Dišeča vijolica - Viola odorata L.

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 25. Marec 2014 . Komentarji (1) .

Dišeča vijolica - Viola odorata L.

Druga imena: Fiola, fiolica, ljubica, babji stolček, vijolica, modra vijolica.

 

Družina: Vijoličevke.

 

Čas nabiranja: Cvetove in liste nabiramo ko cveti, marca in aprila, korenine kopljemo oktobra in novembra.

 

Zančilnost: Pomembna prepoznavna znaka divje vijolice sta zgodnje cvetenje in izrazit prijeten vonj njenih cvetov.

 

 

 

Prelepa dišeča vijolica je trajna zelika, ki ima v zemlji kratko koreniko, iz katere poganjajo tanke in dolge pritlike. Listi so dolgopecljati in srčaste oblike. Dišeči cvetovi so posamični, na dolgih cvetnih stebelcih, sestavljeni iz petih neenakih venčnih listov. Vijolica cveti v marcu in aprilu, včasih pa tudi jeseni, kot drugo cvetenje. Vijolica je rastlina, ki ima veliko različic, zato jo pogosto gojimo kot okrasno rastlino. Nabiramo nadzemne dele cvetoče rastline, cvetove in podzemne dele. Cvetje moramo sušiti hitro, sicer počrni in izgubi zdravilnost. Iz 8kg svežih cvetov dobimo približno 1 kg suhih. Iz 4 kg svežih korenin dobimo 1 kg suhih.

Rastišče

Raste po senčnih travnikih, pod grmovjem, ob plotovih, v vrtovih.

Sestavine in učinkovine

Vijolica vsebuje saponine, glikozide, grenčine, eterično olje z metilnim estrom salicilne kisline, violin, sluz, odoratin, cianin, sladkor idr.

Uporaba

Že Kneipp je vijolico cenil kot odlično zdravilo za dihala: za izkašljevanje, še posebej pri oslovskem kašlju. Priporočajo jo za vneto grlo, bronhitis, tuberkolozo in glavobol. Čaj čisti kri in tako posredno pomaga zoper kožne bolezni. Čaj pomaga tudi vnetim ledvicam in bolnemu mehurju. Za protin uporabljamo zmučkane liste, ki jih polagamo na obolela mesta. Zelo se obnese pri histeriji, občutku strahu, nespečnosti, glavobolu, saj pomirja. Sirup pomaga zoper nespečnost, zasluzena dihala in krepi srce. Njene blažilne sposobnosti izkoriščamo pri zdravljenju okužb v ustni votlini in nekaterih kožnih obolenj, na primer razpokane kože, izpuščajev in luskavice. Iz dišeče vijolice pridelujejo eterično olje, ki učinkuje protibolečinsko, antidepresivno, protivnetno, razkuževalno, diuretično in pomirjevalno.

Recepti

Čaj

Poparek pripravimo tako, da žličko posušenih cvetov prelijemo s skodelico vrele vode. Pokrijemo, počakamo 10 minut in precedimo. Popijemo tri skodelice na dan. Čaj sladimo le z medom.

Sirup

1 liter cvetja poparimo z litrom kropa in namakamo 10 ur. Odcedek nato zavremo in poparimo nov liter cvetja. To ponevomo 1-3 krat. Nazadnje iztisnemo sok iz cvetja, ga dobro pogrejemo, malo pohladimo in dodamo toliko medu, da dobimo sirupu podobno zmes.

Tinktura

V razmerju 1 : 4, v 25-odstotnem alkoholu - jemljemo trikrat na dan, in sicer tako, da vzamemo po jedi 20 kapljic z malo vode.

Mazilo

Mazila, ki vsebujejo tri odstotke dišeče vijolice, nanašamo na prizadete predele, kot so razpokana koža ali razpokane bradavice na dojkah.

Komentarji (1)

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook