Navadni pljučnik – Pulmonaria officinalis L.

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 4. April 2015 . Komentarji (0) .

Navadni pljučnik – Pulmonaria officinalis L.

Druga imena: Cmulež, Jezusova suknjica, kuščerjak, noč pa dan, pikec, pljučnica, ptičje seme, skrničnik, srčnica, zajček, velikončna pljučnica

 

Družina: Skrholistnice.

 

Čas nabiranja: Nabiramo, ko cveti v mesecu marcu in aprilu.

 

Značilnost: Svetli okrogli madeži na dlakavih listih in prehajanje barve sta značilnosti navadnega pljučnika.

 

 

 

 

Navadni pljučnik ima v zemlji debelo črnorjavo koreniko, iz katere poganja do 35 cm visoko s ščetinastimi dlačicami poraslo steblo. Tudi listi so porasli  s ščetinastimi in z žleznimi laski. Na listih opazimo svetle pege ali lise. Cveti so rdeči, nekateri modri, drugi vijolčasti.

 

»V srednjem veku so menili, da rasline že po obliki določenih organov in po drugih znamenjih izdajajo proti kateri bolezni so. Tako so svetle pege in lise na listih pljučnika, ki spominjajo na svetle pege in lise pljuč, dolgo časa razumeli kot znamenje, da rastlina zdravi pljučne bolezni.«

 

Spreminjanje cvetne barve je odvisno od celičnega soka v celicah venčne povrhnjice, ki je najprej kisel (rdeča), nato nevtralen (vijoličast) in na koncu bazičen(moder). Rastlina cveti v marcu in aprilu. Večinoma ga bo treba posušiti pri zmerni toploti (40 stopinj) zaradi letnega časa in vlage v zraku.

Rastišče

Raste v listnatih in mešanih gozdovih, med grmovjem, po gozdnih obronkih, ob potokih. Na vlažnih tleh.

Sestavine in učinkovine

Navadni pljučnik vsebuje čreslovine, saponozoide, sluzi, kremenčevo kislino, malo eteričnega olja, rudninske snovi, flavonoide, polisaharide, alantoin idr.

 

»Najpogostejša in najbolj znana je uporaba čajnih pripravkov iz pljučnika.«

 

Uporaba

Zaradi kremenčeve kisline, sluzi in kalcijevih soli čaj koristi proti pljučnim boleznim in deluje zlasti na dihala. Ljudsko zdravilstvo čaj priporoča tudi proti kašlju, hripavosti in naduhi. Pomaga pri katarju dihal, pri kašlju z izmečkom, pri pljučnici, gripi, bronhitisu. Dobro deluje proti hripavosti in vnetja v grlu, če ga pijemo in grgramo. Utrjuje tkivo, zavira vnetje, pospešuje izločanje seča in zdravi hemeroide. Čaj blaži vnetje sluznice v želodcu in prebavilih, v ustih in žrelu, zdravi drisko in grižo. Mlado listje pljučnika lahko pripravimo kot špinačo ali solato.

Recepti

Poparek

V zdravilne namene pripravimo čaj tako, da dve kavni žlički posušene rastline prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo, da se nekoliko ohladi. Nato ga precedimo, osladimo z medom in popijemo tri do štiri skodelice čaja na dan.

Pljučnikovo vino po receptu sv. Hildegarde

30 g suhega ali 40-50 g svežega pljučnika na liter vina, Ob rahlem vrenju kuhamo 8-10 minut. Pomaga pri vseh pljučnih težavah. Pijemo ga zjutraj na tešče in pred vsakim obrokom kozarček (20 ml), le je mogoče ogretega na sobno temperaturo.

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Oznake: gripa, pljučnica, kašelj, katar, dihala, pljučnik, prehlad Posodobljeno: 4. April 2015

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook