Pegasti badelj – Syilybum marianum L.

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 21. Junij 2015 . Komentarji (0) .

Pegasti badelj – Syilybum marianum L.

 

Druga imena: Marijin osat, bodeča neža, ostropec, bodičnica, bodik

 

Družina: Košarice

 

Čas nabiranja: Nabiramo zrele plodove, rastlina pa cveti od junija do avgusta

 

Značilnost: Pegasti badelj prepoznamo po njegovih belo marmoriranih listih, ki imajo trnasto nazobčan rob.

 

 

Pegasti badelj je dobil ime Marijin osat po legendi, ko naj bi  Marija iskala zatočišče za dojenje otroka in jo je osat zaščitil. Zaradi tega naj bi tudi imel tako izrazite mlečne žile, saj je mleko iz Marijinih prsi kapljalo po njem.

 

"Pegasti badelj je trdoživa rastlina, ki uspeva po vsej Evropi in Aziji, spada med osate."

 

Najbolje uspeva na sušnih, neobdelanih, prosojnih ali kamnitih tleh. je visoka rastlina, saj lahko zraste od 70 - 150 cm visoko. Ima pokončno steblo, bleščeče nazobčane liste, ki so obrobljeni z rumenkastimi bodicami, poleti se na vrhu stebla razcvetijo škrlatno rdeči cvetovi, iz teh pa se razvijejo čopasta semena. Sami si ga lahko vzgojimo iz semen, saj rastlina ni zahtevna. Najboljša lega zanj je sončno, dobro odcedno rastišče. V zdravilne namene uporabljamo posušena semena. Semena pobiramo pozno poleti, oziroma jeseni. Sušimo jih v senci ali v sušilnicah do 60 stopinj.

 

Rastišče

Raste v južnih krajih s toplejšim podnebjem, podivjan ob robovih poti, po železniških nasipih, pa tudi po obdelovalnih tleh, kjer ga intenzivno gojijo, tudi po vrtovih. V Sloveniji raste v notranjosti in dozori v rastlinjakih, na jugu Slovenije pa raste v zavetrnih in kamnitih krajih.

 

Sestavine in učinkovine

Plodovi vsebujejo različne flavonolignane, kot so silibin, silidianin in silikristin in so jih poimenovali silimarin, razne flavone, okrog 30% maščobnega olja z veliko nenasičenih kislin, aminokisline, beljakovine, sluzi, grenke snovi in vitamin E.

 

Uporaba

Pegasti badelj je prav zaradi vsebnosti silmarina, ki ima antioksidantne lastnosti, že dolgo poznan po tem, da varuje jetra in druge dele telesa pred prostimi radikali. Uporabljali so ga že od nekdaj pri zbadanju v rebrih, boleznih vranice, malariji, morski bolezni, krčnih žilah, zlatenici, prebavnih motnjah, žolčnih obolenjih, zamaščenih jetrah, pri kroničnih vnetjih in cirozi jeter.

 

»Danes se pegasti badelj največ uporablja kot dopolnilno zeliščno zdravljenje pri toksični okvari jeter, pri kroničnem hepatitisu in cirozi«

 

Olja in tinkture pomagajo pri sproščanju mišičnih krčev in spodbujajo odtekanje žolča iz žolčnika, zato je priporočljivo uživanje za pospeševanje pretoka žolča ter tudi pri lajšanju manjših prebavnih motenj. Rastlina je znana tudi kot učinkovito sredstvo za spod-bujanje menstruacije. Deluje tudi proti vnetjem, lajša bolečine pri hemoroidih. Ker pa silmarin ni topen v vodi, čaja pri zdravljenju jeter ne priporočajo, saj zdravljenje ni učinkovito, bolj se priporočajo tinkture, oljni namoki in praški. Zunanje badljevi obkladki blažijo bolečine povezane s krčnimi žilami ter pospešujejo zdravljenje razjed na nogah. Tudi zmleta badljeva semena namazana na noge naj bi spodbujala zdravljenje razjed.

Opozorilo: Pripravkov iz badlja ne uporabljajte, če imate težave z žolčem kot so žolčni kamni. Pegasti badelj lahko povzroči alergične reakcije, zato prenehajte z jemanjem, če se le te pojavijo. Prevelik odmerek kateregakoli pripravka iz pegastega badlja lahko povzroči bruhanje. Med nosečnostjo in dojenjem se jemanje pripravkov iz badlja odsvetuje. Pegasti badelj nima do sedaj znanih stranskih učinkov.

 

Recepti

Čaj

Pol čajne žličke gorskega vrednika, 1/2 žličke črne mete, 1/2 žličke regratovih korenin, 1/2 žličke peščenega smilja in 1/2 žličke poprove mete zmešamo ter prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo pokrito 5 minut, nato precedimo in vedno sveže pripravljen čaj spijemo pred vsakim od treh glavnih obrokov.

Obkladki

Obkladki pri krčnih žilah in razjedah na nogah Dve žlički badljevih semen prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo počivati 10 - 15 minut. V izvleček namočimo bombažno krpo ter jo povijemo na spodnji del noge, preko ovijemo brisačo ter pustimo delo-vati dokler se ne ohladi. Postopek ponovimo večkrat dnevno.

Če vam je prispevek všeč, bomo veseli vašega všečka na naši facebook strani. Redno pripravljamo tudi novice iz sveta zelišč in naravnih izdelkov, na katere se lahko naročite na tej povezavi.

Oznake: pegasti badelj, jetra, ciroza, zamaščenost, žolč, žolčni kamni, krčne žile Posodobljeno: 21. Junij 2015

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook