Navadni Lapuh – Tussilago farfara

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 16. Marec 2014 . Komentarji (0) .

Navadni Lapuh – Tussilago farfara

Druga imena: lapušček, oslova stopinja, arpinec, lepiš, podbel, svinjarica, lepuh, lupine, podbela, štipor, jurjovka, pravi lapuh

 

Družina: Nebinovke

 

Čas nabiranja: cvet: marec, april; listi: maj, junij

 

Zančilnost: Belo polsteno dlakava stebla so med cvetenjem prekrita z rdečkastimi luskastimi lističi.

 

 

Za nekatere je lapuh znanilec pomladi, komaj skopni sneg, lapuh že požene svoje zlato rumene cvetove. Spada med najstarejša znana sredstva proti kašlju, o tem govori tudi njegovo latinsko ime: tussis pomeni kašelj. Lapuh je trajna rastlina, ki zraste do 25 cm visoko. V zemlji ima skoraj vodoravno koreniko in podzemne pritlike. Lapuh cveti marca in aprila, takrat tudi nabiramo cvetove. Listi so tedaj še skriti in se razvijejo šele, ko cvetovi jemljejo slovo. Listi se razvijejo šele, ko rastlina odcveti in ko plodovi dozorevajo. Lepo razvite liste brez pecljev pa nabiramo med letom. Nabiramo ga na sončnih legah, tam je bolj zdravilen. Cvetje je treba zelo hitro posušiti, potemneli cvetovi nimajo vrednosti.

Rastišče

Raste na vlažnih tleh, obrežjih, grobljah in obdelanih tleh po vsej Sloveniji od nižine, do alpskega pasu.

Sestavine in učinkovine

Cvetovi in listi vsebujejo sluz, lahko hlapljivo olje, čreslovino, grenčino, inulin, galusovo kislino, fitosterol, flavonske glikozide, nitrate in nekatere organske kisline.

Uporaba

Vsa rastlina je zdravilna, kot čaj proti bronhialni astmi, hripavosti, bronhitisu, katarjem dihal. S pridom se uporablja tudi za oblažitev astmatičnih napadov in zdravljenje astme. Lapuhov čaj je cenjen tudi kot sredstvo, ki čisti kri, vzbuja apetit in deluje proti prebavnim krčem. Deluje kot krepčilo, diuretik, antitusik, demulcent, emolient.. Zunanje se uporablja sveže iztisnjen sok listov v obliki obkladkov pri opeklinah, razjedah na koži, vnetju ven, oteklinah, vnetju krčnih žil itd.

Lapuha ni priporočljivo uživati dlje časa. Zaradi možnih nezaželjenih učinkih alkaloidov ga pri daljši uporabi odsvetujejo nosečnicam, doječim materam in občutljivim osebam. Čezmerni odmerki lahko motijo zdravljenje srčno-žilnih bolezni in zvečanega krvnega tlaka. Zaradi vsebovanih pirolizidinskih alkaloidov se je dobro izogniti čezmernim odmerkom in daljšemu jemanju, posebno še čajnih napitkov.

Recepti

Tinktura

Iz cvetov pripravimo tinkturo (pri zasluzenosti): prgišče cvetov damo v liter žganja in pustimo, da dva meseca stoji na toplem. Jemljemo 3- do 4- kratdnevno po deset kapljic na sladkorju.

Čaj

Vzamemo žlico cvetov na  0.25 l vode. Pijemo po 2-3 skodelice na dan in ga sladkamo z medom. Čaj uporabljamo le krajši čas (1-2 tedna).

Zunanje

Stolčemo oprane liste in položimo na rane, vnetja, otekline ali pa skuhamo čaj, namočimo krpo in položimo na boleče mesto.

 

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook