Galgant ali začimba življenja, ki daje posebno moč

Objavil v kategoriji Članki - 29. Julij 2014 . Komentarji (1) .

Hildegarda je galgant imenovala začimba življenja, ki vam lahko vlije več moči od energijske pijače ter vas ohranja budne, ob tem pa poskrbi tudi za prebavo in žolčnik.

Ob bok ga lahko postavimo ingverju ali popru, saj je nekako zlitje obeh navedenih za relativno nizko ceno. V časih, ko je poper imel zelo visoko ceno, ga je z lahkoto nadomestil galgant. Največ so ga v 9. st. arabski trgovci prinašali iz Kitajske in jugovzhodne Azije v Evropo. Tedaj je bil cenjen kot začimba in zdravilo.

Omenjen je v mnogih recepturah Hildegarde. Ohranjen je srednjeveški recept za omako, ki so jo pripravljali iz rdečega vina, zgoščenega s kruhom in začinjenega z vinskim kisom, sladkorjem, ingverjem in galgantom. V tistem času so ga uporabljali tudi kot afrodiziak, z njim pa so začinjali tudi pivo.

"Galgant je tako prepreprost in učinkovit, vendar še vedno ostaja v senci ingverja."

Danes počasi ponovno spoznavamo, da je galgant zelo uporabna rastlina, še posebej za tiste z težavami s prebavo, z žolčnikom in upočasnjenim metabolizmom. Galgant spada v družino Ingverjevk, skupaj z ingverjem in kurkumo. Kot začimbo in zdravilo uživamo podzemni del rastline. Podoben je ingverju, le da je galgant nekoliko svetlejše barve, pod tanko lupinico pa so vidne rjavo-oranžne proge, ki jih ingver nima. Njegov vojn spominja na smrekove iglice.

"Listi in semena galganta so prav tako užitni in zelo aromatični."

Galgant vsebuje škrob, eterično olje, cimetovo kislino, cineol, eugenol, bergamotko, kafro in smolo. Tako je bogat vir grenčin, flavonoidov, mangana in rdečega pigmenta. Deluje protivnetno, spazmalitično, normalizira delovanje srca, razbremenjuje srce in znižuje srčno frekvenco. Hildegarda ga je prepoznala kot začimbo z izrazito toplim delovanjem in ga zelo cenila. Priporočala ga ja pri srčni oslabelosti, motnjah prekrvavitve, želodčnih in črevesnih težavah, motnjah v delovanju žolčnika, hitri utrujenosti, nemoči, angini plektoris, motnjah v obtočilih, pri vročini in bolečinahv hrbtenici in križu.

Indijci ga priporočajo tudi kot učinkovito sredstvo proti zadahu. Hildegarda je v tem primeru priporočila uživanje galganta in koromača v enem delu ter muškatnega oreščka in bertama v dveh delih. Dobro deluje tudi proti bakterijskim in glivičnim vnetjem, zaradi česar je odličen tudi pri oslabljenem obrambnem mehanizmu telesa. Imunski sistem pa pomagajo krepiti tudi flavonoidi, dobro pa znižuje tudi telesno temperaturo.

"Sveža korenina je pekoča in greje, tudi v presnovi deluje toplo."

Kdor poskusi galgant v prahu ugotovi njegovo raznovrstnost. Najprej spominja na ingver, nato se spremeni v nekaj poprastega, v okusu pa zaznamo tudi posebno svežino. V Evropi ga uporabljamo komaj nekaj stoletij na Kitajskem in v Aziji pa ga uporabljajo že tisočletja.  Dodajate ga lahko različnim juham, omakam, dušenim jedem. Dobro se poda  k mesu, predvsem k žaru. Z njim ponekod začinjajo jetrne klobase in medenjake. Svežega uporabljamo podobno kot ingver, narezanega rezine, nasekljanega ali nastrganega. Dobro se ujame  s česnom, čilijem, ingverjem, koromačem, kurkumo in limonsko travo.

Če vam je prispevek všeč in želite še več zanimivih informacij, se naročite na novice in zanimivosti iz sveta zelišč. Veseli pa bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Oznake: obrambni sistem, žolčnik, prebava, azija, začimbe, poper, ingver, galgant, imunski sistem Posodobljeno: 30. Julij 2014

Komentarji (1)

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook