Med je slovenska zakladnica zdravja in dolgega življenja

Objavil v kategoriji Članki - 15. November 2014 . Komentarji (0) .

Olajšuje izkašljevanje • deluje antiseptično in razkužilno

 

Za Slovence je med široko dostopna dobrina. Naš med je odličen in zelo kakovosten. Med nabran in pridelan na obronkih Pohorja je izdelek čistega okolja in kombinacija učinkovin široke palete rastlin, ki tukaj rastejo. Čebele pa poskrbijo, da so med in ostali izdelki nabrani in pridelani z izjemno natančnostjo, kakovostjo in čistočo. Zanimiv je tudi podatek, da je začetnik moderne apiterapije dr. Filip Terč. Dr. Filip Terč je kot čebelar ugotovil, da so mu čebelji piki, ki se jim čebelar kljub zaščiti ne more povsem izogniti, ublažili revmatične bolečine. To svoje spoznanje je še naprej razvijal in je leta 1879 uspešno in množično zdravil revmatične bolnike. Dr. Filip Terč po rodu Čeh je del svojega življenje živel in deloval v Mariboru. V Mariboru je bil znan kot dober zdravnik in čebelarski strokovnjak. V njegov spomin so na pobreškem pokopaliču v Mariboru postavili spominsko ploščo in po njem poimenovali tudi ulico. 

 

»Med je simbol božanstva, izobilja in sladkosti življenja«

 

Med slovi po svojih zdravilnih lastnostih že vse od egipčanskih časov. V Smithovem papirusu, egipčanskem medicinskem zapisu iz časov 2600-2200 pred Kristusovim rojstvom, je med omenjen 500 krat. Uporabljali so ga kot razkužilo za zdravljenje ran in razjed, proti kašlju in vročini in za balzamiranje mrtvih. Sodobne znanstvene raziskave potrjujejo antiseptične lastnosti medu in njegovo sposobnost, da preprečuje vdor kužnih organizmov – tudi tistih, ki povzročajo akutno drisko in grižo. Zdravilne lastnosti medu priznava tudi svetovna zdravstvena organizacija, ki ga je vključila v svoj recept proti potovalni driski.

 

»Angleška beseda »honey« (med) izvira iz hebrejske besede »ghoneg«, ki pomeni slast, radost, navdušenje.«

 

Med je zelo hranljiv in lahko prebavljiv - in je posebno koristen, če smo slabotni in izčrpani zaradi bolezni. Vsebuje lahko prebavljive vrste sladkorja, vitamin 13 in C, železo, magnezij, kalcij, natrij, silicij, magnezij in kalij. Sladkor zagotavlja energijo in deluje pomirjevalno, spodbuja nastajanje serotonina, ki umirja aktivnost možganov in pospešuje sproščanje in spanec, lahko pa pomaga-tudi pri glavobolu, nevralgiji in artritisu.

»Po Svetem pismu naj bi se v obljubljeni deželi cedila med in mleko.«

 

Med je sredstvo, ki olajšuje izkašljevanje, zato ga že dolgo uporabljamo proti kašlju in katarju. Če ga pomešamo z limono ali jabolčnim kisom, dobimo sirup, ki blaži kašelj, vroča limonada z medom pa je slovito zdravilo proti prehladu in vročini. Med je odlična osnova za pripravo zeliščnih zdravil. Proti kašlju, bronhitisu, oslovskemu kašlju in astmi lahko vzamemo žličko medu s sesekljanim timijanom. Med zelo hitro pozdravi tudi nabreklo nosno sluznico, katar in sinuzitis in je odlično zdravilo za seneni nahod in alergični rinitis. Raziskave kažejo, da učinkovite antiseptične lastnosti medu varujejo pred infekcijami, pred salmonelo, kolero, tifusom in pnevmokoki, odlično zdravilo pa je tudi za infekcijsko drisko in bruhanje. Ljudje, ki trpijo zaradi nespečnosti, si lahko pomagajo z žličko medu pred spanjem.

 

»Germani so pripravljali medeno vino in ga pili 30 dni po poroki - od tod izraz »medeni tedni Morda tudi zaradi tega običaja med slovi kot afrodiziak, sredstvo, ki povečuje spolno moč.«

 

Med je antiseptik in pospešuje celjenje ran, pa tudi ustnih razjed in krčnih žil. Ima higroskopske lastnosti - to pomeni, da vsrkava vlago in s tem izvleče strupene snovi in gnoj iz okužene rane ali razjede in pomaga, da dozori tur. Med je tudi učinkovito zdravilo za opekline in mastitis (vnetje prsne žleze in razpokane bradavice). Na cvetni prah bomo manj občutljivi, če bomo v domači med primešali malce cvetnega prahu in ga jedli nekaj tednov pred pričetkom senenega nahoda in v obdobju med njim.

 

»Rožni med so pripravljali s sokom rožnih listov in ga dajali bolnikom kot poživljajoče krepčilo.«

 

 

Medeno mazilo deluje antibakterijsko zato je primerno za vse vrste ran in ognojkov. Pripomore k hitrejšem celjenju, obenem pa izdatno hrani kožo, blaži akne. Zato je primerno tudi za nego kože obraza in rok. Naroči...

 

 

 

Če vam je prispevek všeč in želite še več zanimivih informacij, se naročite na novice in zanimivosti iz sveta zelišč. Veseli pa bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

 

Vir: Ljudska zdravila za vsakdanje bolenzi; Anne Myintyre; 1994

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook