Naravna čistila z zelišči

Objavil v kategoriji Nasveti - 26. Maj 2014 . Komentarji (0) .

 

Za čist dom in svež vonj po čiščenju uporabite naravna in doma pripravljena čistila, ki bodo zagotovo opravila tako učinkovito delo, kot vsa ostala čistila. Doma narejena zeliščna čistila ponavadi vsebujejo le eno glavno snov, kar pomeni, da vam ni potrebno plačati veliko denarja za dodatke, parfume in umetne barve. Izberete lahko tudi vrsto in moč vonja svežih zelišč ali eteričnih olj. Čiščenje z zelišči je smiselno, okolju prijazno, poceni in učinkovito.

 

Večnamensko zeliščno kisovo pršilo

Čistilo je namenjeno za brisanje, čiščenje in odišavljenje skoraj vsake površine. Če nimate pri roki svežih zelišč lahko dodate eterično olje.

Sestava: Sveža ali posušena zelišča, destiliran beli kis.

Priprava:

1. Grobo narežite  dve prgišči svežih ali posušenih zelišč (limonin sporiš, rožmarin, poprova meta, navadna melisa, sivka) in jih dajte v kozarec s širokim ustjem.

2. Kozarec do roba napolnite s kisom, zaprite in pustite, da se zelišča nekaj dni namakajo, nato precedite.

3. Prelijte v plastično ali stekleno steklenico s pršilnikom. To pršilo je varno in učinkovito. Lahko ga uporabljate razredčenega ali nerazredčenega.

 

"Veliko zelišč učinkuje proti bakterijam, tako da so naravna razkužila."

 

Zeliščno čistilo brez kisa

Če kisa ne želite uporabljati (zaradi marmornatih površin, ki jih kis lahko poškoduje), s lahko vseeno pripravite zeliščno čistilo z vodo in boraksom, ki zagotovi nekaj dodatne čistilne moči. Boraks je sol, ki razkužuje, odstranjuje madeže in preprečuje plesen, ter se v okolju zlahka razgradi.

Sestava: Sveža ali posušena zelišča, 2 žlički boraksa, zeliščno eterično olje.

Priprava:

1. Pripravite zelišča,  kot za prej opisano čistilo.

2. Zelišča prelite z vrelo vodo in jih pustite, da se namakajo nekaj dni. Precedite, dodajte boraks in op želji nekaj kapljic eteričnega olja.

3. Dobro pretresite in prelijte v steklenice s pršilnikom.

 

Razkužilo iz olj citrusov in čajnega drevesa

Takšno razkužilo lahko uporabite v kopalnici, kuhinji ali na smrdeči posodi za smeti. Njegovo moč lahko še povečate, tako da primešate 1 žličko tekočega kastilskega mila. Če želite še močnejšo raztopino, namesto vode dodajte kis.

Sestava: 60ml vodke ali denaturiranega alkohola, nekaj kapljic olja čajnega drevesa, limoninega in grenivkinega eteričnega olja, 1 skodelica (250ml) vode ali destiliranegakisa.

Priprava:

1. Vodko ali denaturirani alkohol in eterična olja nalite v steklenico s pršilnikom in jo dobro pretresite.

2. Dodajte vodo ali kis in dobro pretresite.

Čistilo za bele površine

Redna uporaba tega čistila odstrani sledove mastnih prstov, tako bo površina vašega zamrzovalnika, hladilnika in pralnega stroja spet kot nova.

Sestava: 2 žlici pralne tekočine brez fosfatov, 1 žlica koruzne moke, 1 skodelica (250ml) vode, 1 skodelica (250ml) destiliranega belega kisa, nekaj kapljic eteričnega olja.

Priprava:

1. Sestavine nalijte v plastično steklenico in jo dobro premešajte, da se sestavine zmešajo.

2. Umazano površino poškropite s tankim slojem čistila, nato jo pobrišite z mehko krpo.

 

Čistilo za tla z vonjem po poprovi meti

Odlično sveže čistilo za talne in keramične ploščice.

Sestava: 1 skodelica (250ml) destiliranega belega kisa, 1 skodelica (250ml) denaturiranega alkohola, 1 skodelica (250ml) močnega čaja iz poprove mete, 2-10 kapljic eteričnega olja poprove mete, 5 kapljic pomivalne tekočine.

Priprava:

1. V veliki plastični steklenice zmešajte vse sestavine. Dobro pretresite, nato prelijte v steklenico s pršilnikom.

2. Tla popršite s čistilom in jih obrišite z vlažno krpo.

 

Sivkina krpa za prah

To krpo imejte za vse brisanje prahu. Ker je rahlo oljnata, deluje bolje, kot navadna krpa in zadrži prah, ko ga pobrišete z njo

Sestava: 1 skodelica (250ml) vroče vode, 2 žlici olivnega olja, 10 kapljic sivkinega eteričnega olja.

Priprava:

1. V skledi stepite vse sestavine.

2. V raztopino namočite mehke krpe, jih ožemite in obesite, da se posušijo. Shranite jih v zaprto posodo in jih uporabite, ko jih potrebujete.

3. Ko krpa postane groba, jo preprosto operite in ponovite postopek.

 

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Vir: Velika knjiga o zeliščih; Mladinska knjiga; Ljubljana 2010

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook