Gabez so uporabljali že rimski vojaki, spoznajte zakaj

Objavil v kategoriji Nasveti - 30. Oktober 2016 . Komentarji (0) .

 

 

 

Botanično ime Symphytum izvira iz grškega izraza »symphein« za zraščanje.

 

Gabez nabiramo zgodaj spomladi (marca, aprila, maja) preden rastlina cveti, ali pa pozno jeseni (oktobra, novembra).

 

Nemško ime za gabez je »Beinwell«, kar izvira iz zdravilnega učinka rastline: »Wellen« pomeni zraščati, z izrazom »Bein« pa so v tem primeru mišljene kosti.  Ker so korenine globoke in dobro vraščene, jih je treba kopati s koničasto lopato, da jih preveč ne ranimo in nam ne odtečejo dragoceni sokovi. Korenine izkopijemo, jih operemo, po dogem narežemo na liste in hitro posušimo v zračnem prostoru, saj lahko drugače splesnijo, s tem pa se razkroji najdragocenejša snov gabeza, alantoin. Posušene korenine zmeljemo v prah.

 

Korenine so najzdravlnejši del gabeza saj so v njih najpomembnejše aktivne snovi kot so alantoin, rastlinska. sluz. in tanini. Alantoin spodbuja prekrvavitev in regeneracijio. celic, zato pospeši zdravljenje vseh vrst poškodb (zvini, zlomi, krvavitve, zmečkanine„ praske, pretegnjene mišice).

 

Gabez se kot zdravilna rastlina uporablja že od antike. Glavk, vojaški zdravnik v času starih Rimljanov, je pri zlomih, podplutbah in zmečkaninah za zdravljenje poškodovanih vojakov uporabil nanos kaše iz korenine.

 

Kašasti obkladki se odlično obnesejo pri vseh naštetih poškodbah, prav tako pa tudi pri krčnih žilah, zadebelinah zaradi revme, zatrdlinah v dojkah, bolečih krilih po amputaciji, pri vnetju kosti in porebernice, lajša luskavico in izpuščaje zdravi akne in tvore, pomaga zmanjšati brazgotine. Lahko pa namesto kašastega obkladka uporabimo tudi mazilo korenine gabeza, ki naj ne bi manjkalo v nobeni hiši, saj ga lahko uporabimo tudi pri zdravljenju živali.

 

 

 

Gabezovo mazilo blagodejno vpliva na kožo, njeno vezno tkivo in kosti ter sklepe. Blagodejno deluje na zlome, praske, zmečkanine, izpahe, izvine, pretegnjene mišice in kite ter vnete kosti. Naroči...

 

 

Opozorilo Korenina gabeza za uživanje ni primerna, sai vsebuje alkaloide, ki so strupeni in lahko poškodujejo jetra. Zunanje se omejite na uporabo največ šestih tednov. Nosečnicam, doječim materam in dojenčkom uporabo gabeza odsvetujemo.

V kolikor želite več informacij in nasvetov iz sveta zelišč in naravnih izdelkov se enostavno naročite na brezplačne nasvete in novice na tej povezavi. Veseli bomo tudi vašega všečka na naši facebook strani.

Oznake: poškodbe, zlomi, vnetja, akne, krčne žile, luskavica, revma, izpuščaji, brazgotine, zvini, gabez Posodobljeno: 20. Maj 2019

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook