Navadni divji kostanj – Aesculus hippocastanum L.

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 14. Avgust 2014 . Komentarji (0) .

Navadni divji kostanj – Aesculus hippocastanum L.

 

Druga imena: Divje kostanjevke, konjski kostanj, jeloš, laški divji kostanj.

 

Družina: Divjekostanjevke

 

Čas nabiranja: Nabiramo liste, cvetove, skorjo in plodove. V maju nabiramo cvetove, lubje pred cvetenjem iz mladih vejic, plodove pa nabiramo v septembru in oktobru.

 

Značilnost: Dlanasto deljeni listi in značilni plodovi – oble, bodičasto zelene glavice.

 

»Glavna sestavina – escin v izvlečku divjega kostanja zmanjšuje vnetje in prepustnost žilnih sten za vodo, elektrolite in beljakovine.«

 

Navadni divji kostanj je do 30 m visoko košato drevo. Cveti maja, beli in rožnati cvetovi so grozdaste oblike. Plod je bodičast, ko se odpre pade ven rjava, svetleča se glavica z belo liso.

Spomladi nabiramo liste, cvetove in lubje mladih vej. Nabrano posušimo v senci na prepihu ali v sušilniku. V jeseni nabiramo zrelo rjavo seme.

Vse njegove učinkovine delujejo kompleksno, zato izvleček divjega kostanja dobro deluje proti tegobam, ki nastanejo pri kroničnem vnetju ven. To se kaže v bolečinah, občutku napetosti in težkih nogah, nočnih krčih v mečih, oteklih nogah in srbečici.

 

»Semena divjega kostanja se uporabljajo v farmaciji kot surovina za izolacijo čistih substanc.«

 

Rastišče

Divji kostanj je sicer doma v Grčiji in v Bolgariji, vendar so ga nasadili po skoraj vsej Evropi po drevoredih, parkih in gozdovih. Pri nas raste kultivirano in podivjano. Najdemo ga po parkih, ob cestah in gozdovih.

Sestavine in učinkovine

Listi in skorja vsebujejo: kumarinske glikizoide, flavonolne glikizoide, rutin, čreslovine itd. Plodovi pa saponine (escin), flavonoide, čreslovine, kumarinske glikozide, maščobno olje, beljakovine, škrob, itd.

 

»Navadni divji kostanj je eno najboljših zdravil za ožilje.«

 

Uporaba

Z divjim kostanjem zdravimo hemeroide, krčne žile, trombozo, otekline, vnetje ven, želodčni in črevesni katar, revmatizem. V plodovih je escin, ki stori, da kri bolje kroži po žilah. Pater Ašič pravi, da napenja stene žil odvodnic in tako pomaga da kri krepkeje priteka v srce. Čaj iz skorje drevesa uporabljamo pri belem toku, kronični driski, povečani prostati, vnetju in razširjenih venah. Liste in zrezane plodove skuhamo, vlijemo vodo v kad in se namakamo pri revmi, protinu, ozeblinah, ledvenem useku, povečani prostati. Cvetovi divjega kostanja se uporabljajo pri težavah s putiko in revmo.

Mazilo divjega kostanja: Plodovi divjega kostanja vsebujejo ß-escin (saponinski kompleks), ki deluje protivnetno, antieksudativno (zmanjša poškodbe kapilar, krepi stene kapilar in ščiti pred edemi) in tudi antiedemično (zmanjša otekanje). Mazilo divjega kostanja učinkovito pomaga pri krčnih žilah in pri hemeroidih. Uporabite ga lahko tudi pri občutku težkih nog po dolgem stanju. Z mazilom lahko natrete tudi boleče ali revmatične sklepe. Mazilo je sestavljeno iz oljčnega olja, divjega kostanja in čebeljega voska. Naroči tukaj...

 

Recepti

Tinktura

Iz zrelih plodov divjega kostanja pripravljamo izvleček tako, da petnajst plodov drobno naribamo in namočimo v 500 ml 70-odstotnega alkohola. V dobro zamašeni steklenici naj se kostanj namaka 14 dni. Nato tekočino precedimo in hranimo v temni steklenici. Izvleček uporabljamo zunanje za masažo bolečih nog in hrbtenice, razredčen pa je primeren za obkladke proti vnetim krčnim žilam, zlati žili, raznim lišajem in proti ozeblinam.

Prašek

Ljudsko zdravilstvo priporoča uživanje prahu iz zdrobljenih plodov.

Poparek

Ljudsko zdravilstvo uporablja cvetove in liste za pripravo čaja, ki ga pijemo proti prehladnim obolenjem, ki jih spremlja krčevit in globok kašelj. Za čaj vzamemo veliko jedilno žlico mešanice iz listov in cvetov, jih poparimo s četrt litra vrele vode, takoj pokrijemo in pustimo stati toliko časa, da se čaj nekoliko ohladi. Nato ga precedimo in osladimo z medom in čez dan popijemo do tri skodelice.

Če vam je prispevek všeč in želite več informacij iz sveta zelišč in naravnih izdelkov, se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook