Kako si lahko pomagamo z aloe vero

Objavil v kategoriji Nasveti - 17. Junij 2018 . Komentarji (0) .

 

V lončku posajeno alojo ali dve bi lahko gojili na okenski polici v vsaki kuhinji. V zdravilne namene so rastlino uporabljali že v prazgodovini. Danes je prozorna želatina, ki jo najdemo v mesnatih listih aloje, razširjeno zdravilo za pomoč pri sončnih opeklinah, manjših ranah in težavah s kožo. Gel je bogat s protivnetnimi snovmi, zato so ga uporabljali tudi za zdravljenje hemoroidov in pikov žuželk. Na srbeči in razdraženi koži tvori prevleko, ki hladi in učinkuje blažilno.

»Aloja pomaga: • mozoljavost starostne lise • atletsko stopalo • žulji • suhi lasje • suha koža • vročinski izpuščaj luskavica • izpuščaji po britju • pasovec • sončne opekline • bradavice • obrazne gube.«

 

Znanstvena proučevanja aloje so usmerjena v odkrivanje njenih učinkovin pri oralnem uživanju, vendar raziskave še niso dale do-končnih rezultatov. Vseeno so njeni privrženci prepričani, da uživa-nje gela — oziroma soka z visoko vsebnostjo aloje — pomaga pri artritisu, sladkorni bolezni in peptičnih razjedah. Kanček previdnosti ob takih trditvah ni odveč, drži pa, da je aloja eno najboljših naravnih zdravil vseh časov za kožo.

 

Učinkovito zdravilo za kožo

Znanstveniki ne vedo natančno, kako aloja deluje, odkrili pa so nje-ne številne učinkovite sestavine. Gel vsebuje lepljive snovi, ki tvorijo naravno pomirjevalno blažilo. Bogat je s protivnetnimi snovmi, vsebuje pa tudi kemično sestavino, imenovano bradikinaza, ki deluje kot lokalni anestetik. Magnezijev laktat v aloji pomirja srbenje. V gelu so tudi snovi, ki razširijo krvne žile, povečajo dotok krvi do prizadetega mesta in pospešujejo celjenje.

 

»Za blaženje sončnih opeklin, ureznin, zlate žile in manjših opeklin površino najprej umijte z milom in vodo. Nato odrežite kos velikega lista, ga prerežite po dolgem in iztisnite gel. Obilno ga nanesite na poškodovani del. Postopek ponovite dvakrat do trikrat na dan.«

 

Manjše opekline

Na prizadeto mesto hitro namestimo obkladek z gelom aloje, kar zmanjša bolečino, navlaži kožo ter prepreči vdor mikrobov in zraka. Aloja pomirja kožo tudi ob sončnih opeklinah. Za lajšanje bolečin pri obsežnejših sončnih opeklinah dodaj-te skodelico ali dve alojinega soka v kad z mlačno vodo, v kateri se namočite in ohladite.

 

Ureznine in praske

Gel aloje se na koži posuši, ustvari naravno obvezo in pospešuje celjenje. Toda ne uporabljajte ga pri resnih poškodbah. Znanstveniki bolnišnice v Los Angelesu so ugotovili, da v takih primerih uporaba gela čas celjenja pravzaprav podaljša.

Mazilo z aloe vero spodbuja celjenje ran, lajša vnetja, ekceme, opekline in blaži pike žuželk. Izdatno vlaži in mehča kožo, neguje ter deluje pomlajevalno. Naroči zdaj...

 

Luskavica

Gel pomirja, blaži in mehča srbečo kožo, pokrito z ki so značilne za to kronično kožno bolezen. Neka štiritedenska raziskava je pokazala 83-odstotno izboljšanje kože pri bolnikih, ki so uporabljali alojo, in samo 6-odstotno izboljšanje pri bolnikih, ki so uporabljali kremo brez aktivnih sestavin aloje.

 

Mozoljavost

Alojo nanesite na mozolj, ki je boleče izbruhnil. Raziskava je pokazala, da se z uporabo aloje kožne težave popolno-odpravijo v 90 odstotkih primerov — kar je skoraj dvakrat večina kot primerih, pri katerih je uporabljeno konvencionalno zdravilo v za mozolje.

 

»Rastline ni težko gojiti, zato bodo temu kos tudi manj izkušeni ljubitelji vrtnarstva. Lepo uspeva, tudi če jo zanemarjamo, ne potrebuje veliko vode, prenaša senčna, temna mesta in revno zemljo. Nikakor pa je ne smemo izpostaviti temperaturam, nižjim od 5 °C, zato je najbolje, da jo postavimo na okensko polico ali v rastlinjak.«

 

asasti izpuščaj

Boleči kožni izpuščaji, ki jih povzroča virus herpesa, se celijo hitreje, če na kožo nanesemo alojo. Kaže, da ima nekaj protivirusnih učinkov. Poleg tega aloja razširja drobne krvne žile (kapilare) in s tem omogoča večji dotok krvi do poškodovanega mesta in pospešuje zdravljenje.

 

O uživanju aloje

Zdravniki se strinjajo, da aloja pomaga pri manjših kožnih težavah. Toda kaj menijo o oralnem uživanju alojinega gela ali soka? Za zdaj še ni dokazov, toda številne raziskave dajejo slutiti, da je aloja tudi v tej obliki zelo zdravilna. Znanstvena študija na prostovoljcih je po-kazala, da je uživanje alojinega soka dvakrat dnevno 42 dni zapored občutno znižalo raven sladkorja v krvi, kar namiguje na možnost zdravljenja sladkorne bolezni z alojo. Japonski raziskovalci poročajo, da aktivne sestavine v aloji zavirajo izločanje želodčnih sokov in nastajanje želodčnih razjed, kar povečuje ugled aloje kot zdravila za ulkus. Kaže, da dejansko dve od aktivnih kemičnih sestavin v aloji onemogočata ali uničujeta Helicobacter pylori, bakterijo, ki povzroča večino želodčnih razjed. In nenazadnje: kaže, da ima kemična sestavina acemanan, ki je v zunanjem ovoju listov aloje, protivirusne učinke. Vendar pa bo treba opraviti še nekaj raziskav, da bodo znanstveniki to dokazali.

 

Premočno  odvajalo

Aloja je učinkovito — pravzaprav preveč učinkovito — odvajalo. Alojin mleček, pridobljen iz lupine listov aloje, spada med močna odvajalna sredstva. Spodbuja Črevesne krče in pospešuje prebavo. Zdrav-niki ga, tako kot druga močna odvajalna sredstva, redkokdaj Priporočajo. Lahko povzroči hude krče in diarejo z izgubo tekočine in življenjsko pomembnih elektrolitov — mineralov, ki imajo veškem telesu pomembno vlogo.

 

Če vam je prispevek všeč se nam lahko pridružite na facebook strani ali se naročite na naše novice.

Vir: Readers Digest 1001 domače zdravilo

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook