Dišeča lakota – Asperula odorata L.

Objavil v kategoriji Zdravilne rastline - 2. April 2014 . Komentarji (0) .

Dišeča lakota – Asperula odorata L.

 

Druga imena: prehlajenka, perla, želvenica, rožna perlica, medenica, bulomajster, rožna perelca.

 

Družina: Brošnice.

 

Čas nabiranja: Nadzemni del cvetoče rastline: maj in junij.

 

Zančilnost: Značilen je prijeten sladkast vonj, ki ga oddaja predvsem posušena dišeča lakota.

 

 

 

Dišeča lahkota, poznana tudi kot dišeča perla je trajna zelika, ki zraste 20 - 40 cm visoko. Spodnji listi, obrnjene jajčaste oblike, so krajši od zgornjih suličastih listov. Drobni beli cvetovi so zvezdasti in zvončasti. Plodovi so majhni oreščki, ki se razpočijo na dvoje, ko zazorijo. Cela rastlina ima prijeten vonj, ki ji ga daje kumarin, suha je grenkega in nekoliko trpkega okusa. Pri nabiranju moramo paziti, da dišeče perle ne zamenjamo s podobnimi rastlinamji iz rodu Gallium, razlikujejo se po tem, da imajo v vsakem vretencu le po štiri liste. Nabiramo nadzemni del cvetoče rastline, sušimo ga v senci v tankem sloju in v zračnem prostoru. Posušena mora ohraniti lepo zeleno barvo in prijeten aromatičen vonj.

Rastišče

Dišeča lakota raste v senčnih, vlažnih, bukovih pa tudi drugih gozdovih.

Sestavine in učinkovine

Vsebuje kumarin, grenke snovi, tanin (čreslovino), smolo, glikozid, citronovo in katehu kislino.

Uporaba

Dišečo lakoto uporabljamo zunanje za zdravljenje čirov in ran, notranje pa v obliki čaja, ki ga pripravimo kot poparek. Uporablja se tudi kot sredstvo za čiščenje krvi in pospešuje potenje. V ljudski medicini se uporablja tudi pri boleznih jeter, pluč, sečil in migrenah. Zaradi prijetne arome ga dodajamo tudi drugim čajnim mešanicam. Zaradi kumarina v dišeči perli bodimo zmerni in previdni v uživanju zdravilnih pripravkov iz nje.

Recepti

Čaj

Čaj pripravimo tako, da 2 čajni žlički prelijemo z 1/4 litra vrele vode. Največ popijemo 2 skodelici čaja na dan. Čaj nam bo pomagal pri nepravilnem delovanju srca in nespečnosti. Poparek iz posušene zeli ugodno vpliva na želodec, živčni napetosti, glavobolih.

Obkladek

Pri glavobolu pomagajo tudi obkladki iz sveže nasekljane rastline.

Posušeni šopki

Posušeni šopki dišeče perle preženejo molje v omari.

Vino in bovla

Dišečo lakoto uporabljamo za dišavljenje vina in drugih alkoholnih pijač. Stebla zvežemo v šop in jih namočmo v vino. Znano je majsko vino ali majska bovla. Preden jo ponudimo, odstranimo šopek.

Oznake: želvenica, perla, dišeča perla, dišeča lakota, rožna perlica, medenica Posodobljeno: 2. April 2014

Komentarji

Napišite komentar

Napišite odgovor

* Ime:
* E-mail: (Ni objavljen)
   Spletna stran: (Url strani z http://)
* Komentar
V polje prepišite varnostno kodo s slike:

Novi prispevki čakajo na vas...
Arhiv

Informacije

Zelišča Salvia je spletna trgovina, ki prodaja naravne izdelke. Vzgajamo, nabiramo in pridelujemo različna zelišča ter iz njih pripravljamo čajne mešanice, zeliščne pripravke, zeliščna mazila, tinkture in izdelke za osebno nego. Zelišča so slovenskega porekla, pridelana in nabrana na obronkih pohorskih gozdov.

Kontakt

0591 90284
051 338 520
info@zeliscasalvia.si

Facebook