Kako vlagati sadje in zelenjavo

Objavil v kategoriji Nasveti - 2. Junij 2018 . Komentarji (0) .

 

Sadje ali zelenjavo pripravite na vlaganje v loncu za vkuhavanje, loncu na pritisk ali v pečici. Odločilnega pomena je, da pri vlaganju ustvarite vakuum, ki preprečuje, da bi v kozarec prodrli škodljivi mikroorganizmi.

 

Kako se pripravimo na vlaganje

Poleg kozarcev za vlaganje sadja ali zelenjave potrebujete tudi kuhinjsko tehtnico in merilni kozarec ter penovko in lij, s katerima z vkuhanimi sadeži polnite kozarce. Prijemalo za kozarce olajša dvigovanje kozarcev iz vroče vode. Ne pozabite tudi na nalepke za opis vložene vsebine.

Najbolj primerni so posebni kozarci za vlaganje, ki imajo gumijasto tesnilo, steklen pokrov in vzmetno zapiralo. Preverite, ali imajo kozarci za vlaganje raze oziroma so okrušeni.

Gumijasto tesnilo je pomembno za zrakotesno zaprtje kozarca, zato preverite, ali je morda poškodovano. Pred vlaganjem kozarce in tesnila prekuhajte v kisovi vodi, nato jih pustite, da se z glavami navzdol odcedijo na stojalu za odcejanje.

 

»Kompot ima tudi za zdravje koristne prednosti. Ljudje, ki so občutljivi za kisline, ga bolje prenašajo kot sveže sadje.«

 

Kozarce lahko sterilizirate tudi v pečici; pekač obložite s kuhinjskim papirjem, nanj razpostavite kozarce in ga dajte za 10 minut v pečico, segreto na 160 °C.

Če vkuhavate v loncu, morajo biti vsi kozarci za vlaganje enako visoki in ne smejo segati do roba lonca.

Od tega, ali so bili vloženi sadeži v kozarcih obliti s hladno ali vročo vodo, je odvisno, ali lonec napolnite s hladno ali vročo vodo, saj lahko kozarci počijo. Za vkuhavanje v pečici kozarce razporedite na rešetko ali na pekač. Pred dajanjem v pečico jih ne segrevajte.

Kako vložimo sladke sadeže

Načeloma so vse domače sorte sadja primerne za vlaganje. Zaradi visokega deleža sadnih kislin, ki razkužujejo, jih lahko obdelujete brez večjih težav.

2 kg sadežev vkuhajte v sirup z 1 1 vode in 500 g sladkorja.

Pri kompotu količino dodanega sladkorja prilagajajte količini sladkorja, ki jo vsebujejo sadeži, da bi bil okus kompota uravnotežen.

Oprane in narezane sadeže dajte v limonovo vodo, da ne oksidirajo. Sadje naložite v plasteh le do 2 cm pod robom kozarca za vlaganje.

 

»Liste rdečega zelja morate pred vkuhavanjem razrezati na majhne trakove in jih skuhati do hrustljavega.«

 

Namesto izvirnih kozarcev za vlaganje lahko uporabite rabljene kozarce za marmelado ali zelenjavo z navojem za pokrov. Pomembno je, da jih zrakotesno zaprete in da niso poškodovani. Kislina lahko razje kovino in sprosti snovi, ki v nekaterih okoliščinah zaidejo v vloženo vsebino. Pred uporabo morate kozarce in pokrove temeljito očistiti. Najbolje je, da jih dobro prekuhate.

Nato kozarce napolnite s sladkornim sirupom, jih zaprite in dajte v lonec oziroma v pečico. Sadje kuhajte približno 30 minut pri 90 °C.

 

Nasvet:

Namesto izvirnih kozarcev za vlaganje lahko uporabite rabljene kozarce za marmelado ali zelenjavo z navojem za pokrov. Pomembno je, da jih zrakotesno zaprete in da niso poškodovani. Kislina lahko razje kovino in sprosti snovi, ki v nekaterih okoliščinah zaidejo v vloženo vsebino. Pred uporabo morate kozarce in pokrove temeljito očistiti. Najbolje je, da jih dobro prekuhate.

 

Kako vložimo zelenjavo

Zelo uspešno je vlaganje kumar, korenja in paprike, primerni pa so tudi paradižnik, fižol, grah, zelje, gobe in zelena.

Zelenjavo naložite v kozarce v plasteh, jo potlačite in kozarce napolnite z vrelo slano raztopino 1 žličke soli in 1 l vode.

Večino zelenjave kuhajte pri temperaturi 90-95 °C. Zelje, zelena, grah in fižol zahtevajo 2 uri,paradižnik in kumare pa samo 30 minut pri 85 °C, saj se sicer preveč zmehčajo.

Čas vkuhavanja se zmanjša, če zelenjavo prej blanširate ali na pol skuhate.

Zelo koristne so posebne kovinske košare, s katerimi kozarce dajete v lonec ali pečico.

 

»Češnjam pred vlaganjem previdno odstranite peclje in pečke. Pazite, da pri tem ne izgubijo preveč soka.«

 

Kako ugotovimo napake pri vlaganju

Če vložena zelenjava ni hrustljava, slana raztopina ni bila dovolj močna.

Če se je vložena zelenjava temno obarvala, morate naslednjič uporabiti destilirano vodo. Tudi jodirana sol lahko povzroči temno obarvanje.

 

Kaj naredimo po vkuhavanju

Zapiralo na vzmet pri kozarcu za vlaganje odstranite šele potem, ko se kozarec povsem ohladi. Pri pokrovu na navoj se pokrov pri nastanku vakuuma v sredini izboči.

Če ima pokrov zaporo, jo previdno odprite in kozarec primite za zgornji rob ter ga privzdignite. Vakuum mora zadržati težo kozarca.

Če vakuum ni nastal, kozarec postavite v hladilnik in hitro pojejte vsebino.

Kozarce za vlaganje, ki jih ne morete odpreti, dajte z glavo navzdol v lonec vroče vode. Pri tem se zmanjša tlak v notranjosti, tako da kozarec lažje odprete.

Vložena sadje in zelenjavo lahko na temnem mestu hranite 1 leto.

 

Če vam je prispevek všeč se nam lahko pridružite na facebook strani ali se naročite na naše novice.

Vir: Readers Digest: Stare modrosti; Znova odkriti nasveti

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook