Navadna plahtica – Alchemilla vulgaris L.

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 20. April 2014 . Komentarji (0) .

Navadna plahtica – Alchemilla vulgaris L.

 

Druga imena: hribska resa, hribja resa, devetih grbov trava, Marije plašček, mantehl device Marije, ebračica, plahtica, hlebec, Marijin plašček, rosnica, plajšik device Marije.

 

Družina: Rožnice.

 

Čas nabiranja: V času cvetenja, od maja do avgusta nabiramo cvetove in liste.

 

Zančilnost: V vlažnem vremenu se na nazobčanih robovih listov izločijo kapljice vode.

 

Plahtica je prelepa rastlina, ki nam po starem prepričanju alkimistov iz svojih nazobčanih listov in jutranje rose pripravlja čarobno pomlajevalno kopel za obraz. Čarobne kapljice se bleščijo kot biseri in so razporejene po listu. Plahtica ima nazobčane, nagubane in lijaku podobne liste. Na vrhu stebelc so rumenkasto zeleni cvetovi, ki tvorijo češuljasta socvetja. Drugače pa je plahtica izjemno zdravilna rastlina, ki nam koristi pri mnogih težavah. Enake lastnosti ima tudi planinska plahtica.

Rastišče

Plahtica raste v višjih legah na vlažnih travnikih, na bregovih potokov, na pašnikih in v listnatih gozdovih vse do 2500 m nadmorske višine.

Sestavine in učinkovine

Plahtica vsebuje predvsem čreslovine, grenčine, taninske glikozide, smole, fitosterin, maščobno olje, lecitin, palmitinsko, stearinsko in salicilno kislino.

Uporaba

Plahtica je tipična predstavnica rastline, kjer prevladujejo čreslovne in grenke snovi. Kot takšna je prvovrstno zdravilo za vse ženske bolezni: pomaga pri belem toku, premočni menstruaciji, težavah v trebuhu in lajša meno. Nosečnice naj bi redno pile ta čaj, saj lajša porod in ugodno vpliva na novorojenčka. Po prepričanju nekega nemškega zeliščarja lahko dolgotrajno pitje čaja iz plahtice za tretino zmanjša število ginekoloških operacij. Navadna plahtica ali rosnik pomaga pri predmenstrualnem sindromu (PMS), saj ureja menstrualni ciklus z blagim hormonskim delovanjem ter krči krvne žilice in tkivo. Čaj uporabljamo v obliki poparka, ki ga lahko mešamo z drugimi zelišči. Ustavlja krvavitve pri notranjih poškodbah. Obnese se pri vnetih dihalih, kašlju, vnetih zobeh in kilah. Čaj plahtice tudi pomirja in pripomore k zdravemu in trdnemu spancu. Učinkuje zoper vnetje očesne veznice. Ustavlja krvavitev iz dlesni, ko nam izdrejo zob. Lajša težave protina in revme in pospešuje celjenje ran. Zdravi slabokrvnost in vodenico. Zadržuje poapnenje žil, preprečuje kap in zadržuje razvoj sladkorne bolezni. Pomaga pri vaginalnem in analnem srbenjju ter dobro učinkuje proti driski. Čaj priporočajo za umivanje gnojnih ran, vnetih oči, vlažnih ekcemov. Pomaga pri raznih črevesnih in zelodčnih težavah.

Recepti

Čaj

Čaj plahtice pripravljamo kot poparek: eno čajno žličko zdrobljene zeli poparimo z 0,25 l kropa. Po desetih minutah lahko precedimo in popijem 1-3 skodelice nesladkanega čaja na dan.

Hrana

Sveži listi se lahko uporabljajo za solate in juhe.

Mazilo

Mazilo za odpravljanje srbečega vaginalnega vnetja pripravimo tako, da 50 g maščobne osnove primešamo 20 ml rožne vode in 15 ml poparka ali infuzije, nanesemo pa jo zjutraj in zvečer.

Izpiranje

Ohlajen poparek služi za zunanje izpiranje gnojnih mozoljev in razjed.

Ustna voda

Poparek priporočajo za izpiranje ustne votline pri vnetju grla in žrela ter razjedah.

Prha

Poparek je prav tako primeren za odpravljanje vaginalnega izcedka in srbenja.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook