Malina – Rubus idaeus L.

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 1. Maj 2014 . Komentarji (0) .

Malina – Rubus idaeus L.

 

Druga imena:  Malinjek, rdeča kopina, malinjak, žlahtna malenca, malin, malinje, malovje, planinka.

 

Družina: Rožnice.

 

Čas nabiranja: Liste nabiramo  maja in junija, rdeče plodove pa ko dozorijo.

 

Zančilnost: Malina je birni plod, sestavljena iz posameznih sočnih plodičev, ki so razporejeni na stožčasto preoblikovanem cvetišču. Zrele maline se z lahkoto ločijo od njega.

 

Najdba ostankov semena malin v naselbinah kamene dobe je dokaz, da so že takrat cenili njeno hranilno in zdravilno vrednost. Malina je grm, ki zraste do 2m visoko. V prvem letu požene pokončne in ne razvejane mladike, ki se naslednje leto razvejajo, cveto in obrodijo. Steblo je ščetinasto in poraslo z bodicami. Zgornja stran lista je svetlozelena, spodnja pa porasla z dlačicami. Nabrani listi morajo pri sušenju ohraniti zeleno barvo in značilen vonj. Iz 5kg svežih listov dobimo približno 1kg suhih. Sveže plodove uživamo, ko dozore ali jih predelamo v malinov sok.

Rastišče

Raste po gozdovih, posekah, sončnih pobočjih, kultivirana pa po vrtovih in nasadih.

Sestavine in učinkovine

Listi maline vsebujejo tanin (čreslovino), jantarjevo kislino, mlečno kislino, vitamin A in C ter še nepoznane snovi. Plodovi vsebujejo sladkor, pectin, čreslovino, citronsko kislino, jabolčno kislino, gumi, vitamina A in C, dišeče snovi, barvilo in nekatere dušikove spojine.

Uporaba

Čaj iz listov blaži črevesna vnetja, pomaga pri driski, griži in čisti kri. Ureja menstruacijo, pospešuje potenje in zdravi kožne bolezni. Na kitajskem cenijo njeno moč pri nosečnosti, saj lajša nosečnost in porod.  Če damo sveže zmečkane liste na boleče dele telesa se bolečina zmanjša. Malinovi plodovi imajo čudovit okus, vsebujejo veliko mineralov in vitamina A in C. Iz plodov iztisnemo sok, ki pride prav pri vročinskih boleznih in je odličen napitek. Krepi srce in celoten organizem. Maline imamo za dietično prehrano želodčnih, ledvičnih, sladkornih in revmatičnih bolnikov. Če zmešamo malinovec z vinskim ali jabolčnim kisom, dobimo malinov kis, ki znižuje vročino in krepi srce. Uporabe v začetku nosečnosti ne priporočajo.

Recepti

Čaj

Poparek iz malinjakovih listov pripravimo tako, da 1 žličko posušenih listov prelijemo s skodelico vrele vode, namakamo 10 minut in precedimo. Nato popijemo tri skodelice na dan. Poparek priporočajo zadnjih šest do osem tednov nosečnosti za lažji porod, med katerim prav tako svetujejo velike količine toplega poparka. Služi tudi za odpravljanje lažjih drisk in za grgranje pri vnetem grlu in razjedah v ustih. S poparkom spirajo rane, krčne žile in vnete predele kože. Uporabljajo ga tudi za vlaženje vnetih oči. V začetku nosečnosti čaja ne priporočajo. Ker malinov čaj deluje kot adstringens, se danes uporablja tudi kot ustna voda.

Tinktura

Tinktura močneje krči tkivo kot poparek; razredčeno jo uporabljajo za hitrejše celjenje ran in vnetij ali kot ustno vodico pri razjedah in vnetjih dlesni.

Kis

Kis pripravimo tako, da 500 g jagod dva tedna namakamo v vinskem kisu, nakar ga precedimo. Gosto rdečo tekočino lahko dodamo pripravkom proti kašlju ali raztopini za grgranje pri vnetju grla. Prijetni okus malinovega kisa prekrije neprijeten okus drugih zeliščnih sredstev za izkašljevanje.

Malinovec

Za domač malinov sok položimo oprane maline in liste melise v posodo, ki se da zatesniti in jo napolnimo z vodo. Primešamo citronsko kislino. Posodo dobro zapremo in za vsaj 24 ur postavimo v temen, hladen prostor. Mešanico iz vode in malin precedimo skozi krpo ali žimnato sito, da se groba malinova zrna odstranijo. Liter malinovega soka v posodi zavremo skupaj z 1 kg sladkorja (razmerje malinovega soka in sladkorja je 1:1), da dobimo sirup. Z malinovim sirupom napolnimo steklenice. Steklenice dobro zapremo in hranimo v temnem prostoru. Ohlajen sirup po okusu razredčimo z vodo in uživamo v malinovem soku.

Oznake: malina, malinovec, malinov kis, sadeži, listi, diuretik, kri, vitamini Posodobljeno: 1. Maj 2014

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook