Pohorski šparglji za dobro zdravje in večjo spolno moč

Objavil v kategoriji Članki - 12. April 2015 . Komentarji (0) .

Šparglji ali beluši z latinskim imenom Asparagus officinalis so ena izmed prvih pomladnih vrst zelenjave. Njihova sezona se začne z aprilom in traja vse do sredine junija. Vrhunec šparglji dosežejo okoli prvomajskih praznikov.

 

„Aprilski beluši so za mojega šefa, majski zame, junijski pa za mojega osla, pravi star španski pregovor.”

 

Beluši izvirajo iz Male Azije, kjer so jih gojili že pred 2000 leti. Dobro so jih poznali tudi stari Grki in Rimljani. Šparglji so pri nas postali bolj prljubljeni ob koncu 16. stoletja.

Poznamo več vrst špargljev, vendar je glavna razlika med belimi in zelenimi šparglji v tem, da bele prekrijejo s folijo, tako rastejo brez sonca in ne proizvajajo klorofila, ki bi jim dal zeleno barvo. Novost so vijolični beluši, na zunanji strani so vijolične barve, imajo pa smetanasto meso. Stebla so večja in imajo več vlaken kot zeleni šparglji. Vsebujejo tudi več sladkorja, zatko jih lahko uživamo kar surove. Kuhani vijolični šparglji imajo okus po orehu in s kuhanjem postanejo zeleni.

V naravi pa najdemo divje beluše, ki jih širijo živali s prenašanjem semen. Na pogled so kot majhni gojeni beluši, vendar so zelo iskani.

 

„Dolgo je poznano diuretično delovajne špargljev, zaradi vsebnosti vlaknin pa so odlični tudi za prebavo.”

 

Aspargin je tista snov, ki je zaslužna za popularnost špargljev, daje jim vse zdravilne lastnosti. Več aspargina bomo zaužili z belimi šparglji. Vsebujejo veliko provitamina A, vitaminov C, B in so vir folne kisline, ki zmanjšuje tveganja bolezni srca in ožilja. Imajo bogato vsebnost rutina, ki krepi stene žil in kapilar, zato je pomemben za cirkulacijo krvi v telesu. Glutation je snov, ki je odličen antioksidant in ščiti organizem pred nekaterimi vrstami raka. Dolgo poznano je njegovo diuretično delovanje, zaradi visoke vsebnosti vlaknin pa zelo ugodno vplivajo na prebavo. Šparglji pa niso dobri za ljudi s protinom ali putiko, saj vsebujejo purin, ki se v organizmu spremeni v sečno kislino, prav tako morajo paziti ljudje z obolelimi ledvicami in sečili. Izredno so bogati z fosforjem, železom, bakrom, cinkom in jodom. Vsebujejo tudi veliko flavonoidov in pripomorejo k znižanju krvnega tlaka in holesterola. Za vse te vitamine in minerale pa velja, da jih je več v vršičkih poganjkov in več v zelenih, kot belih špargljih.

 

„Šparglji morajo biti sveži, saj svoje zdravilne lastnosti izgubijo že 48 ur po trganju.”

 

Problem kupljenih špargljev je tem, da ne prispejo v vašo kuhinjo tako hitro. Tako izgubijo na hranljivosti, okusu, veliko krat pa je lahko večji del stebla olesenel in tako ni primeren za uporabo. Priporočamo lokalno ponudbo špargljev, ki je bila nabrana v zadnjih 24 urah. Sveže šparglje prepoznamo po tem, da jih lahko enostavno prelomimo. Začnemo pri vrhu in nadaljujemo po steblu tako dolgo, kot jih lahko enostavno prelomimo. Ostali del zavržemo.

Kako jih pripravimo

Če želimo pripraviti šparglje, kot samostojno jed lahko računamo na osebo 500 - 600 g špargljev, za prilogo jih potrebujemo polovico manj.

Najprej jih operemo, nato nož za lupljenje nastavimo pod špargljev vršiček in lupimo navzdol. Spodnji del olupimo nekoliko bolj na debelo, lesen konček odrežemo. Če pripravljamo zelene šparglje, je treba olupiti kvečjemu spodnjo tretjino stebelca, saj imajo zeleni šparglji tanjšo lupino.

Če s pripravo čakamo, jih zavijemo v mokro cunjo. Šparglje kuhamo v posebnem podolgovatem loncu približno 20 minut (zelene nekaj manj) v vodi, ki smo ji dodali sol, sladkor, limono in nekaj masla. Kuhamo jih lahko tudi s koščkom kruha, ki vpije grenčine.

Pri blanširanju uporabimo večji lonec, ki ga do polovice napolnimo z osoljeno vodo. Ko zavre, dodamo beluše, delno pokrijemo in jih kuhamo od 5 do 8 minut.

Vršičkov ne prelivamo z različnimi omakami ali potresamo z dodatki, saj so najbolj okusni sami. Najbolj okusni so še topli beluši, saj hlajenje uniči njihovo nežno aromo. Špargljev ne začinjamo z močnimi in aromatičnimi zelišči in začimbami, saj je njihova aroma in okus pomebnejši.

Pohorski šparglji

Zmeraj si želimo naravne, lokalno in ekološko pridelane hrane. Pohorski šparglji vam nudijo vse to. Prednost je, da so sveže nabrani, dostavljeni še isti ali naslednji dan, pridelani po naravnem postopku in z uporabo ekoloških preparatov proti škodljivcem. Naročite jih lahko tudi na facebooku.

Ker smo tudi sami iz Pohorja, vemo, da so vsekakor pridelani z ljubeznijo in so kvalitetni ter izredno okusni.

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook