Kokosovo olje je zdrava maščoba

Objavil v kategoriji Članki - 11. Januar 2015 . Komentarji (0) .

Kokosovo olje iztiskajo iz sadeža kokosove palme. Pod trdo rjavo lupino je debel, okusen sloj mesa bele barve, ki vsebuje nekaj proteinov, železa in maščob. Iz njega pridobivajo kokosovo moko, olje in mast, ki jo uporabljajo za izdelovanje margarine, mila in pridobivanje maščobnih kislin, iz katerih izdelujejo sveče.

 

»Kokosovo olje je zelo stabilno in dolgo ne postane žarko, čeprav ga ne hranimo v hladilniku.«

 

Dve tretjini suhe snovi predstavlja maščoba. Iz mokre kopre iztisnejo male količine specialnega, organsko pridobljenega olja. Kokosova maščoba postane tekoča pri 24 stopinjah celzija in takrat govorimo o olju. Pod 22 stopinjah celzija pa je snežno bele barve in je v trdem stanju in govorimo o masti oziroma maslu. Kokosovo maslo je tudi ena izmed osnovnih sestavin naših izdelkov.

 

Kaj kokosova maščoba vsebuje?

Zaradi svoje stabilnosti je kokosovo olje zelo popularno v slaščičarski in kozmetični industriji. Kot vir lavrinske kisline je sestavni del nadomestnih formul za dojenčke. Lavrinska kislina v materinem mleku ima pomembno nalogo v prehrani dojenčkov. Je predhodnica monolavrina, ki je posebno aktivna maščoba proti mikrobom. Zato so otroci doječih mater bolj odporni proti boleznim kot ostali. Kokosovo olje je tudi glavni vir maščobnih kislin, ki jih najdemo v MCT( trigliceridi s srednje dolgo verigo molekul) oljih.

Uporaba kokosove maščobe

Kokosovo maslo je odlična krema za obraz, a tudi primerno sredstvo za nego stopal, zlasti če imate težave z glivicami. Uporabljajo ga tudi kot regenerativno masko za lase: lase namažete, maslo pustite delovati nekaj ur in ga nato sperete z blagim naravnim šamponom.

 

»Kokosovo olje daje približno 2,5% manj kalorij kot druge nasičene maščobe.«

 

Lahko ga uporabljate kot namaz, zaradi stabilnosti pri visoki temperaturi je primerno za praženje in cvrtje jedi. Hrana pripravljena na kokosu ima odličen okus in posebno barvo. Kokos in njego olje je zdravo za jetra, učinkuje na znižanje holesterola,izboljša presnovo maščob in pomaga pri izgubi odvečne teže. Tudi pri problemih s suho kožo nam lahko prinese izboljšanje.

 

Ugodni vplivi kokosove maščobe

Kokosovo maslo oziroma olje je edina maščoba, ki koristi pri diabetesu; pomaga namreč uravnavati raven sladkorja v krvi in zmanjšuje sekundarne posledice bolezni. Pri prebavi kokosove maščobe je potrebnih manj encimov, torej ne obremenjuje trebušne slinavke. Poleg tega kokosova maščoba dobavlja energijo v celice neposredno in pri tem ne potrebuje inzulina. Dokazano izboljšuje izločanje inzulina in resorpcijo glukoze, hkrati pa je hitreje in lažje prebavljivo kot ostale maščobe z dolgo verigo molekul.

 

»Kokosovo maslo, v nasprotju s prepričanjem, pospešuje presnovo in izgorevanje maščob v celicah ter pomaga zniževati raven holesterola v krvi.«

 

Odlično celi rane in brazgotine. Pomaga premagovati utrujenost, če celice zaradi presežka nenasičenih rastlinskih olj ne morejo sprejeti dovolj glukoze, to občutimo kot kronično utrujenost. Kokosove maščobe ne redijo. Nasprotno, raziskave kažejo, da maščobne kisline potujejo naravnost v jetra, kjer se pretvarjajo v energijo in se ne nalagajo kot maščoba v tkivih. Kokosovo maslo je ena od redkih maščob, ki spodbuja pospešeno izgorevanje maščob in tako pripomore k hujšanju. Kokosove maščobe so pokazale izredne rezultate tudi pri zdravljenju herpesa, luskavice in glivice kandide.

Vse našteto seveda velja le za hladno stiskane, nerafinirane maščobe. Te boste našli le v peščici naših trgovin z zdravo prehrano.

 

Naravo milo s čokolado in kokosom

Vsa naša mila vsebujejo kokosovo maslo, pripravili pa smo posebno milo s kokosom in čokolado. Naravno milo s čokolado kožo izdatno vlaži, ji vrača prožnost in mehkobo. Bogato je z antioksidanti in kožo varuje pred staranjem. Namenjeno je vsakodnevni negi celega telesa. Naroči

 

 

Če vam je prispevek všeč in želite še več zanimivih informacij, se naročite na novice in zanimivosti iz sveta zelišč. Veseli pa bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook