Kako hitro in učinkovito popraviti spodrsljaje pri kuhanju

Objavil v kategoriji Nasveti - 5. Maj 2018 . Komentarji (0) .

Smolo v kuhinji ima lahko prav vsak. Pečenka se prismodi, krompirjeva kaša je preveč slana, omaka pregosta ali juha preredka. Z nekaj improvizacije in nekaj trikov  je mogoče takšne spodrsljaje popraviti — celo tedaj, ko gosti že stojijo pred vrati.

 

Preprečevanje kuhinjskih spodrsljajev

Nekaterim vrstam smole v kuhinji se lahko že vnaprej izognete.

- Mleko se ne prismodi, če lonec pred segrevanjem splaknete s hladno vodo.

- Maslo v ponvi ne porjavi, če mu dodate nekaj jedilnega olja.

- Goveja juha ostane čista, če jo kuhate skupaj s čisto jajčno lupino.

- Klobasa iz kuhanega mesa ne poči, če vreli vodi dodate nekaj mleka.

- Da pečenka ne bi bila žilava, jo prelijte z vročo vodo ali vročo jušno osnovo.

- Krompirjevi kroketi in jajčne jedi se ne prijemajo ponve, če jo pred peko natrete s soljo.

- Riba se pri peki ne prime ponve, če ponev prej potresete z moko ali maščobi za peko dodate nekaj soli. Riba pri kuhanju težje razpade, če jo prej pokapate z limonovim sokom in pustite, da nekaj časa počiva.

 

»Z naribanim sirom lahko rešite prismojen narastek.«

 

Hitra pomoč

Obstaja veliko majhnih nezgod, ki jih lahko hitro in poceni popravite.

- Če v vreli vodi poči jajce, vodi hitro dodajte kanček kisa, ki takoj zaustavi beljak. Počena jajca pred kuhanjem zavijte v aluminijasto folijo.

- Žilavo jušno meso postane ponovno mehko, če vodi za kuhanje dodate nekaj kisa.

- Majoneza, ki jo sami pripravite, se ne sesiri, če na hitrico do trdega stepete rumenjak in nekaj soli, nato pa ju po kapljicah umešate v majonezo.

- Če stepeni beljak ni trd, mu dodajte nekaj kapljic limonovega soka in nekaj soli.

- Pretrde zdrobove cmoke dajte za 10 minut v hladno vodo. Ko jih zavrete, se močno napijejo vode in postanejo rahlejši.

- Testenine, ki se lepijo skupaj, postavite nad paro, da se odlepijo. Grudasto želatino previdno pogrejte ob neprestanem mešanju ali pa jo precedite skozi sito.

 

»Je juha ali omaka premastna? Ohladite jo in odstranite maščobo.«

 

- Kolač lažje vzamete iz pekača, če ga položite na vlažno krpo.

- Če želite hitro razmastiti premastno omako ali juho, položite na tekočino nekaj solatnih listov ali kuhinjski papir, ki prestrežejo maščobo.

 

Prismojeno

- Prismojen krompir v oblicah ali slan krompir do spodnje plasti previdno vzemite iz lonca in ga do konca skuhajte v sveži vodi ter dosolite, da okus po prismojenem izgine.

- Prismojene omake ne smete mešati. Del, ki se ni prismodil, hitro prelijte v drug lonec in mu dodajte nekaj suhega kruha ali surovih kosov krompirja.

- Če se prismodi pečenka, prizadeta mesta izdatno obrežite in pečenko v sveži maščobi in čistem loncu ponovno specite.

- Če se prismodi narastek, odstranite zgornjo plast, potresite s sirom, belimi drobtinami ali zmletimi orehi in kosmi masla ter do konca specite. Če v lonec daste ščepec soli, sol veže okuspo rahlo prismojenem mleku.

- Prismojena mesta po kuhi zdrgnite s strgalom in jih zloščite.

 

Pregosto ali preredko

- Preredko omako ali juho zgostite z 1 žličko škrobne moke ali kosmov pretlačenega krompirja. Do gladkega jih zmešajte z nekaj vode in dodajte omake. Zavrite in začinite, če je treba. Druga možnost je, da v enakih delih pregnetete moko in maslo ter ju postopoma dodajate, dokler se juha ali omaka ne zgosti.

- Pregosto omako lahko razredčite z vodo, jušno osno mlekom ali smetano in jo primerno dodatno začinite.

- Grudasto omako precedite skozi cedilo, da postan ponovno gladka.

 

Preslano ali preveč začinjeno

- Preveč soli lahko v večini primerov povsem preprosto nevtralizirate z mešanico iz enakih delov jabolčnega in vinskega kisa ter sladkorja.

- Preveč slano juho ali omako razredčite z vodo, vinom, mlekom ali smetano.

- Pri gosti juhi ali enolončnici lahko slani. okus ublažite z naribanim krompirjem.

- V preveč slano jušno osnovo dajte 1-2 surova beljaka, ki se sesirita in vežeta sol. Na koncu juho precedite skozi cedilo ali pa beljak poberite s penovko.

- V preostro mesno juho dajte naribano korenje ali nariban krompir in vse skupaj še enkrat skuhajte.

- Če je okus po česnu premočen, v jed obesite vrečko iz gaze z nekaj natrganega peteršilja, dokler se okus ne izravna.

Če vam je prispevek všeč se nam lahko pridružite na facebook strani ali se naročite na naše novice.

Vir: Readers Digest: Stare modrosti; Znova odkriti nasveti

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

02 675 71 31
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook