Navadna arnika – Arnica montana L.

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 8. Maj 2016 . Komentarji (0) .

Navadna arnica – Arnica montana L.

 

Druga imena: zlatenica, kokovičnik, materni moravka, gorska svetlica, volčji zob, sončna roža

 

Družina: Nebinovke     

 

Čas nabiranja: V času cvetenja od maja do junija

 

Značilnost:  Rumene cvetne glave

 

 

 

 

 

"Arnika je trajnica ni že njeno ime pove, da najraje raste v hribih."

 

Raste do nadmorske višine 2000 m. Steblo je 20 do 60 cm visoko, enojno in žlezastodlakatvo. Le pri vrhu poženejo največ 3 cvetni poganjki z eno svetno glavo. Pritlični listi so jajčasto sučičasti, v rozeti brez pecljev, na steblu pa sedijo v 1-2 nasprotnih parih. Cvetne glave so rumene.

 

Nabiramo cvetove arnike (Arnicae flores), liste (Arnicae folium) in koreniko (Arnicae rhizoma). Cvetove nabiramo brez pecljev in zelenih ovojkovih listov v lepem suhem vremenu in jih hitro posušimo na soncu ali bolje v senci na prepihu. Iz 5 kg svežih cvetov dobimo približno 1 kg suhih. Liste nabiramo pred cvetenjem. Sušimo jih prav tako v senci na prepihu. Iz 5 kg svežih listov dobimo približno 1 kg suhih. Dobro posušeno drogo (cvetove) hranimo v papirnatih vrečah na suhem in temnem prostoru.

 

Rastišče

Arnika raste najraje na po planinskih travnikih in livadah

 

Sestavine in učinkovine

Arnika vsebuje eterično olje, arnicin, fitosterin, saponin, škrob, sluzi, galno kislino, smolo, flavon, ksantofil, holin in še druge snovi.

 

Uporaba

Arnika se uporablja predvsem zunanje v obliki alkoholne tinkture ali mazila (Arnicae tinctura) za vtiranje pri revmatičnih boleznih, mišičnih bolečinah, posebno dobro deluje kot dezinficiens (razkužilo) za rane, vbodnine, zmečkanine, udarnine. Uporablja se za obkladke pri kožnih vnetjih po piku žuželk in ožigih meduz, turih, oteklinah zaradi poškodb, zvinih in udarninah, podplutbah, povrhnjem vnetju ven, mišičnih in sklepnih bolečinah, pa tudi za izpiranje vnete ustne in žrelne sluznice. Zdravi tudi ozebline, zlato žilo in plešavost živčnega izvora ter celi rane. Arnika se ne sme vzeti notranje, razen v ustreznih homeopatskih razredčenjih. Zaradi močnega učinka je treba pri uporabi arnike in njenih pripravkov posebno paziti, da ne pride do preobčutljivosti na koži in zastrupitev, prav tako se odsvetuje srčnim bolnikom.

 

Mazilo z arniko

Mazilo celi rane in se odlično obnese pri podplutbah, izpahih, izvinih in drugih poškodbah. Blagodejno deluje na boleče mišice in sklepe ter blaži revmatske bolečine. Mazilo se uporablja zunanje za vtiranje in masažo. Naroči...

 

 

 

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook