Katera so najpogosteje uporabljana zelišča

Objavil v kategoriji Članki - 20. Junij 2014 . Komentarji (0) .

Zelišča jed obarvajo in zaokrožijo, ter deloma nadomestijo sol. Jed obogatijo z mineralnimi snovmi in vitamini. Zelišča z močnimi vonji uporabljajte zmerno. Mehko zelenje dodajte jedi tik pred koncem kuhanja.

 

O ravnanju z zelišči

Zelišča so občutljiva živila, ki pri napačnem ravnanju izgubijo vonj. Obdelajte jih takoj po pobiranju ali nakupu in mehke liste vedno previdno narežite.

Zelišča režite na navlaženi leseni deski mali deski iz umetne snovi. Suhe lesene deske vsrkajo vonj v les.

Zelišča morate pobrati okoli poldneva, ker so takrat eterična olja najmočnejša.

Če zelišča zavijete v vlažno krpo, ji kahko v zelenjavnem predalu hladilnika hradnite do 3 dni.

Za daljše hranjenje lahko zelišča posušite, zamrznete ali vložite v olje.

 

Najpogosteje uporabljana zelišča

Zelo aromatična bazilika ima oster in sladek okus, dobro gre k sladkim in pikantnim jedem. Morate jo le natrgati ali s škarjami razrezati na drobne trakove.

Rahlo grenek pelin uporabite pri mastnih jedeh, kot so jegulja, gosja pečenka in ovčetina. Zelišče po navadi kuhajte skupaj z jedjo, vendar pa ga uporabljajte zelo varčno, ker vsebuje grenke snovi.

Zaradi popopranega aromatičnega okusa tudi šetraj uporabljajte zmerno. Dobro gre k fižolovim ali hitro pečenim jedem. Ne morete pa ga zamrzniti.

Boraga vsebuje veliko kalija in kalcija. Dodajte jo solatam, grahovim in fižolovim juham ter hladnim omakam. Ima rahel okus po soli in spominja na kumare. Cvetove borage lahko kandirate, sušiti pa je ne morate.

Koper gre odlično k ribam, rakom, kisli polivki in kumarični solati. Njegov okus spominja na kumino. Najmočnejši okus ima poleti. Koper potresite po jedi, tik preden jo postrežete.

Pehtran izvira iz Sibirije in Severne Amerike. Z njim začinjajte kis, gorčico ali bearneško omako, dobro gre tudi k svetli perutnini, zajcu in rakom. Pri sušenju izgubi svoj sveži ostri vonj.

 

»Varčevalni nasvet: Pogosto v trgovini prodajajo le večjo količino zelišč. Odvečna zelišča narežite in jih zamrznite v plastičnih vrečkah ali posodah. Tako imate vedno na voljo sveža zelišča.«

 

Krebuljica gre zaradi svežega ostrega vonja dobro k solati, juham in zeliščnemu maslu, pa tudi jajčnim in sirovim jedem.

Z listi luštreka začinjajte juhe, enolončnice in krepke mesne jedi. Semena poživijo solato, kruh s sirom ali testo za kruh. Zelišče ima močen vonj, zato ga uporabljajte varčno.

Lovor ne spada le med marinade za pečenke in divjačino, ampak gre dobro tudi k ribam in paštetam. Spodbuja tek in konzervira.

Majaron spodbuja prebavo in gre dobro k težkim jedem, kot so gos, ovčetina, mastne jedi ali grahova enolončnica. Ne morete pa ga zamrzniti.

Med številnimi vrstami mete sta najbolj znani klasasta ali zelena in poprova meta. Zmeren odmerek mete poudari dober okus spomladanske zelenjave, graha, solate, dobro pa gre tudi k poobedkom ali sadnim bovlam.

Dobra misel (origano) spada v isto družino kot majaron. Z njo lahko začinite pice in paradižnikove jedi. Rahlo trpko zelišče uporabljajte le zmerno.

Z vitamini bogat peteršilj spada med najpomembnejša kuhinjska zelišča in gre dobro k številnim solatam, omakam in juham, pa tudi zelenjavi in k ribam. Dodajte ga tik pred koncem kuhe.

Rožmarin gre čudovito k jagnetini, divjačini, ribam in svinjini, pa tudi k paradižniku. Iglice z močnim okusom uporabljajte le umirjeno.

 

»Dobro je vedeti: Po zamrzovanju so zelišča močnejša. Bazilika, koper, pehtran, žajbelj in materina dušica imajo po zamrzovanju močnejši okus. Kuhane jedi, ki jih nameravate zamrzniti, zato s temi zelišči le varčno začinjajte.«

 

Z rahlo grenkim žajbljem začinjajte tik pred koncem kuhe svinjsko pečenko ali perutnino. Sicer pa gre dobro tudi k paradižniku in fižolu.

Drobnjak ima podoben okus kot čebula in por. Dobro gre k solati, mesnim in zelenjavnim juham, skuti, krompirju, pa tudi k umešanim jajcem. Mlajši ko je, mehkejše sestave je in ostrejšega okusa.

Z različnimi vrstami materine dušice lahko začinjate juhe, zelenjavo, narastke in mesne jedi. Materina dušica se dobro obnese v povezavi s česnom. Sveža limonova materina dušica gre dobro k ribam in perutnini.

V kolikor vam je prispevek všeč in želite še več informacij in nasvetov iz sveta zelišč ter naravnih izdelkov, se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Vir: Stare modrosti; Znova odkriti nasveti; Mladinska knjiga, 2012

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook