Naravni triki za čiščenje vaše kuhinje

Objavil v kategoriji Nasveti - 30. April 2018 . Komentarji (0) .

 

V številnih gospodinjstvih je kuhinja najbolj obremenjen prostor. V njej stanovalci pripravljajo obroke in jedo ali pa sedijo ob skodelici čaja ali kozarcu vina. Samo po sebi se razume, da je treba kuhinjo tudi redno čistiti, saj hranjenje živil in priprava jedi zahtevajo najstrožjo čistočo.

Čista kuhinja je pravo umetniško delo! Če ste pri delu v kuhinji sistematični in odpadke pri kuhi sproti odstranjujete, ne potrebujete veliko opreme niti čistil.

 

Vzdrževanje površin

K vsakodnevnemu delu v kuhinji spada tudi brisanje delovnih in drugih obremenjenih površin. Vsaka vrsta materiala zahteva posebno vzdrževanje.

- Delovne površine iz umetnih snovi ali granita je zelo lahko vzdrževati, saj jih lahko čistite s pomivalno gobo in milnico ali kisovo raztopino. Nato jih takoj posušite, da se na njih ne naredijo proge.

- Velike površine hitro obrišete, če imate v obeh rokah krpo - eno za čiščenje, drugo za sušenje.

- Nelakirane lesene površine redno ribajte s slano ali salmijakovo raztopino, da odstranite klice.

- Površina odbija umazanijo, če jo po čiščenju zdrgnete z olivnim ali lanenim oljem. Zunanjost in notranjost omaric čistite z mešanico kisa in milnice, ki topi maščobe.

- Trdovratno umazanijo na kuhinjskem pohištvu, lesu in ploščicah zlahka odstranite s salmijakovo raztopino.

 

Pomivalno korito

- Pomivalna korita  iz legiranega jekla so brezhibno čista, če jih očistite z jedrnim milom. Obnese se tudi drgnjenje s krompirjevo lupino, pecilnim praškom ali limonovim sokom.

- Obarvano korito zdrgnite s pomivalno gobo in nekaj kančki limonine kisline. 10

- Motno korito zdrgnite s pasto iz plavljene krede in kisa, nato ga obrišite z vlažno krpo ter zloščite.

- Apnene obloge izginejo, če jih obdelate z mešanico kisa in soli: obložite jih s kuhinjskim papirjem, ki ga nakapajte z raztopino. Pustite, da učinkuje, nato odstranite papir in korito splaknite.

 

Kuhalnik

- Razlito tekočino ali tekočino, ki je prekipela, je najbolje takoj odstraniti, saj si s tem prihranite dodatno delo.

- Če se je kaj prijelo na električno grelno ploščo, na hladno ploščo za 2 uri položite krpo, namočeno v milnico, in nato umazanijo obrišite. Umazane žlebove kuhinjske plošče očistite tako, da ploščo rahlo segrejete, nanjo potresete nekaj pecilnega praška in jo na koncu zdrgnete s pomivalno gobo. Obrišite z vlažno krpo.

 

»Pri trdovratni umazaniji pomagata pomivalna goba s površino za strganje in mleko segrejete, nanjo potresete nekaj pecilnega praška in jo na koncu zdrgnete s pomivalno gobo. Obrišite z vlažno krpo.«

 

- Keramično kuhalno ploščo je zelo lahko čistiti. Ko je normalno umazana, jo le zbrišete z vlažno krpo. Če se nanjo kaj prime, ostanke nakapajte z nekaj limonovega soka; pustite, da nekaj časa učinkuje, nato ostanke obrišite ali po potrebi odstranite s strgalom za steklo. Keramična plošča dobi lep sijaj, če jo zloščite z nekaj kisa. Loncev in ponev na takšni plošči ne potiskajte sem ter tja, ampak jih prestavljajte z mesta na mesto, da na plošči ne nastanejo praske.

- Pri plinskem kuhalniku zapečene ostanke na delih, ki se jih ne da odstraniti, navlažite s sredstvom za pomivalni stroj. Pri tem delu obvezno uporabljajte rokavice. Na koncu kuhalnik obrišite.

 

Pečica

- Če v še vročo pečico daste posodo z vodo, se umazanija zmehča, tako da jo lažje odstranite.

- Če pri pekaču ali modelu obstaja nevarnost, da jed prekipi, podenj položite aluminijasto folijo, da si prihranite delo s čiščenjem.

- Zapečene ostanke očistite tako, da še toplo pečico obrišete s soljo in časopisnim ali kuhinjskim papirjem.

- Zelo zapečene ostanke jedi zmehčajte z vlažno krpo. Nato jih lažje odstranite.

- Pekače, kuhinjske modele in drugo črno pločevino pomijte s pomivalnim sredstvom in vodo ter jih posušite. Grobe ostanke obdelajte s soljo in oljem.

- Sladkorno skorjo odstranite s časopisnim papirjem in soljo.

 

»Trdovratnih oblog maščobe na kuhinjskih omaricah s prevleko iz umetne snovi se lotite z natronom in nekaj vode.«

 

Hladilnik in zamrzovalnik

- Gumijasta tesnila natrite s smukcem, da ne postanejo krhka.

- Notranjost hladilnika morate redno čistiti s kisovo vodo ali raztopino sode.

- Ko se na stenah hladilnika ali zamrzovalnika oblikujejo ledene obloge, je čas, da ga odtajate. Nato ga obrišite z mešanico mila, kisa in vode.

- Proti prehitri poledenitvi notranjost hladilnika ali zamrzovalnika natrite z jedilnim oljem ali glicerinom. Tudi pri odtajanju lahko led nato lažje odstranite.

Če vam je prispevek všeč se nam lahko pridružite na facebook strani ali se naročite na naše novice.

Vir: Readers Digest: Stare modrosti; Znova odkriti nasveti

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook