Med je simbol božanstva, izobilja in sladkosti življenja

Objavil v kategoriji Članki - 27. November 2015 . Komentarji (0) .

„Angleška beseda »honey‹ (med) izvira iz hebrejske besede »ghorieg", ki pomeni slast, radost, navdušenje.

 

Med je zelo hranljiv in lahko prebavljiv in je posebno koristen, če smo slabotni in izčrpani zaradi bolezni. Vsebuje lahko prebavljive vrste sladkorja, vitamin 13 in C, železo, magnezij, kalcij, natrij, silicij, magnezij in kalij. Sladkor zagotavlja energijo in deluje pomirjevalno, spodbuja nastajanje serotonina, ki umirja aktivnost možganov in pospešuje sproščanje in spanec, lahko pa pomaga tudi pri glavobolu, nevralgiji in artritisu.

 

„Po Svetem pismu naj bi se v obljubljeni deželi cedila med in mleko.”

 

Med je sredstvo, ki olajšuje izkašljevanje, zato ga že dolgo uporabljamo proti kašlju in katarju. Če ga pomešamo z limono ali jabolčnim kisom, dobimo sirup, ki blaži kašelj, vroča limonada z medom pa je slovito zdravilo proti prehladu in vročini. Med je odlična osnova za pripravo zeliščnih zdravil. Proti kašlju, bronhitisu, oslovskemu kašlju in astmi lahko vzamemo žličko medu s sesekljanim timijanom. Med zelo hitro pozdravi tudi nabreklo nosno sluznico, katar in sinuzitis in je odlično zdravilo za seneni nahod in alergični rinitis. Na cvetni prah bomo manj občutljivi, če bomo v domači med primešali malce cvetnega prahu in ga jedli nekaj tednov pred pričetkom senenega nahoda in v obdobju med njim.

 

„Germani so pripravljali medeno vino in ga pili 3 dni po poroki - od tod izraz medeni tedni. Morda tudi zaradi tega običaja med slovi kot afrodiziak, sredstvo, ki povečuje spolno moč”

 

Raziskave kažejo, da učinkovite antiseptične lastnosti medu varujejo pred infekcijami, pred salmonelo, kolero, tifusom in pnevmokoki, odlično zdravilo pa je tudi za infekcijsko drisko in bruhanje. Ljudje, ki trpijo zaradi nespečnosti, si lahko pomagajo z žličko medu pred spanjem.

 

„Do 1. svetovne vojne so z medom pogosto zdravili tudi rane; jih z njim razkužili in pospešili celjenje.”

 

Med je antiseptik in pospešuje celjenje ran, pa tudi ust-nih razjed in krčnih žil. Ima higroskopske lastnosti, to pomeni, da vsrkava vlago in s tem izvleče strupene snovi in gnoj iz okužene rane ali razjede in pomaga, da dozori tur. Med je tudi učinkovito zdravilo za opekline in mastitis (vnetje prsne žleze in razpokane bradavice).

 

"Rožni med so pripravljali s sokom rožnih listov in ga dajali bolnikorh kot poživljajoče krepčilo."

 

Med slovi po svojih zdravilnih lastnostih že vse od egipčanskih časov. V Smithovem Papirusu, egipčanskem medicinskem zapisu iz časov 2600-2200 pred Kristusovim rojstvom, je med omenjen 500-krat. Uporabljali so ga kot razkužilo za zdravljenje ran in razjed, proti kašlju in vročini in za balzamiranje mrtvih. Sodobne znanstvene raziskave potrjujejo učinkovite antiseptične lastnosti medu in njegovo sposobnost, da preprečuje vdor kužnih organizmov tudi tistih, ki povzročajo akutno drisko in grižo. Zdravilne lastnosti medu priznava tudi svetovna zdravstvena organizacija, ki ga je vključila v svoj recept proti potovalni driski.

 

Medeno mazilo

Medeno mazilo deluje antibakterijsko zato je primerno za vse vrste ran in ognojkov. Pripomore k hitrejšem celjenju, obenem pa izdatno hrani kožo, blaži akne in v koži zadržuje vlago. Zato je primerno tudi za nego kože obraza in rok. Naroči...

 

 

 

Milo z medom in čebeljim voskom

 

 

Naravno milo z medom in čeblejim voskom. Med že stoletja uporabljamo kot zunanje razkužilo. Je tudi odlično zdravilo za opekline, pospešuje celjenje ran, razjed in krčnih žil.  Vašo kožo pomladi, vlaži in jo nahrani (vsebuje vitamin C in B, natrij, železo, magnezij, silicij, kalcij, magnezij in kalij). Naroči...

 

Medeni trio

Sladki trio sestavljajo mazilo z medom, sladki medeni piling in mazilo za ustnice z medom. Darilni paket predstavlja sladko kombinacijo naravnih izdelkov, ki nas razvajajo in hkrati negujejo. Vsak paket ima unikatno embalažo iz valovite lepenke. Izvirno naravno darilo za praznike in ostale priložnosti. Naroči...

 

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Vir: Ljudska zdravila za vsakdanje bolezni; Anne McIntyre

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook