Ginko – Ginko biloba L.

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 21. Februar 2015 . Komentarji (0) .

Ginko – Ginko biloba L.

 

Druga imena: Ginkijevec, ginkijo, dvokrpi ginko

 

Družina: Ginkijevci

 

Čas nabiranja: Liste nabiramo meseca Julija

 

Značilnost: Njegovi pahljačasti listi spominjajo na račjo plavut

 

 

 

Ginko je do 30 m visoko drevo in je edini potomec mogočne skupine pradreves, saj je po zgradbi podoben 200 miljonov let starim fosilnim ostankom, zato je tudi živi fosil. Posebnost tega pradrevesa je, da so posamezna drevesa moška in ženska, njihov spol pa se določi šele tedaj, ko drevo začne cveteti. Moški primerki imajo mačice, ki se razvijejo v poganjek z majhnimi pelodnimi vrečkami s pelodom. Pri ženski obliki pa se razvijeta dve semenski zasnovi ali več. Po oprašitvi običajno dozori le eno seme. To neprijetno diši in ima os zunaj sočen ovoj, znotraj pa trd notranji ovoj, pod njim pa tanko mrenico, ki obdaja kalček.

 

»Listi imajo obliko račje plavuti, zato ga Kitajci imenujejo Ya Chio, kar pomeni drevo z račjimi nogami.«

 

Rastišče

Ker je ginko neobčutljiv na škodljive snovi v zemlji in zraku, bencinske hlape, dim in sušo, ga sadijo ob cestah in po parkih povsod po svetu. Ne škoduje mu niti mraz, pozimi pa mu odpadejo listi.

Sestavine in učinkovine

Listi vsebujejo flavonoide, procianidine, eterično olje v sledovih, karotinoide, organske kisline, čreslovine, sluzi, klorofil itd.

Uporaba

Snovi v ginku delujejo na žile, tako, da jih širijo in blažijo žilne krče. To koristi bolezni arterij na nogah in na drugih delih telesa, ko so žile zožene in ovirajo prekrvavljenost nog, rok in možganov. S tem prizadeti deli dobijo dovolj glukoze in kisika, zmanjšajo se krči in s tem tudi bolečina. Ljudsko zdravilstvo na Kitajskem liste uporablja za lajšanje težav zaradi astme, proti srčnim obolenjem, izgubi spomina. Z rednim uživanjem ginkovih pripravkov se izboljša splošno počutje bolnikov, zmanjša se vrtoglavica in izboljša se spomin.

 

»Ker izvlečki iz ginkovih listov delujejo na steno arterij in arteriol, redno uživanje ginkovih izvlečkov blaži težave sladkornih bolnikov.«

 

Izboljša se prožnost žilnih sten, zmanjša se gostota krvi, vse to pa dobro deluje tudi na krvna telesca, ki se med seboj ne lepijo. Ginkovi pripravki zavirajo arteosklerozo, nase vežejo škodljive proste radikale in ščitijo žilne stene pred poškodbami.

Recepti

Zdravilno vino

Zdravilno mešanico pripravimo iz enakih delov ginkovih listov, rožmarinovih listov, glogovih listov, šetraja. Dva utežna dela mešanice namočimo v osmih utežnih delih rdečega vina. Dobro zaprto steklenico postavimo za 14 dni na toplo. Nato tekočino precedimo in spravimo. Aromatično vino pijemo po velikih žlicah od tri- do štiri krat na dan.

Tinktura

Za domačo uporabo lahko iz ginkovih listov pripravimo tinkturo. Dva utežna dela drobno zrezanih svežih listov namočimo v osmih delih 60 odstotnega alkohola. Dobro zaprto steklenico z vsebino postavimo za 14 dni na toplo. Nato tinkturo precedimo in hranimo v temni steklenici.

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

 

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook