Korenje preprosta zelenjava ali zdravilo za vse bolezni?

Objavil v kategoriji Članki, Nasveti - 23. Avgust 2014 . Komentarji (0) .

Lastnosti • olajšuje izkašljevanje • deluje razkužilno • učinkuje kot antioksidant odpravlja strupe

 

„Korenje je prvič omenjeno v zapisih starih Grkov pred 2500 leti.”

 

Korenje je čudovito zdravilo za obnovitev moči, če smo izčrpani ali okrevamo po bolezni, za odpravljanje podhranjenosti in slabokrvnosti, preprečuje pa tudi gnitje zob. Korenje je zelo hranilno, vsebuje veliko vitaminov A, B in C, beta karotina in železa, kalija in natrija. Korenje že dolgo povezujemo z ostrim vidom, slovi pa tudi po tem, da urejuje delovanje črevesja in zdravi zapeko in drisko. Korenje spodbuja tek in lajša vetrove, kolike, okužbe črevesja, peptične razjede in hemoroide. Eno ali dvodnevni post s korenčkovim sokom je odlična terapija za čiščenje jeter in odpravljanje strupov. Odvajalno učinkovanje korenja lajša zastajanje tekočin in blaži vnetje sečnega mehurja. Korenje preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov ter lajša artritis in protin. Lajša izkašljevanje in pomaga, da se pri kašlju, bronhitisu in astmi izloči sluz, s svojim razkužilnim delovanjem pa odpravlja okužbe.

 

„Korenje so uporabljali kot zdravilo proti tuberkulozi, skrofulozi, bronhitisu in pljučnici. Prevretek korenjevega semena so jemali proti griži.”

 

Raziskave so potrdile ljudsko uporabo korenja za zdravljenje krvnega obtoka, kot zaščito pred bo-leznimi srca in ožilja, za preprečevanje otrdevanja arterij in za izboljšanje slike hemoglobina in rdečih krvničk. Če pojemo dva ali tri srednje velike korenčke na dan, si lahko za več kot deset odstotkov znižamo nivo holesterola v krvi. Beta karotin zavira nastanek raka, zlasti v zvezi s kajenjem, antioksidanti pa upočasnjujejo staranje.

 

„Eno od osnovnih starih ruskih ljudskih zdravil je svež korenčkov sok z medom in malo vode. Jemali so ga vsak dan po eno žlico, z njim pa so si zdravili prehlad in kašelj in se varovali pred zimskimi boleznimi dihal.”

 

Naribano surovo korenje lahko uporabimo za zeliščno oblogo, zlasti kot razkužilo in za pospeševanje celjenja ran, trofičnih razjed, opeklin, zanohtnega prisada, bul, gnojnih turov in ječmenč'kOv na očeh. Korenjeva juha lahko pozdravi ozebline in razpokano kožo, blaži srbenje pri ekcemu in zdravi impetigo in herpes.

„Za korenje pravijo, da uravnava menstruacijo in izboljšuje mlečnost.”

 

Korenje naj anm bi pomagalo, da bolje vidimo v temi, cenjeno pa je tudi, ker ureja prebavo in je velik „prijatelj črevesja”. Latinsko ime za korenje, Daucus, izvira iz grške besede „daio”, ki pomeni zažigati, saj je ostrega okusa in poživlja, zlasti korenjeva semena. Korenje čudovito sčisti jetra in prebavila in pomaga pri težavah s kožo. Leta 1960 so znanstveniki v kornjeu odkrili sestavino, imenovano davkarin, ki širi krčne žile in s tem varuje pres bolezmi srca in ožilja.

 

„Korenjevo juho pripravimo tako, da najprej do mehkega skuhamo pol kilograma svežega korenja v enem litru vode, nato pa ga zmečkamo.”

 

Če želite še več zanimivih informacij se naročite na naše novice in nasvete in nas všečkajte na facebooku.

 

Vir: Ljudska zdravila za vsakdanje bolenzi; Anne Myintyre; 1994

Oznake: izkašljevanje, odvajalo, zapeka, slabovidnost, črevesje, podhranjenost, vid, korenje, driska Posodobljeno: 23. Avgust 2014

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook