Navadni regrat - Taraxacum officinale

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 23. Marec 2014 . Komentarji (0) .

Navadni regrat - Taraxacum officinale

Druga imena: Navadni regrat, regvat, regrad, rumeni regrat, mlečec, virgrad, žoltenica, jajčar, otavčič, solatnik.

 

Družina: Nebinovke.

 

Čas nabiranja:  Cvet: od marca do maja, korenine: zgodaj spomladi in od avgusta do oktobra, ko vsebuje največ grenčin in inulina.

 

Značilnost: Gola stebelca, ki nosijo cvetne koške so votla in imajo v sebi mleček.

 

 

 

Regrat je trajna in vsem zelo poznana rastlina. Poleg zelo okusne spomladanske solate, je regrat tudi odlična zdravilna rastlina. Zgodaj spomladi požene pritlične liste, ki tvorijo rozeto. Listi so šiljasti ali obrnjeno jajčasti, rob je cel ali pogosto nazobčan. Okroglo votlo steblo nosi po en cvetni košek z rumenimi cvetovi. V vseh nadzemnih delih rastline in v koreninah je mlečni sok, ki je zelo zdravilen. Za zdravljenje je uporabna cela rastlina, najbolj zdravilni del je korenina, ki jo izkopljemoi pred cvetenjem ali jeseni. Pri izkopavanju moramo biti previdni, da korenine ne ranimo, saj odteče mlečni sok in se zdravilnost zmanjša. Korenine posušimo, iz 5kg svežih korenin, bomo dobili 1 kg suhih. Nadzemni del rastline nabiramo v suhem in lepem vremenu in sušimo v senci na prepihu.

Rastišče 

Regrat raste na tratah in ob robu gozda. Na bogatih ilovnatih tleh, je zelo pogost in raste od nižine do subalpskega pasu.

Sestavine in učinkovine

Regrat vsebuje grenčine, inulin, škrob, sluz, smolo, beljakovine, eterično olje, vosek, sladkorje, taraksacin, holin, čreslovino, rudninske snovi, vitamine.

Uporaba

Svež se uporablja kot solata, ki deluje na organizem krepilno (spomladanska kura). Zdravilno vpliva na jetra in ledvice. Posebno učinkovita je korenina: topi, čisti, pospešuje potenje in krepi telo. Pospešuje izločanje seča in žolča, razstrupja telo, poživlja in vrača moč. Izboljšuje celotno presnovo in pospešuje čiščenje krvi. Ustavlja nastajanje žolčnih kamnov. Navadni regrat pomaga zdraviti hepatitis, blaži težave pri endometriozi, pomaga odvajati vodo iz telesa, ima anticelulitni učinek in niža raven estrogena v telesu. Čaj iz listov in korenin priporočajo za zdravljenje pozimi. Pomaga tudi ob degeneraciji hrustanca. Zelo je cenjen pri sladkorni bolezni, ko se uporablja sam ali v kombinaciji z drugimi zdravilnimi rastlinami v obliki čaja. Sladkamo ga z medom, tako je še bolj zdravilen. 

Recepti

Regratov sirup

Vzamemo 4 prgišča cvetov in jih dobro prekuhamo v 2l vode, precedimo, dodamo vročemu soku 2,5 kg sladkorja in sok dveh limon ter med kuhanjem neprestano mešamo, da nastane gosta tekočina.

Čaj

2 čajni žlički korenine in zelišča pripravimo kot poparek in pijemo zjutraj in zvečer 1 skodelico čaja, najbolje pol ure pred jedjo: čaj iz listov pripravimo iz droge ali svežih listov kot poparek. Pijemo 3 skodelice čaja na dan.

Regratova kava

Korenike na zmernem ognju spražimo do temno rjave ali rjavo črne barve. Neprestano mešanje je pri tem bistvenega pomena, sicer jih zažgemo. Nato jih zmeljemo v strojčku za mletje kave ali obdelamo v tolkaču. Glede na želeno jakost napitka na skodelico odmerimo zvrhano žličko ali dve regratove kave. Na kuhalnik pristavimo kozico z želeno količino vode, in ko ta zavre, kozico odstavimo. Vanjo stresemo zmlet pražen regrat in posodo dvakrat na kratko pristavimo na ogenj. Nato dobro odcedimo in svežo regratovo kavo nalijemo v skodelice. Uživamo v prijetnem vonju in okusu.

Tinktura

Steklenico napolnimo z na drobno narezanimi, očiščenimi svežimi listi in koreninami  in  jih  zalijemo z močnim žganjem ( od 50% do 70% alkohola). Najboljši je tropinovec ali sadjevec. Pustimo na sobni temperaturi in  vsakih nekaj dni pretresemo.  Čez tri tedne precedimo skozi gazo, nalijemo v steklenice in spravimo v temen in hladen prostor. Uživamo 20 kapljic 3 x na dan v kozarcu vode. Naredimo 3 tedensko kuro, nato prekinemo za nekaj časa.

Hrana

200 do 300 g mladega regrata

200 do 300 g krompirja

1-2 jajci

kis, sol, sesekljan drobnjak

Regrat očistimo in dobro operemo. Krompir skuhamo v lupini, kuhanega olupimo in še toplega narežemo na rezine ter damo na regratove liste. skuhamo in narežemo jajca, dodamo kis, po potrebi še sol in s takim prelivom zabelimo regrat, preden ga ponudimo. Solato lahko potresemo s sesekljanim drobnjakom. 

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook