejo nastanek krčnic. Kako ravnamo? Redne telesne vaje, sprehodi in izleti, plavanje in kolesarjenje pospešujejo pretok krvi po venah. Ogibajmo se dolgotrajnemu stanju, preveliko telesno težo je treba zmanjšati. S prehrano moramo okrepiti vensko ostenje, s tem preprečevati iztok sokrvice v sosed-nje tkivo (edeme, otekline) in izboljšati prekrvitev. Ti ukrepi v medsebojnem delovanju preprečujejo tudi nastanek razširjenih majhnih podkožnih žilic.

 

Zdravljenje s sadjem in zelenjavo

Medtem ko arterije podpira mišičje, so vene obdane pretežno le z veznim tkivom. To ostenje potrebuje nenehno oskrbovanje z nekaterimi hranilnimi snovmi, da bi lahko ostalo trdno, gosto in prožno. Pomemben je mikroelement cink (v vseh stročnicah, vseh vrstah zelja in ohrovta, v vseh gomoljnicah, v čebuli, krompirju, koruzi, živilih iz soje, špinači), vitamin C (v svežem kiselkastem sadju) in biorlavonid rutin (v ajdi).  Čebula, česen, por, koprc in paprika pospešujejo prekrvitev, preganjajo pretok krvi, ko ta na mestih kjer so krčne žile, včasih zastaja.

 

"Pet minut telovadbe proti krčnicam Ležemo na hrbet in privzdignemo noge, z vsako nogo desetkrat »pomahamo« in si eno minuto opočijemo. Vse to ponovimo petkrat."

 

Divji kostanj

Pripravke iz divjega kostanja so cenili že v davnini. Uporabljali so jih namreč za zdravljenje številnih obolenj kot so revmatizem, hemeroidi, diareja, bronhitis, krči v nogah, krčne žile, vnetje ven, bolezni mehurja, vročina ali celo povečana prostata. Danes se pripravke iz divjega kostanja uporablja predvsem pri kroničnem popuščanju ven, pri hemeroidih, po operativnih oteklinah, ob poškodbah kože kot so otekline in hematomi.

Učinkovine iz semena divjega kostanja torej med drugim pripomorejo h krepitvi ohlapne venske stene, zmanjšujejo njihovo prepustnost in krhkost kapilar, zmanjšujejo otekanje nog, delujejo protivnetno,… ter na ta način zmanjšujejo občutek težkih, nemirnih, bolečih, srbečih,… nog. Zelo priporočljivo je nanašanje naravnega zeliščnega mazila iz divjega kostanja na prizadete dele nog. Z uživanjem zdravila namreč ugodno delujemo tudi na očem skrite globinske vene, kot so na primer globinske vene nog ali pa razširjene vene v predelu zadnjika (hemeroidi oz. zlata žila). Pri nanašanju gela pa ne pozabimo dobro namazati tudi področje gležnjev, kjer je pritisk na vene zaradi največje oddaljenosti od srca največji.

 

Mazilo iz divjega kostanja

Plodovi divjega kostanja vsebujejo ß-escin (saponinski kompleks), ki deluje protivnetno, antieksudativno (zmanjša poškodbe kapilar, krepi stene kapilar in ščiti pred edemi) in tudi antiedemično (zmanjša otekanje).  Mazilo divjega kostanja učinkovito pomaga pri krčnih žilah in pri hemeroidih. Uporabite ga lahko tudi pri občutku težkih nog po dolgem stanju. Z mazilom lahko natrete tudi boleče ali revmatične sklepe.

Naroči zdaj...

 

Kneippovi polivi

Ali delate v gostinstvu? Ali pa pri delu v drugem poklicu veliko stojite in obremenjujete svoje noge. Imate pa na razpolago tudi prho za osebje. Tako lahko celo med delovnim časom naredite nekaj proti krčnicam, nekaj minut si je vendar mogoče odtrgati. Trikrat na dan si ohladite noge s hladnim curkom vode, ki se počasi premika. Pomembno pri tem je zaporedje: od zunanje strani stopala, navzgor do kolka, nato po notranji strani noge od dimelj do stopala, nato pri drugi nogi zopet začnete na zunanji strani stopala In nadaljujete po enakem zaporedju. Tako krepite ostenje ven, razen tega se pa osvežite.

 

"Skrbimo za to, da bi z nogami čim več gibali: ne uporabljajmo tekočih stopnic in izkoristimo vsako priložnost za hojo po stopnicah."

 

Kaj lahko storimo?

V venah na nogah so zaklopke, ki skrbijo za enosmerni tok krvi proti srcu. če te zaklopke niso tesne, pronica nekaj krvi nazaj, zato se krvni tlak v venah poviša. V ostenju ven, ki je v primerjavi z arterijami šibko, nastajajo žepi in izbokline, v katerih kri zastaja in se seseda in sploh več ne sodeluje v obtoku. Ogibajmo se torej predolgemu stanju ali pa ga prekinemo tako, da položimo noge nekoliko vi-še, še bolje pa je 5 minut telovadbe, kot je opisano na prejšnji strani.

 

Želimo vam razkriti čimveč zanimivosti o zeliščih ni začimbah, če želite še več podobnih vsebin, se lahko naročite na novice na tej povezavi. Veseli bomo vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook