Kumara je idealna za vroče poletne dni

Objavil v kategoriji Članki - 2. Avgust 2014 . Komentarji (0) .

pospešuje izločanje seča • hladi • deluje protivnetno in čistilno

 

V deželah z vročim podnebjem je kumara že tisočletja priljubljena hrana, ker hladi in poteši žejo. Grki in Rimljani so imeli radi kumare in Biblija opisuje, kako so Izraelci tožili Mojzesu, ker v puščavi niso mogli jesti kumar. V farmakopejah iz 18. stoletja je kumarično seme navedeno kot eno od štirih najhladnejših semen, ki jih uporabljamo za ohlajevanje in zdravljenje glist v črevesu.

Čeprav vsebujejo neolupljene kumare 95 odstotkov vode, so hranljive in vsebujejo vitamine A, B in C, žveplo, magnezij, fosfor, kalcij in kalij. So lahka hrana in zaradi svoje nizke kalorične vrednosti primerne za shujševalne kure. Zaradi svoje blage odvajalne sposobnosti pomagajo izgubljati težo, zlasti če je ta posledica zastajanja tekočin, in čistijo organizem, ker povečujejo izločanje strupov in odpadnih snovi, tudi odvečne sečne kisline. Zato je kumara dobro zdravilo za vnetni artritis in protin, pa tudi za težave s kožo, na primer ekcem.

 

„Kumare so hladilno zdravilo za vročino - po ljudskem izročilu kumara, ki jo položimo ob bolnega otroka, vsrka njegovo vročino.”

 

V Franciji uporabljajo kuhane kumare za izboljšanje delovanja jeter in za zdravljenje bolezni in infekcij črevesa. Za zunanjo uporabo kumare delujejo na kožo hladilno in blažilno. Že dolgo so znane v lepotilni negi kože, ker jo ohranjajo mlado in odpravljajo gube in madeže. Kumarični sok uporabljamo kot mazilo, ki blaži kožo pri vnetnih stanjih, kot sta koprivnica in ekcem, in zmanjšuje bolečine in vnetja pri herpesu in ugrizih mravelj, uporablja pa se tudi za ohladitev vnetih in pekočih oči. Če kumarični sok pomešamo z enako količino rožne vode in glicerina, lajša sončne opekline in vnetje znojnic. Kumarična voda je idealno čistilo in tonik za mastno kožo.

 

“Kumare so dolgo uporabljali za vsa vnetna in vročična stanja v telesu.”

 

Leta 1633 je zeliščar Gerard zapisal, da kumare »napolnijo venske žile s hladnim stanjem«, in jih priporočil pri vnetju v prsih in pljučnih boleznih, pri preveliki vročini v želodcu in mehurju, pri sluzi in »bakreno rdečih licih, rdečem in svetlikajočem se nosu (rdečem kot rdeče vrtnice) z mozoljčki, mehurčki, rdečimi madeži in podobnimi dragocenimi obrazi«.

Kumarični sok dobimo tako, da pustimo tanko narezane rezine olupljenih kumar dve uri v skledi, potem pa jih precedimo skozi tanko krpo.

Kumarično vodo pripravimo tako, da kumare narežemo na kocke in jih 15 minut kuhamo v litru vode. Precedimo in pretlačimo skozi krpo.

Če želite še več zanimivih informacij se naročite na naše novice in nasvete.

 

Vir: Ljudska zdravila za vsakdanje bolezni; Anne Myintyre; MK 1994

Oznake: kumare, hladijo, hujšanje, protivnetno, čistilno, odvajalno, artritis, protin, koža Posodobljeno: 2. Avgust 2014

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook