Ognjič je čudežna rastlina, ki nam pomaga pri mnogih težavah

Objavil v kategoriji Članki - 1. Oktober 2017 . Komentarji (0) .

• oži žilice in krči tkivo • pospešuje izločanje seča • razkužuje  učinkuje protivnetno • čisti telo • deluje kot estrogen

Očarljivi ognjič s svojim vedrim rumenim cvetom, ki se odpre ob sončnem vzhodu in zapre ob sončnem zahodu, je običajen gost podeželskih vrtov. Zeliščarji že od nekdaj dobro poznajo njegove zdravilne lastnosti.

 

Rimljani so uporabljali ognjičev čaj za zdravljenje vročine, sok iz zmečkanih ognjičevih cvetov pa za odpravljanje bradavic.

 

Izdelki iz ognjiča, ki smo jih pripravili za vas:

Naročite lahko s klikom na sliko...

Ognjičevo angleško ime »marigold« je povezano s srednjeveškimi verskimi obredi, saj je bil eden od cvetov, posvečenih Devici Mariji. Verjetno je dobil ime po ženski svetnici, ker je pomemben kot zdravilo za ženske in odločilno vpliva na njihove spolne organe. Uporabljamo ga za zdravljenje tumorjev in nenormalnih bul, na primer miomov in materničnih cist, pa tudi cist v prsih in vnete sluznice. Uravnava menstruacijo, zmanjšuje napetost materničnih mišic in lajša menstrualne krče in močne krvavitve. Učinkuje podobno kot estrogeni hormoni in pomaga pri lajšanju simptomov menopavze, na primer pri navalih vročine. Ognjič pomaga tudi pri porodnih krčih.

 

Sv. Hildegarda in Albert Veliki sta v srednjem veku uporabljala ognjič pri boleznih prebavil, pri motnjah v delovanju jeter ter pri pikih in ugrizih žuželk in kač.

 

Vroč ognjičev poparek spodbuja krvni obtok in povzroča znojenje, s tem pa očisti telo strupov in zdravi bolezni z izpuščaji, kot so ošpice in norice. Krepi imunski sistem, zmanjšuje zastajanje limfe in je imenitno zdravilo za prehlad in kašelj, za virusne bolezni, kot sta gripa in herpes, in za glivične okužbe, tudi kandidiazo. Uporabljamo ga za zdravljenje medeničnih in črevesnih okužb, na pri-mer črevesnega katarja in griže. Ognjičeva hlapna olja, tanini in rumena smola, imenovana kalendulin, imajo adstringentne in razkužilne lastnosti, kar ugodno vpliva na prebavila.

 

Ognjič slovi kot razkužilo in protivnetno sredstvo za ustavljanje krvavitev in so ga uporabljali za vojne rane v ameriški državljanski in v 1. svetovni vojni.

 

Uporabljamo ga lahko pri vnetju želodčne sluznice in peptičnih razjedah, za ublažitev vnetij, suše-nje katarja, zdravljenje driske in ustavljanje krvavitev. Grenke snovi spodbujajo jetra in žolčnik, povečujejo izločanje encimov in žolča in pomagajo pri odpravljanju telesnih strupov. Ognjič učinkuje odvajalno in omogoča, da se strupi izločajo iz telesa prek seča, uporabljamo pa ga tudi kot čistilno zdravilo za artritis in protin.

 

Ognjičevo latinsko ime Calendula izvira iz besede calend, ki pomeni prvi dan meseca, saj ognjič v svojem naravnem sredozemskem podnebju cveti na prvi dan vsakega meseca v letu.  

 

Ognjič je najbolj znan kot razkužilo in zdravilo za prvo pomoč. Uporabljamo ga kot tinkturo, kot poparek ali pa preprosto zmečkamo njegove cvetove. S svojim adstringentnim učinkovanjem ustavlja krvavitve, pospešuje zdravljenje in odpravlja okužbe, vnetja in otekline. njim lahko zdravimo ozebline, hemoroide, krčne razjede, ekcem, akne, temenca, herpes, opekline, sončne opekline, pike in ugrize žuželk, bradavice, kurja očesa iti zatrdline.

OPOZORILO Ne uporabljajmo ga med nosečnostjo.

 

Vir: Anne McIntyre - Ljudska zdravila za vsakdanje bolezni

 

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook