Opravila na vrtu pozno poleti in pozimi

Objavil v kategoriji Nasveti - 20. Avgust 2015 . Komentarji (0) .

 

Med letom se ponavljajo vsakoletna opravila v vrtu. Od kraja in podnebja je odvisno, ali morate z njimi začeti bolj zgodaj ali pozneje. Tudi pozno poleti in med zimo je čas za posamezna pomembna opravila.

 

Pozno poleti

• V okrasnem vrtu obrežite zimzelene žive meje, privežite pozno cvetoče trajnice in posadite dvoletne poletne cvetlice. Posadite čebulnice za pomlad in odstranite enoletne cvetlice.

• V sadnem vrtu je čas sajenja jagodičja in lesk. Pri robidi morate visoko prevezati nove poganjke s sadeži. Sadnega drevja ne obrezujte več.

• V zelenjavnem vrtu na neobdelanih površinah posadite rastline za zeleno gnojenje. Še vedno lahko sejete motovilec, špinačo in zimski luk. Paradižnik prekritje s streho iz folije, da preprečite paradižnikova ožig in plesen.

• Pobiranje zahteva veliko časa: zreli so jabolka, hruške, robidnice, kosmulje, lešniki in orehi, pobirati pa je treba tudi zelenjavne sadeže, por, pozni krompir in pozno korenje.

 

Jeseni in pozimi

• V okrasnem vrtu posadite vrtni in osujte plemenite vrtnice. Po zmrzali iz zemlje poberite dalije, gladiole, gomoljne begonije in zlatice ter jih shranite na hladni mestu. Okrasne drevnine razredčite, gredice s trajnicami in obrobke nasujte s kompostno zemljo, zastirko iz lubja ali listno zastirko. Zimzelene drevnine pred zmrzaljo dobro zalijte.

• V sadnem vrtu pri vremenu brez zmrzali posadite sadno drevje. Ob zimskih dnevih brez zmrzali razredčite in obrežite drevje

• V zelenjavnem vrtu gredice zaščitite pred nočnimi zmrzalmi Še nepobrano zelenjavo pokrijte s folijo, da hitreje zori

• Sedaj lahko pobirate endivijo, motovilec, kodrasti kapus, brsti ohrovt in zimski luk, ob dnevih brez zmrzali pa tudi pastinak in hren.

 

Veseli bomo vašega všečka na naši facebook stranilahko pa se naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi.

Oznake: vrt, delo, poleti, pozimi, opravila na vrtu, novice, nasveti, nasveti za vrt Posodobljeno: 20. Avgust 2015

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook