Navadni plešec – Capsella bursa pastoris

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 30. Marec 2014 . Komentarji (3) .

Navadni plešec – Capsella bursa pastoris

 

Druga imena: Mesec, plevelka, škofove kapice, divja repica, kobulica, luščec, plešič, riženica, škorobotec, stanovnik, taška, srčenca

 

Družina: Križnice

 

Čas nabiranja: Od marca do pozne jeseni. Najboljši je nabran spomladi.

 

Zančilnost: Ploski srčasti luščki zo značilni prepoznavni znak plešca.

 

 

Srčasti plešec je lepotec travnatih površin, ki ga tretiramo kot plevel a je vreden veliko več. Ozki in podolgovati listi tvorijo rozeto, nad katero se dviga golo steblo s suličastimi listi. Majhni beli cvetovi so na koncu stebelca in vejic, iz katerih se ravijejo trikotni srčasti luščki. Nabiramo nadzemni del cvetoče rastline, lahko pa tudi s korenino. Plešec je brez vonja in neprijetnega okusa. Iz  5 kg  sveže rastline, dobimo približno 1 kg suhe.

Rastišče

Na poljih in po vrtovih, na ledinah, travnikih in ob poteh.

Sestavine in učinkovine

Plešec vsebuje holin, acetilholin, prolin, histamin, tiramin, diosmin, čreslovine, lahko hlapljivo olje, smolo, vitamin C, sladkor, saponine, alkaloide, flavonoide, organske in anorganske kisline, maščobno olje.

Uporaba

Plešec je v novejšem času spet postal pomembna zdravilna rastlina. Čaj učinkovito ustavlja krvavitve iz črevesja, želodca, nosa, pljuč. Čaj je zelo uspešen za spomladansko čiščenje krvi. Dodamo lahko preslico. Pomaga zoper kašelj, tudi zoper protin in revmo. Dobro izravnava krvni tlak in podobno kot omela niža previsokega in viša prenizkega. S ten vpliva na prepočasen ali prehiter srčni utrip. Zdravilno deluje tudi na ožilje. Spodbuja leno črevesje, pospešuje krčenje črevesja in s tem iztrebljanje. Pomaga zoper driske in krvavo uriniranje. Plešec je odlično zdravilo za ženske: ureja premočno menstruacijo. Zdravi beli tok in pomega v meni.

Čezmerni odmerki lahko motijo zdravljenje previsokega in prenizkega krvnega tlaka, delovanje ščitnice in srca ter stopnjujejo pomirjevalni in uspavalni učinek. Ker oksitocinu podobna sestavina in tiramin spodbudita maternične krče in ker rastlina vpliva na menstruacijski ciklus, po ljudskem izročilu pa se uporabljala tudi kot sredstvo za sprožitev splava, uporaba med nosečnostjo ni priporočljiva, čezmerna pa ne med dojenjem.

Recepti

Čaj

Čaj je boljši če plešec samo poparimo. Z 0,25 litra kropa poparimo 1 čajno žličko suhega ali 2 čajni žlički svežega plešca in popijemo 2-3 skodelice nesladkanega čaja na dan. Nikoli ne pijemo mrzlega čaja.

Kopel

Prgišče pleščeve zeli poparimo z 1l vode in si pripravimo kopel za noge ali roke, taka kopel po ljudskem izročilu pomaga zlasti ženskam ki trpijo ob meni zaradi vročinskih valov.

Hrana

Mlade pomladanske liste nabiramo preden poženejo stebla in jih uporabimo za solato ali v zmešamo z drugimi spomladanskimi solatami. Samostojno ga lahko pripravimo tako, da liste plešca poparimo in namesto olja uporabimo ocvirke ali na koščke narezano slanino. Mladi listi so zelo okusni, čeprav zaradi dlačic pustijo v ustih nekoliko hrapav občutek. Uporabljamo jih v solatah (pred tem jih lahko poparimo z vodo), za juhe ali zelenjavno prikuho. Plešec pripravimo podobno kot špinačo ali ga zmeljemo v pire in dodajamo zelenjavnim namazom ali skuti. Posušeni listi in plodovi, ki smo jih stolkli v prah, so dobra začimba za zelenjavne juhe.

Tinktura

Sveže zelišče, liste, steblo skupaj s cvetovi in srčastimi luščki drobno narežemo, čez to prelijemo 38-40% žitno ali sadno žganje (zelišče mora biti pokrito), pustimo 10 dni na soncu ali toplem mestu.

Obkladek

Zvrhano prgišče plešca, po možnosti svežega, damo v cedilo in ga držimo nad vodno paro. Zmehčano zel damo med krpo in položimo na obolelo mesto.

MAZILO S PLEŠCEM

 

Plešec celi rane, pomaga pri krčnih žilah in razpokanih kapilarah, ustavlja krvavitvein krči tkiva. Srčasti plešec je lepotec travnatih površin in spet postaja vse bolj prepoznavna zdravilna rastlina. Naroči...

 

 

 

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji (3)

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook