Jabolko na dan odžene zdravnika stran

Objavil v kategoriji Članki - 25. Julij 2014 . Komentarji (1) .

Jabolko izboljšuje prebavo • je hranilno • deluje protivirusno • znižuje holesterol • odpravlja strupe • čisti črevo.

Jabolko je skladišče vitaminov, mineralov in drugih življenjsko pomembnih, lahko prebavljivih hranilnih snovi. Na veliko veselje tistih, ki hujšajo - tudi zavira tek. Jabolko je čudovito za izboljšanje prebave. Vsebuje jabolčno in vinsko kislino, ki nevtralizirata želodčno kislino in pomagata pri presnovi beljakovin in maščob, zato je že tradicionalna priloga k svinini ali goski.

„O zdravilnem učinkovanju jabolka so pisali že v starogrških in rimskih časih. V grški mitologiji ima jabolko okus po medu in zdravi vse bolezni.”

V ljudskem zdravilstvu so jabolka uporabljali za zdravljenje gripe, vročine, bronhialnih težav, bolezni srca, dremave lenobnosti in slabokrvnosti; za zmanjševanje nabreklosti nosne sluznice in čiščenje sluzi v prsih ter za hitrejše okrevanje po bolezni. Vse to potrjuje tudi star pregovor, ki pravi, da bi zdravnik ostal brez dela, če bi ljudje vsak večer pred spanjem pojedli eno jabolko.

„Kuhana jabolka so bila cenjeno pomirjevalo, ki umirja tesnobo in omogoča miren sen.”

Jabolko je čudovito zdravilo, ki odpravlja strupe, pospešuje delovanje jeter in izločanje seča ter pomaga pri odstranjevanju sečne kisline. Vse to pojasnjuje, zakaj pomaga pri boleznih jeter in žolča, slabi prebavi, preveliki količini želodčne kisline, vnetju želodčne sluznice, peptični razjedi, sindromu vzdraženega črevesja, vnetih sklepih, protinu, zastajanju telesnih tekočin, sečnih kamnih in glavobolu. Jabolko učinkuje odvajalno, ker vsebuje pektin, ki pripomore k spraznjevanju debelega črevesa, lahko pa pomaga tudi pri driski. Naribana jabolka uporabljamo proti driski pri dojenčkih, zlasti če jo povzroči rast zob, slovijo pa tudi kot zdravilo za grižo in vnetje debelega črevesa.

„Kuhana jabolka so bila cenjeno pomirjevalo, ki umirja tesnobo in omogoča miren sen.”

Sodobne raziskave so odkrile, da so jabolka in njihovi sokovi učinkoviti sovražniki virusov; ljudje, ki pojedo veliko jabolk, so manj dovzetni za prehlade in okužbe dihal. Če pojemo dve do tri jabolka na dan, lahko znatno znižamo raven holesterola v krvi (zlasti ženske) in znižamo krvni tlak. Jabolka pomagajo tudi sladkornim bolnikom, ker uravnavajo krvni sladkor. Za zunanjo uporabo Pečena jabolka so uporabljali za najrazličnejše težave. Polagali so jih na boleče uho; zmečkana in pomešana z malce žvepla so namazali na garje in lišaj; zmešana z enako količino olivnega olja pa na rane, ki so se počasi celile.

„Naribana surova jabolka so uporabljali kot oblogo za podplutbe, vnete oči in krčne žile.”

Sodobne raziskave so odkrile, da imajo jabolka močne protivirusne lastnosti. Vsebujejo taninsko kislino, ki je zelo učinkovita proti virosu herpesa. Druge sestavine, imenovane polifenoli, učinkujejo proti raku, pektin pa veže strupene kovine, kot sta živo srebro in svinec, in jih izloči iz telesa. Jabolko je torej dobro oskrbnljeno s sestavinami, ki nas varujejo pred nekaterimi učinki sodobne onesnaženosti okolja, pa tudi pred starostnimi boleznimi.

Vir: Anne McIntyre, Ljudska zdravila za vsakdanje bolezni, 1994

Oznake: znižuje holesterol, protivirusno, prebava, jabolka, zanimivosti, jabolko, strupi, črevo Posodobljeno: 25. Julij 2014

Komentarji (1) (Odgovori (1)

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook