Navadna marjetica - Bellis perennis L.

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 16. Marec 2014 . Komentarji (0) .

Navadna marjetica - Bellis perennis L.

Druga imena: gospodična, ptičica, micike, rigelc, katarinčica, iskrica, tratinščica, ranik, rigelček, trampu, rukalca, ljubljenka.

 

Družina: Nebinovke

 

Čas nabiranja: Od maja do septembra. Nabiramo cvet, korenino, liste.

 

Značilnost: Na zunanji strani imajo jezičasti cvetovi marjetice pogosto rdečkast pridih.

 

 

 

Prijeten je pogled na travnik posut z belimi cvetlicami, tem čudežnim zeliščem, ki uspeva skoraj povsod ob poteh, pašnikih, travnikih in potokih. Cveti skoraj vso leto in je do 15 cm visoka trajnica, z golim steblom, ki se vzdiguje iz pritlične rozete. Ima bel cvet z rdečkastim robom. Marjetica je pri nas splošno razširjena in dobro poznana rastlina. Ima številne varietete, ki se razlikujejo tako po obliki, kot tudi po barvi cvetnih koškov.

Rastišče 

Navadna marjetica raste na travnikih in pašnikih, košenicah, parkih, vrtovih in ob poteh.

Sestavine in učinkovine

V cvetovih so saponini, čreslovine, grenčine, sluzi, vitamin C, oksalna, ocetna, jabolčna, vinska kislina in eterično olje.

Uporaba

V ljudskem zdravilstvu se uporabljaja proti vnetjem sluznic, kožnih in jetrnih obolenjih, čisti kri, odvaja vodo, pospešuje presnovo, odpravlja nespečnost, preprečuje premočne menstruacijske krče in odpravlja prehlad. Ker čisti kri, jo priporočajo kot spomladansko solato, mešano še z drugimi zelišči. Zelo ugodno deluje na pljuča pri bronhitisu, pri pljučnih tvorih, zasluzenju in izkašljevanju. Ob prehladih jo dodamo še k lipi in bezgu.

Recepti

Čaj

Čaj iz listov in cvetov se uporablja za pitje ob zgoraj omenjenih tegobah. Eno žlico sveže ali posušene rastline prelijemo s 3 dcl vrele vode in pokrito pustimo stati 10-15 min. Precedimo in pijemo trikrat na dan po skodelico čaja, dokler se nam stanje ne izboljša. Čaj si lahko sladkamo z medom.

Sirup

Z enim litrom kropa poparimo pest cvetov, po 12 urah precedimo, ožamemo in skuhamo s sladkorjem v gosto tekočino.

Sok

Uživamo lahko sok iz cele rastline, iztisnjen iz cele rastline (brez korenine). Sok se pripravlja vsak dan sproti. Potrebno je jemati 1 do 3 velike žlice soka na dan, s polovico vode. Nekoč so svež sok uporabljali tudi kot vtiralo pri poškodbah, ali kot obkladke, tudi pri zagnojenih ranah. Svež sok cveteče rastline zmešajo z akacijevim medom in ga uživajo pri boleznih dihal.

Tinktura

1 dl soka zalijemo s štirimi deli žganja. Jemljemo po 10 kapljic večkrat na dan.

Mazilo

Mazilo proti bolečinam v sklepih so si pripravljale že naše babice. V sveže, neslanem maslu so ocvrle zrezane liste marjetice in pol toliko listov slezenovca. Še vroče maslo so precedile skozi krpo v posodo ali v majhne stekleničke, kjer bo tudi mazilo spravljeno. Mazilo vtiramo v boleče ude 2 do 3- krat na dan. Shranjujemo ga v hladilniku.

Jed

Sveži listi in cvetovi za solate v prikuhi, v skuti, zelenjavnih jedeh, na kruhu z maslom za spomladansko kuro, cvetne glavice pa za garniranje, cvetne popke lahko vlagamo tudi enako kot kapre. Njeni cvetovi so rahlo kiselkastega, grenkega in nekoliko trpkega okusa.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook