Nega kože pred sončenjem in po njem

Objavil v kategoriji Nasveti - 12. Julij 2014 . Komentarji (0) .

V zadnjem času nas strokovnjaki pogosteje resno svarijo pred sončenjem; nujno je, da se znamo pravilno zaščititi pred škodljivimi sončnimi žarki. Kljub opozorilom se marsikdo na počitnicah še vedno brezskrbno nastavlja soncu. Za večino ljudi zmerno sončenje res ni pretirano nevarno, zlasti, če se primerno zaščitijo in se ne sončijo v največji pripeki.

Ob nastavljanju kože soncu je potrebna velika previdnost. Dolgotrajno ali prepogosto sončenje na močnem soncu lahko povzroči nastanek kožnega raka, ki je v zadnjem času vse pogostejša kožna bolezen, poleg tega pa pretirano sončenje pospeši tudi procese staranja kože. Kdor se preveč sonči, dobi lepo usnjato kožo, sprva lepo porjavela koža se  sčasoma razbarva v nezdravo rumenkasto barvo in koža postane na pogled neprivlačna.

Varno sončenje

Pred sončenjem

Za uživanje v zmernem sončenju moramo najprej ugotoviti tip in stanje svoje kože. Svetlolasi in rdečelasi ljudje imajo skoraj vedno svetlo kožo, ki je za sončne žarke občutljivejša od temnih polti. Ljudje s svetlejšo kožo morajo za sončenje izbrati primeren čas, ko sonce ni najmočnejše. Kožo moramo na sončenje začeti pripravljati najmanj teden dni prej. Z nekaj luščilnimi postopki je treba v tem času s telesa odstraniti mrtve kožne celice. Vsakodnevno moramo uporabljati 2-odstotno mešanico eteričnega olja v vlažilnem losjonu za telo ter tako hraniti in ščititi kožo. Najboljša so eterična olja v vlažilnem pačulijevca, palmaroze, grenkega pomarančevca, sivke in olibanuma.

Med sončenjem

Izberemo losjon za sončenje z zaščitnim faktorjem, ki ustreza naši koži; pri tem upoštevajmo tudi moč sonca v krajih, kjer bomo dopustovali. Zlasti prve dni na soncu ne preživimo veliko časa, tudi pozneje pa se izogibajmo soncu od poldneva do tretje ure popoldan, ko je sevanje najmočnejše. Pijmo veliko vode in imejmo na glavi slamnik ali podobno pokrivalo.

Po sončenju

Kožo si ohladimo z dolgotrajnim hladnim prhanjem. Telo obilno namažimo s hranljivim vlažilnim losjonom za telo; dodajmo mu 1 odstotek hladilnega eteričnega olja za obnavljanje kože, npr. olja rimske kamilice, prave kamilice, jasmina, sivke, vrtnice ali kakšnim drugim pripravkom.

Nasveti za naravno zdravljenje sončnih opeklin

Telesu in duši koristi ura na zgodnjem ali poznem popoldanskem soncu, preveč sonca pa koži škodi. Med deseto dopoldne in četrto popoldne, ko je sonce najmočnejše, jo vedno namažemo s kremo za sončenje ali jo zavarujemo z oblačili in sončnimi očali. Če vas sonce vseeno opeče, ublažite bolečine in pospešite celjenje z zelišči in naravnimi pripravki. Preberite več v tem prispevku.

 

Opozorilo

Z osebnim zdravnikom se moramo posvetovati o vsaki zdravstveni težavi in spremembah na koži, še zlasti o bolezenskih znamenjih, ki zahtevajo natančnejšo zdravniško diagnozo in zahtevnejše zdravljenje.

 

Vir: Gill Farrer-Hals: Aromoterapija; Prešernova družba, 2005

Oznake: zanimivosti, nasveti, piling, sončenje, nega kože, koža, sončne opekline Posodobljeno: 12. Julij 2014

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook